Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć

74

Syrop domowej roboty, który wyleczy kaszel, chrypkę i ból gardła, eliminuje toksyny z płuc i jest idealny na jesienną i zimową porę. Do sporządzenia tego specyfiku potrzeba czterech składników. Zobacz, jak go przygotować.

Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć
(Getty Images)

Domowy syrop

Ten aromatyczny syrop działa również przeciwzapalnie, sprawdza się przy anginie i zapaleniu oskrzeli, poza tym nawilża śluzówkę krtani i gardła.

Składniki syropu: tymianek, szałwia, cebula i miód

Tymianek to roślina, która ma najbardziej prozdrowotne działanie w tym syropie. Warto wiedzieć, że tymianek zawiera tymol. Jest to substancja, która ma właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne i rozkurczowe. Poza tym zioło działa antybakteryjnie i chroni przed wirusami dzięki dużej zawartości związków fenolowych.

Szałwia także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dobrze sprawdza się w walce z zapaleniem jamy ustnej, krtani, gardła. Jej naturalne lecznicze właściwości wykorzystuje się przy zakażeniu gronkowcem pospolitym.

Cebula to składnik, który działa jak naturalny antybiotyk i dzięki swoim sokom zabija bakterie, zwłaszcza te atakujące skórę. Miód to również składnik działający antybakteryjnie. Jest też pomocny przy infekcjach jamy ustnej, które często towarzyszą anginie.

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

  • mała cebula,
  • szklanka wody,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej szałwii,
  • 5 łyżek miodu naturalnego (najlepszy będzie spadziowy lipowy lub wielokwiatowy).

Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy zioła i przez chwilę gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wcześniej drobno posiekaną cebulę.

Wywar zostawiamy na małym ogniu na 30 min. Warto go co jakiś czas przemieszać drewnianą łyżką. Potem odstawiamy go, żeby ostygł. Na koniec cedzimy syrop przez jałową gazę i dodajemy miód. Mieszamy aż do momentu, kiedy miód się całkiem rozpuści.

Syrop najlepiej przelać do ciemnej butelki i trzymać w lodówce. Dawkowanie dla osób dorosłych to od 3 do 5 łyżek na dzień, natomiast dla dzieci od 3 do 4 łyżek.

Zobacz także: Zobacz też: Pomysł na kartoflankę. Idealna na chłodne dni
Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić