Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Pij, nie żałuj sobie. Zdrowsza niż zielona herbata

8

Japońska matcha zyskała międzynarodową popularność nieco ponad dekadę temu, choć jej korzenie sięgają ponad tysiąca lat wstecz. Zanim znalazła się na półkach sklepów i w menu kawiarni na całym świecie, była nieodłącznym elementem japońskiej tradycji. Wielu ceni ją za niepowtarzalny smak i intensywny kolor, faktem jest jednak, że to superfood, którego spożywanie daje wspaniałe efekty zdrowotne.

Pij, nie żałuj sobie. Zdrowsza niż zielona herbata
Matcha to źródlo długowieczności (Licencjodawca, Photographer: Trevor Williams/tdub303)

Matcha – na zdrowie

Matcha wytwarzana jest z suszonych i sproszkowanych liści herbaty, które rosną w bardzo określonych warunkach. Ten zielony puder dostarcza znaczących ilości wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C i E, a także betakarotenów, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

Zawiera również więcej antyoksydantów niż większość znanych nam produktów. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością katechin, zwłaszcza EGCG, które mają silne działanie przeciwutleniające, antynowotworowe i przyspieszające metabolizm.

W matchy jest aż 137 więcej antyoksydantów niż w zielonej herbacie! To sprawia, że przeciwdziała starzeniu się i wydłuża życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Jej regularne spożywanie wspiera pracę mózgu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowia serca i obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Alternatywa dla kawy

Dla osób poszukujących alternatywy dla kawy, matcha może być doskonałym rozwiązaniem. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco, ale jej wpływ na organizm jest bardziej stonowany i długotrwały niż w przypadku kawy.

Zawartość L-teaniny (aminokwasu) zwiększa aktywność alfa fal mózgowych, co przekłada się na poprawę koncentracji, pamięci i zdolności uczenia się. Ma również działanie relaksujące i niwelujące stres.

Wszystkie te czynniki sprawiają, że jest perfekcyjnym wyborem dla osób pracujących umysłowo.

Jak przygotować matchę?

Wybierając matchę, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów: powinna pochodzić z ekologicznych upraw, być odpowiednio przechowywana (w ciemnym miejscu) i mieć intensywnie zielony kolor.

Warto też zwrócić uwagę na kraj pochodzenia — najwyższej jakości matcha wciąż pochodzi z Japonii.

Domowa matcha jest niezwykle prosta w przygotowaniu.

Wystarczy wymieszać pół łyżeczki proszku z niewielką ilością ciepłej wody (70-80 stopni Celsjusza) i dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu konsystencji pasty, należy do niej dolać kolejne 200 ml ciepłej wody i ponownie wymieszać. Świetnie smakuje z mlekiem roślinnym i miodem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić