WHO ostrzega. Mamy na niego wpływ, a jednak to on zabija najczęściej

Co roku rak zbiera śmiertelne żniwo wśród Polaków. I chociaż wielu nowotworów można by było uniknąć, stosując się do odpowiednich zaleceń, to z roku na rok liczba diagnoz wzrasta, a rak jest wykrywany u coraz młodszych osób. Dowiedz się, jaki typ raka najczęściej zabija Polaków i w jaki sposób zmniejszyć jego ryzyko.

Szef WHO apeluje: rak zabija, a nie musi - wystarczy zmiana stylu życia i regularne badaniaSzef WHO apeluje: rak zabija, a nie musi - wystarczy zmiana stylu życia i regularne badania
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Nie bez powodu mówi się, że rak to podstępny przeciwnik. Wiele typów nowotworów rozwija się po cichu, nie dając przez długi czas żadnych typowych objawów. Na szczęście na niektóre z nich mamy ogromny wpływ i możemy zmniejszyć ryzyko ich rozwoju.

Jednym z takich nowotworów jest rak płuc, którego główną przyczyną jest od lat palenie papierosów – zarówno czynne, jak i bierne. Dlatego nie tylko sami powinniśmy zrezygnować ze zgubnego nałogu, ale zadbać też o to, aby nie przebywać w otoczeniu palących osób.

Według Światowej Organizacji Zdrowia to właśnie rak płuc zabija najwięcej osób na świecie. Ale na czarnej liście znajduje się również rak jelita grubego, wątroby, żołądka i piersi. W przypadku trzech pierwszych typów nowotworu ogromny wpływ na ich rozwój ma nasz styl życia. Ryzyko rozwoju zwiększa nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, a także niezdrowa dieta obfitująca w żywność wysokoprzetworzoną, duże ilości cukru, czerwonego mięsa i uboga w błonnik owoce i warzywa.

Jak zaznacza WHO, nie bez znaczenia są nasze uwarunkowania genetyczne, ale należy pamiętać, że proces nowotworzenia zostaje aktywowany poprzez zmiany będące skutkiem interakcji zachodzących pomiędzy czynnikami zewnętrznymi a genetycznymi. Do czynników zewnętrznych należą czynniki fizyczne, takie jak promieniowanie jonizujące i ultrafioletowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwczesna śmierć zapisana w oczach. Zaskakujące badania naukowców

Z kolei do czynników chemicznych, które zwiększają ryzyko rozwoju raka, możemy zaliczyć ekspozycję na arsen, który znajdziemy nie tylko w wodzie pitnej, ale też produktach żywnościowych, aflatoksyny czyli substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus mogące znajdować się w niektórych pokarmach. Rakotwórczy wpływ na nasz organizm ma również azbest oraz wspomniany wcześniej dym tytoniowy. Do biologicznych czynników mogących doprowadzić do raka należą infekcje niektórymi bakteriami, pasożytami czy wirusami.

Wybrane dla Ciebie
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos