Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj jak ognia

12
Podziel się:

Kiedy chcemy szybko zjeść coś ciepłego, a w lodówce znajdujemy wczorajszy obiad, zazwyczaj odgrzewamy go w mikrofalówce. Jest to szybkie i łatwe rozwiązanie, ale czy zdrowe? Dowiedz się, których potraw nie powinniśmy odgrzewać.

Produkty, które po podgrzaniu stają się toksyczne
Produkty, które po podgrzaniu stają się toksyczne (Getty Images)

Odgrzewane potrawy. Na te trzeba uważać

Niektóre potrawy pod wpływem wysokiej temperatury mogą stracić swoje odżywcze właściwości oraz powodować zatrucie organizmu, a nawet rozwój nowotworu. Zanim włożymy do mikrofalówki lub piekarnika wczorajsze danie, powinniśmy się zastanowić czy nie popełniamy poważnego błędu.

Jednym z przykładów produktów, które nie powinny być odgrzewane, są artykuły zawierające azotany, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą przekształcić się w azotyny lub inne rakotwórcze substancje. Zaliczyć do nich możemy np. seler naciowy, który po ponownym ogrzaniu może mieć toksyczne właściwości i powodować problemy z trawieniem. Podobnie jest ze szpinakiem. Grzybów, ryżu, rzepy i olejów także nie powinniśmy odgrzewać.

Czego jeszcze nie powinniśmy odgrzewać?

Kolejnym produktem, który nie powinien być ponownie odgrzewany jest kurczak, ponieważ jego naturalne struktury białkowe mogą wtedy ulec zmianie, czego skutkiem będą problemy z naszym układem pokarmowym. Jeżeli zdecydujemy się na ponowne zjedzenie wczorajszego kurczaka, podgrzejmy go w niskiej temperaturze i w krótkim czasie. Najlepiej jednak takiego kurczaka zjeść na zimno, np. jako dodatek do kanapki.

Jajka, buraki, sałata masłowa i ziemniaki to także produkty, które nie powinny być odgrzewane, ponieważ nie dość, że stracą swoje prozdrowotne walory, to w ich miejsce mogą powstać toksyczne związki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Fajnie
5 miesięcy temu
Uwielbiam ziemniaki odsmazane na smalcu.
gruby
12 miesięcy temu
Piszecie by ziemniaków nie odgrzewać a dietetyczka mówi mi by jeść tylko odgrzewane bo mają mniej kalorii i są zdrowsze. To jak to jest???
Nowa
rok temu
Bla bla bla ja grzeje wszystko jak leci i jeszcze żyje
Anana
rok temu
Gotujmy w takich garnkach i jedzmy to co nasi dziadkowie a będziemy długo żyli jak oni.
Jędrek
rok temu
Najlepiej nic nie jeść tylko się modlić
Jjj
rok temu
az strach sie bac nic nie wolno tylko szczepic sie szczepic na potege szczepionka nam zycie uratuje to jesc nie potrzeba
Dzony
rok temu
Ja jem sama zdrową żywność ,nie pije alkoholu wcale ,nie pije alkoholu,piję tylko wodę mineralną i wodę kokosowa,jem avocado dzikiego łososia,mango,ananas , brokuły ,Jerzyny,maliny jagody,Marchewke, rośliny strączkowe itd,nic nie sole,biegam codziennie rano 5 km,chodzę często na basen,jeżdżę dużo na rowerze,ćwiczę jogę dużo medytuję,ostatnio byłem u lekarza na badaniach ogólnych ,mam 29 lat i lekarz powiedział że się sypie,nerki ledwo funkcjonują,serce też nie za bardzo,nadciśnienie tętnicze , cukrzyca,ogólnie wrak,chyba zacznę podgrzewać seler naciowy w mikrofali,pić u palić
Eugeniusz
rok temu
Ja wkładam majtki do mikrofali bo mi odrazucieplej jak ubieram rano !
Jan
rok temu
Nie warto nawet komentować tego naciągactwa...
XXL
rok temu
No tak by nie odgrzewać zimnego kurczaka z lodówki, to trzeba zjeść zimny, to dobry pomysł na moje wrzody żołądka.😂😂 Chemia i barwniki tym się zajmijcie by nas nie truć 😉😉
he he
rok temu
A ja rano wkładam do mikrofali wczorajsze skarpetki bo lubię kiedy rano są ciepłe!
ha ha
rok temu
A ja rano wkładam do mikrofali wczorajsze skarpetki bo lubię kiedy rano są ciepłe!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić