o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na

Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć

39
Podziel się

Syrop domowej roboty, który wyleczy kaszel, chrypkę i ból gardła, eliminuje toksyny z płuc i jest idealny na jesienną i zimową porę. Do sporządzenia tego specyfiku potrzeba czterech składników. Zobacz, jak go przygotować.

Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć
(Getty Images)
bDKkDBNN

Domowy syrop

Ten aromatyczny syrop działa również przeciwzapalnie, sprawdza się przy anginie i zapaleniu oskrzeli, poza tym nawilża śluzówkę krtani i gardła.

Składniki syropu: tymianek, szałwia, cebula i miód

Tymianek to roślina, która ma najbardziej prozdrowotne działanie w tym syropie. Warto wiedzieć, że tymianek zawiera tymol. Jest to substancja, która ma właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne i rozkurczowe. Poza tym zioło działa antybakteryjnie i chroni przed wirusami dzięki dużej zawartości związków fenolowych.

bDKkDBNP

Szałwia także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dobrze sprawdza się w walce z zapaleniem jamy ustnej, krtani, gardła. Jej naturalne lecznicze właściwości wykorzystuje się przy zakażeniu gronkowcem pospolitym.

Cebula to składnik, który działa jak naturalny antybiotyk i dzięki swoim sokom zabija bakterie, zwłaszcza te atakujące skórę. Miód to również składnik działający antybakteryjnie. Jest też pomocny przy infekcjach jamy ustnej, które często towarzyszą anginie.

bDKkDBNV

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

  • mała cebula,
  • szklanka wody,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej szałwii,
  • 5 łyżek miodu naturalnego (najlepszy będzie spadziowy lipowy lub wielokwiatowy).

Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy zioła i przez chwilę gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wcześniej drobno posiekaną cebulę.

bDKkDBNW

Wywar zostawiamy na małym ogniu na 30 min. Warto go co jakiś czas przemieszać drewnianą łyżką. Potem odstawiamy go, żeby ostygł. Na koniec cedzimy syrop przez jałową gazę i dodajemy miód. Mieszamy aż do momentu, kiedy miód się całkiem rozpuści.

Syrop najlepiej przelać do ciemnej butelki i trzymać w lodówce. Dawkowanie dla osób dorosłych to od 3 do 5 łyżek na dzień, natomiast dla dzieci od 3 do 4 łyżek.

Zobacz także: Zobacz też: Pomysł na kartoflankę. Idealna na chłodne dni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDKkDBNX
bDKkDBOq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(39)
Hana
3 tyg. temu
Coś nie tak z tym przepisem...dzklanka wody w dużym garnku...po pół godzinie tej wody u będzie 1/4....to co my zlejemy do tej ciemnej butelki, kilka kropel wywaru....a mamy podawać po kilka łyżek dziennie...nie dosyć że zdrowe to jeszcze magiczne....codziennie tyle przybywa ile ubywa...brawo👍
Dziękuję za p...
3 tyg. temu
Wspaniały syrop. Czyści leczy i odświeża
Fil
3 tyg. temu
To najpierw nie doprowadzać do wrzenia a potem 30min na małym ogniu? Coś tu nie gra.. przecież to zawrze..
bDKkDBOr
Toja
3 tyg. temu
O kurde, to jednak są jakieś rodzaje przeziębień poza koronawirusem 😱
Dziedzic
3 tyg. temu
można powiedzieć że to wszystko należy przekazać dalej...
Najnowsze komentarze (39)
xXx
2 tyg. temu
Dla tych którzy nie rozumieją: najpierw podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Do gorącej, lecz nie wrzącej wody z ziołami dodajemy cebulę. Gotujemy na małym ogniu i tym razem może wrzeć - nie ma problemu tu. Gotujemy w otwartym garnku i nie uzupełniamy wodą - chodzi o to, by całość zagęścić. Jak komuś mało to niech sobie ilość składników proporcjonalnie zwiększy. Miód dodajemy po przestudzeniu. Ja dodaję jeszcze 3-6 kropli olejku z oregano. Porady moje są sprawdzone: 20 lat z okładem zajmuję się zielarstwem. Mam nadzieję, że moje doświadczenie okaże się pomocne.
hhh
3 tyg. temu
a jak można gotować bez doprowadzenia do wrzenia ?????
Marcel
3 tyg. temu
Można tak podgrzewać i nie doprowadzić do wrzenia. Jak ktoś ma jakieś pojęcie.
Malajka
3 tyg. temu
Pezeczytalam ten przepis chyba że trzy razy🥴zastanawiam się jak tu ugotować ale nie doprowadzić do wrzenia jak to zrobić ale może to być rewelacja samo zdrowie😀😀👍
Mówiłem ja
3 tyg. temu
Pamiętajcie że miodu nie może być w wyższej temperaturze jak 50stopni
Zygfryda
3 tyg. temu
„...gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia...” Gdzie tu logika?! „Pójdź dziecię, ja cię uczyć każę...”😁
wszystko89
3 tyg. temu
A gdzie czosnek ? ja robię podobnie ino że z rozgniecionym na papkę czosnkiem, cebulą, miodem, pieprz, cytryna itp. no wszystko co najlepsze i najzdrowsze.
Beta
3 tyg. temu
Chyba lepiej zaparzyć zioła w szklance wody i jak wystygną zlać wywar dodać miód i cebulę bardziej logiczne bo jak można gotować 30min nie doprowadzając do wrzenia
bDKkDBOj
Tesia tereska
3 tyg. temu
Przepis nierzetelny ktoś nie ma wiedzy między gotowaniem a wrzeniem😜
Stop.hejt
3 tyg. temu
Czy jest tu chociaż jedna osoba która nie będzie tego krytykować?
rex
3 tyg. temu
Skoro babć, to powinno pisać się też - wynajm.
Vega
3 tyg. temu
Szamańskie bzdury i propaganda. Zdrowie jest tylko w szczepionkach.
Barbara
3 tyg. temu
Gotujemy przez chwilę ale nie doprowadzamy do wrzenia??? Coś co się gotuje , wrze.
Freya
3 tyg. temu
Wszystkie zioła parzy się na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia czyli gotowania, nie jest to łatwe, ale możliwe. Najlepiej dodatkowo pod przykryciem, żeby olejki lotne się nie wydostały. Najlepiej na jakimś żeliwnym podwyższeniu to robić, zawsze tak patrzę zioła. 😊
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić