Polacy ją uwielbiają. Ale uwaga, w tej wersji to trucizna

To bardzo popularne w naszym kraju warzywo wyróżnia się spośród innych bardzo delikatnym i kremowym smakiem. Fasolka szparagowa jest bogactwem wielu cennych składników i posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Niestety podana w niewłaściwy sposób może być bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia.

spice preserved radish slices selling at market stallwulingyunFasolka szparagowa zawiera trującą fazynę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | WULINGYUN

Fasola szparagowa to pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej roślina strączkowa, która doskonale sprawdza się w kuchni jak dodatek do głównego dania oraz składnik sałatek, zapiekanek, dań z makaronu i zup. Wśród jej odmian wyróżniamy: żółtą, fioletową i zieloną fasolkę szparagową.

Polacy uwielbiają ją za smak i jej właściwości. Jest niskokaloryczna, reguluje poziom cukru w organizmie, wzmacnia kości, usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"

Pomaga również złagodzić objawy dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym. Poza tym regularne spożywanie fasolki szparagowej odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworu piersi i szyjki macicy.

Pomimo szerokiej gamy prozdrowotnych walorów, jakie posiada fasolka, spożywanie tego warzywa w nieodpowiedni sposób może wpływać niekorzystnie na nasz organizm. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinniśmy unikać jedzenia tego warzywa w formie surowej. Nieugotowana fasolka zawiera fazynę, która jest trująca - może zaburzać prawidłową pracę naszych jelit i wywoływać takie dolegliwości jak wymioty, nudności i bóle brzucha. Na szczęście ten trujący glikozyd zostaje zneutralizowany pod wpływem wysokiej temperatury. Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy przez parę minut gotować fasolkę we wrzącej wodzie.

Smak gotowanej fasolki warto wzbogacić odrobiną bazylii, czosnku, oregano, mięty, rozmarynu i oliwy z oliwek. W trosce o nasz zdrowie nie powinniśmy dodawać do niej tłustej zasmażki z bułki tartej, która zafunduje nam spora ilość pustych kalorii i przyczyni się do zbyt wysokiego stężenia cholesterolu w krwiobiegu. Zaburzona równowaga lipidowa we krwi zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dodawanie soli do potraw z fasolki szparagowej również nie wyjdzie nam na zdrowie. Nadmiar sodu w codziennej diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia i nowotworu żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę