Milena Górecka| 
aktualizacja 

Pierwszy objaw raka krtani. To nie ból gardła

20

Do najczęstszych nowotworów złośliwych zlokalizowanych w obrębie głowy i szyi należy rak krtani. Czy wiesz, że czynnikiem ryzyka rozwoju tego nowotworu może być nadmiar jednej z witamin?

Pierwszy objaw raka krtani. To nie ból gardła
Pierwszy objaw raka krtani wielu może zlekceważyć (Licencjodawca, Tomaz Levstek)

Pierwszy objaw. Sygnał alarmujący

Typowym, wczesnym znakiem ostrzegawczym raka krtani jest chrypka. Jeśli towarzyszy zwykłym objawom infekcji albo jest spowodowana ponadnaturalnym wysiłkiem głosowym, na ogół nie ma się czym martwić.

Jeśli jednak przeziębienie mija, czynniki środowiskowe uaktywniające chrypę zostały zniwelowane, a standardowe leczenie wdrożone, chrypa powinna odejść w niepamięć. Jeśli utrzymuje się ponad dwa tygodnie, warto skonsultować się w tej sprawie z otolaryngologiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Koperta na kolędzie. Znany ksiądz krytykuje "niedopuszczalne gesty"

Zaawansowane objawy

W późniejszym stadium raka krtani mogą pojawić się dodatkowe objawy:

- problemy z połykaniem (dysfagia),

- ból ucha, odczuwalny szczególnie podczas połykania.

- duszności, które mogą być wynikiem blokady dróg oddechowych.

- ból w krtani, szczególnie nasilający się podczas jedzenia,

- uporczywy kaszel,

- nieprzyjemny oddech,

- szmer krtaniowy, który jest wynikiem zwężenia dróg oddechowych.

- uczucie obecności ciała obcego w gardle.

Czynniki ryzyka

Jednym z najistotniejszych czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka krtani jest palenie tytoniu. Statystyki wskazują, że palacze są narażeni na rozwój tego nowotworu aż 30 razy bardziej niż osoby, które nie palą.

Kolejnym czynnikiem, który może przyczynić się do rozwoju raka krtani, jest regularne spożywanie wysokoprocentowych napojów alkoholowych.

Nie od dziś wiadomo, że nadmierna suplementacja niektórych witamin, zwłaszcza w formie syntetycznych suplementów diety, również może prowadzić do zwiększonego ryzyka nowotworów.

"Wywoływaczem" raka krtani może być witamina A — kluczowy składnik wielu procesów w organizmie, w tym wzrostu komórkowego, funkcji wzroku i odpowiedzi immunologicznej. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w wątrobie, rybach, produktach mlecznych oraz w owocach i warzywach (w postaci prowitaminy A — karotenoidów).

Jest niezbędna dla naszego zdrowia, ale nadmierne jej dawki mogą prowadzić do toksyczności.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić