Polacy ją uwielbiają. Ale uwaga, w tej wersji to trucizna

To bardzo popularne w naszym kraju warzywo wyróżnia się spośród innych bardzo delikatnym i kremowym smakiem. Fasolka szparagowa jest bogactwem wielu cennych składników i posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Niestety podana w niewłaściwy sposób może być bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia.

spice preserved radish slices selling at market stallwulingyunFasolka szparagowa zawiera trującą fazynę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | WULINGYUN

Fasola szparagowa to pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej roślina strączkowa, która doskonale sprawdza się w kuchni jak dodatek do głównego dania oraz składnik sałatek, zapiekanek, dań z makaronu i zup. Wśród jej odmian wyróżniamy: żółtą, fioletową i zieloną fasolkę szparagową.

Polacy uwielbiają ją za smak i jej właściwości. Jest niskokaloryczna, reguluje poziom cukru w organizmie, wzmacnia kości, usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Pomaga również złagodzić objawy dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym. Poza tym regularne spożywanie fasolki szparagowej odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworu piersi i szyjki macicy.

Pomimo szerokiej gamy prozdrowotnych walorów, jakie posiada fasolka, spożywanie tego warzywa w nieodpowiedni sposób może wpływać niekorzystnie na nasz organizm. Zdaniem lekarzy i dietetyków powinniśmy unikać jedzenia tego warzywa w formie surowej. Nieugotowana fasolka zawiera fazynę, która jest trująca - może zaburzać prawidłową pracę naszych jelit i wywoływać takie dolegliwości jak wymioty, nudności i bóle brzucha. Na szczęście ten trujący glikozyd zostaje zneutralizowany pod wpływem wysokiej temperatury. Żeby uniknąć problemów zdrowotnych, należy przez parę minut gotować fasolkę we wrzącej wodzie.

Smak gotowanej fasolki warto wzbogacić odrobiną bazylii, czosnku, oregano, mięty, rozmarynu i oliwy z oliwek. W trosce o nasz zdrowie nie powinniśmy dodawać do niej tłustej zasmażki z bułki tartej, która zafunduje nam spora ilość pustych kalorii i przyczyni się do zbyt wysokiego stężenia cholesterolu w krwiobiegu. Zaburzona równowaga lipidowa we krwi zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dodawanie soli do potraw z fasolki szparagowej również nie wyjdzie nam na zdrowie. Nadmiar sodu w codziennej diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia i nowotworu żołądka.

Wybrane dla Ciebie
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus