Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. KKG
|

Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć

34
Podziel się:

Syrop domowej roboty, który wyleczy kaszel, chrypkę i ból gardła, eliminuje toksyny z płuc i jest idealny na jesienną i zimową porę. Do sporządzenia tego specyfiku potrzeba czterech składników. Zobacz, jak go przygotować.

Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć
(Getty Images)

Domowy syrop

Ten aromatyczny syrop działa również przeciwzapalnie, sprawdza się przy anginie i zapaleniu oskrzeli, poza tym nawilża śluzówkę krtani i gardła.

Składniki syropu: tymianek, szałwia, cebula i miód

Tymianek to roślina, która ma najbardziej prozdrowotne działanie w tym syropie. Warto wiedzieć, że tymianek zawiera tymol. Jest to substancja, która ma właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne i rozkurczowe. Poza tym zioło działa antybakteryjnie i chroni przed wirusami dzięki dużej zawartości związków fenolowych.

Szałwia także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dobrze sprawdza się w walce z zapaleniem jamy ustnej, krtani, gardła. Jej naturalne lecznicze właściwości wykorzystuje się przy zakażeniu gronkowcem pospolitym.

Cebula to składnik, który działa jak naturalny antybiotyk i dzięki swoim sokom zabija bakterie, zwłaszcza te atakujące skórę. Miód to również składnik działający antybakteryjnie. Jest też pomocny przy infekcjach jamy ustnej, które często towarzyszą anginie.

Przepis na syrop

Do przygotowania syropu potrzebne będą:

  • mała cebula,
  • szklanka wody,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonej szałwii,
  • 5 łyżek miodu naturalnego (najlepszy będzie spadziowy lipowy lub wielokwiatowy).

Wlewamy wodę do dużego garnka, wsypujemy zioła i przez chwilę gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wcześniej drobno posiekaną cebulę.

Wywar zostawiamy na małym ogniu na 30 min. Warto go co jakiś czas przemieszać drewnianą łyżką. Potem odstawiamy go, żeby ostygł. Na koniec cedzimy syrop przez jałową gazę i dodajemy miód. Mieszamy aż do momentu, kiedy miód się całkiem rozpuści.

Syrop najlepiej przelać do ciemnej butelki i trzymać w lodówce. Dawkowanie dla osób dorosłych to od 3 do 5 łyżek na dzień, natomiast dla dzieci od 3 do 4 łyżek.

Zobacz także: Zobacz też: Pomysł na kartoflankę. Idealna na chłodne dni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(34)
Marcel
2 lata temu
Można tak podgrzewać i nie doprowadzić do wrzenia. Jak ktoś ma jakieś pojęcie.
Malajka
2 lata temu
Pezeczytalam ten przepis chyba że trzy razy🥴zastanawiam się jak tu ugotować ale nie doprowadzić do wrzenia jak to zrobić ale może to być rewelacja samo zdrowie😀😀👍
Mówiłem ja
2 lata temu
Pamiętajcie że miodu nie może być w wyższej temperaturze jak 50stopni
Zygfryda
2 lata temu
„...gotujemy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia...” Gdzie tu logika?! „Pójdź dziecię, ja cię uczyć każę...”😁
wszystko89
2 lata temu
A gdzie czosnek ? ja robię podobnie ino że z rozgniecionym na papkę czosnkiem, cebulą, miodem, pieprz, cytryna itp. no wszystko co najlepsze i najzdrowsze.
Beta
2 lata temu
Chyba lepiej zaparzyć zioła w szklance wody i jak wystygną zlać wywar dodać miód i cebulę bardziej logiczne bo jak można gotować 30min nie doprowadzając do wrzenia
Tesia tereska
2 lata temu
Przepis nierzetelny ktoś nie ma wiedzy między gotowaniem a wrzeniem😜
Stop.hejt
2 lata temu
Czy jest tu chociaż jedna osoba która nie będzie tego krytykować?
rex
2 lata temu
Skoro babć, to powinno pisać się też - wynajm.
Barbara
2 lata temu
Gotujemy przez chwilę ale nie doprowadzamy do wrzenia??? Coś co się gotuje , wrze.
super
2 lata temu
Bzdura.Gotowana cebula nie jest skuteczna
PRZEDSIEBIORC...
2 lata temu
PSEUDO INTELIGENCJI NOWOBOGACKICH Z KRUPUWK PRZYWIEZIE DO DOMOW CORONOWIRUSA19 PO TYGODNIU UMRZE TYSIACE POLAKÓW PRZEZ PUSTYCH LUDZI WDYCHAJACYCH DYM Z PENSJONATOW ZAKOPANEGO I GDZIE CI BIEDNI POLACY KASOWAĆ ICH PO 500ZŁ ZA NOCLEG STAĆ ICH
Rada
2 lata temu
Najlepiej kupić zioła w torebkach i zaparzyć i dodać rumianku ,posłodzić miodem pic powoli gryząc cebulę , będzie lepszy efekt, pozdrawiam
KapuśPuchatek
2 lata temu
Gotujemy, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Brawo! Właśnie doszliście do końca Internetu.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić