Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj jak ognia

22

Kiedy chcemy szybko zjeść coś ciepłego, a w lodówce znajdujemy wczorajszy obiad, zazwyczaj odgrzewamy go w mikrofalówce. Jest to szybkie i łatwe rozwiązanie, ale czy zdrowe? Dowiedz się, których potraw nie powinniśmy odgrzewać.

Produkty, które po podgrzaniu stają się toksyczne
Produkty, które po podgrzaniu stają się toksyczne (Getty Images)

Odgrzewane potrawy. Na te trzeba uważać

Niektóre potrawy pod wpływem wysokiej temperatury mogą stracić swoje odżywcze właściwości oraz powodować zatrucie organizmu, a nawet rozwój nowotworu. Zanim włożymy do mikrofalówki lub piekarnika wczorajsze danie, powinniśmy się zastanowić czy nie popełniamy poważnego błędu.

Jednym z przykładów produktów, które nie powinny być odgrzewane, są artykuły zawierające azotany, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą przekształcić się w azotyny lub inne rakotwórcze substancje. Zaliczyć do nich możemy np. seler naciowy, który po ponownym ogrzaniu może mieć toksyczne właściwości i powodować problemy z trawieniem. Podobnie jest ze szpinakiem. Grzybów, ryżu, rzepy i olejów także nie powinniśmy odgrzewać.

Czego jeszcze nie powinniśmy odgrzewać?

Kolejnym produktem, który nie powinien być ponownie odgrzewany jest kurczak, ponieważ jego naturalne struktury białkowe mogą wtedy ulec zmianie, czego skutkiem będą problemy z naszym układem pokarmowym. Jeżeli zdecydujemy się na ponowne zjedzenie wczorajszego kurczaka, podgrzejmy go w niskiej temperaturze i w krótkim czasie. Najlepiej jednak takiego kurczaka zjeść na zimno, np. jako dodatek do kanapki.

Jajka, buraki, sałata masłowa i ziemniaki to także produkty, które nie powinny być odgrzewane, ponieważ nie dość, że stracą swoje prozdrowotne walory, to w ich miejsce mogą powstać toksyczne związki.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić