Przepis na sernik matcha. To będzie twój nowy ulubiony deser
Jesteś miłośnikiem serników? A wypróbowałeś już wariant z dodatkiem matchy? Bez obaw – uwzględnienie w przepisie tej popularnej herbaty nie zepsuje smaku białego sera, wręcz przeciwnie. Będziesz się nim zajadać z takim samym smakiem, jak truskawkowym czy morelowym.
Na przestrzeni ostatnich miesięcy matcha stała się prawdziwym hitem. Miłośnicy tej japońskiej herbaty dodają ją np. do kawy latte. Teraz odkryli, że świetnie sprawdza się również jako składnik deserów, w tym – sernika.
Przeczytaj także: Banalnie prosty sernik po japońsku. Ten przepis ma tylko 3 składniki
Przepis na sernik matcha – potrzebne składniki
- spód do ciasta z herbatników
- kilogram twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 3 łyżki herbaty matcha
- szklanka białego cukru
- 1/3 szklanki serek mascarpone
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
Przeczytaj także: Sernik nowojorski. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Przepis na sernik matcha – sposób przygotowania
- Umieść wszystkie sypkie składniki w jednym naczyniu i mieszaj, aż się połączą.
- Do osobnej miski rozbij jajka, następnie dodaj twaróg i serek mascarpone, a całość zmiksuj.
- Połącz zawartość obu misek, całość zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.
- Umieść gotowy spód w formie do ciasta. Posmaruj jej wnętrze masłem, aby uniknąć późniejszego przywierania. Do środka wlej gotową masę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Piecz przez około półtorej godziny.
Przeczytaj także: Sernik, który nigdy nie opada. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Po wyjęciu ciasta odczekaj co najmniej godzinę, zanim przystąpisz do jedzenia. Jeśli masz ochotę, możesz udekorować wierzch owocami, a nawet dodać polewę z białej czekolady lub lukru.