Obniżają inteligencję, niszczą mózg. Jesz codziennie

437

Nie tylko edukacja i geny mają wpływ na poziom inteligencji. Bardzo duże znaczenie dla jej rozwoju ma także styl życia. Zobacz jakich produktów unikać, aby cieszyć się sprawnością umysłu przez długie lata.

Syrop z owoców
Syrop z owoców (123RF)

Styl życia a poziom inteligencji

Połączenia nerwowe w mózgu ulegają destrukcji wraz z rozleniwieniem jego sprawności i wiekiem. Pogarsza się także sprawność umysłowa - myślimy wolniej. Do takich zmian przyczynia się jednak nie tylko ogólna sprawność, ale także sposób żywienia i nawyki z nim związane. Które z nich pogarszają pracę mózgu?

Duże posiłki, szczególnie te, które zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, mogą hamować w mózgu procesy odpowiedzialne za uwalnianie dopaminy. To związek, który odpowiedzialny jest m.in. za motywację. Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego.

Fruktoza to cukier prosty obecny w owocach i warzywach. Zbyt duża ilość tego cukru negatywnie wpływa na pracę mózgu, spowalniając ją i utrudniając koncentrację. Jej szkodliwy wpływ można nieco złagodzić, jedząc kwasy omega-3.

Sól to nie tylko sprzymierzeniec chorób serca, podwyższonego ciśnienia i opuchlizny. Warto ją ograniczyć także ze względu na szkodliwy wpływ na mózg.

Brak ruchu. Regularny ruch jest bardzo ważny dla mięśni i mózgu. Aktywność fizyczna wspomaga organizm w produkcji białek oraz hormonów, które odpowiadają m.in. za stymulację pamięci i trenowanie spostrzegawczości. Wystarczy nawet 15 minut dziennie.

Alkohol pity w nadmiarze. Intensywne picie sprzyja nie tylko kłopotom z pamięcią, ale może także wywołać poważne zmiany, np. osłabienie różnych funkcji motorycznych i umysłowych.

Co jeść by wspomóc pracę mózgu?

Wybieraj produkty bogate w kwasy z grupy omega-3. Są one zawarte w niektórych zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych (np. lnianym, z pestek dyni). Można je też znaleźć - choć w znacznie mniejszych ilościach - w siemieniu lnianym, orzechach.

Ale pod względem odżywczym najbardziej wartościowym ich źródłem są produkty pochodzenia morskiego, zwłaszcza tłuste ryby żyjące w zimnych wodach oceanów - makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki - oraz skorupiaki zwane owocami morza.

Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić