o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska
|

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób

32
Podziel się

Fasolka szparagowa w sezonie letnio-jesiennym jest prawdziwym hitem wszystkich obiadów. Oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, zawiera witaminy i minerały potrzebne do utrzymania zdrowia i formy.

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób
(Adobe Stock)
bECzfZWt

Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych wakacyjnych warzyw. Latem i wczesną jesienią jest nie tylko bardzo łatwo dostępna, lecz także niesamowicie prosta w przygotowaniu. Dlaczego warto ją wtedy spożywać? Zawiera wszystkie wartości odżywcze, które są nam potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Garść świeżej zielonej fasolki szparagowej zawiera jedynie 30 kcal. Taka porcja, która ma około 110 g, pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, nie zawiera tłuszczu, a za to duże pokłady błonnika, białka i minerałów. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, najlepiej jest ją przygotować zaraz po zakupie, na parze. Obróbka termiczna i zbyt długie przechowywanie nie wpływają korzystnie na jej pierwotne właściwości, a gotowanie na parze zachowuje około 60-70 procent z nich.

bECzfZWv

Fasolka szparagowa zawiera także dużo witaminy K i witaminy A - w szczególności beta karotenu. Ma w sobie bardzo potrzebny kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, mangan, wapń i żelazo, które są istotne, jeśli chodzi o metabolizm organizmu.

Przechowywanie i gotowanie fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową najlepiej jest kupować tam, gdzie sprzedawana jest luzem. Wtedy można ją przesortować i wybrać strąki, które są dobrej jakości. Nie powinna mieć brązowych lub sinych plam, a czysty kolor i gładką powierzchnię. Takie świeżo zakupione warzywo należy przechowywać już umyte, w plastikowym pojemniku bądź torebce, w lodówce. Zachowuje ona wtedy świeżość do maksymalnie siedmiu dni.

bECzfZWB

Choć najbardziej znanym sposobem na jej przyrządzenie jest gotowanie w wodzie, niestety wtedy traci ona nawet do 70 procent składników odżywczych. Aby zachować ich jak najwięcej, zalecane jest, wcześniej wspomniane, gotowanie na parze. Wystarczy od 5 do 7 minut, aby była chrupka, wilgotna i przygotowana do dalszego "gotowania".

Jej wielbiciele jedzą ją zazwyczaj z bułką tartą. Często bywa składnikiem zup, jednak równie dobrze smakuje w połączeniu z mięsami, sałatkami, makaronami czy rybami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

bECzfZWC

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
bECzfZWW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(32)
Lato z radiem
2 miesiące temu
Po ugotowaniu fasolkę polać oliwą i sokiem z cytryny 👍 pyszne
Dziu-dziu
2 miesiące temu
Spróbujcie ukisic jak ogórki pycha
Ada
2 miesiące temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
bECzfZWX
Polak
2 miesiące temu
Ja przygotowuje zaraz po zerwaniu a nie po zakupie.
Kapu
2 miesiące temu
Przepis mojej mamy to ugotować alden te w osonoj wodzie, zrobić zalewę octową (z octem i cukrem) zalać, zakręcić i odstawić 🤪 ochotka
Barbara
2 miesiące temu
Cały czas wydaje się piszącym te porady, że żyjemy w starym świecie i można dalej kit wciskać czytającym.
Zenuś
2 miesiące temu
Że co? Umytą trzymać w zamkniętym pojemniku, nawet 7dni?! Hahaha, zgnije, spleśnieje, po prostu się zepsuje. Jeśli już to nie umytą, i z dostępem do powietrza (niech "'oddycha'").
Maria
2 miesiące temu
Fasolkę szparagową trzeba gotować normalnie. Wrzucić na gotująścą wodą, tylko posolić. Jeść tylko polaną masłem, bez tartej bułki! Po cholerę dodawać bułę wysokokaloryczną?
Jolinka33
2 miesiące temu
Nie cierpię warzyw aldente albo ugotowane albo surowe, świeże dlatego fasolkę gotuję do miękkości i wówczas jest najsmaczniejsza.
Marek
2 miesiące temu
dla mnie biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Barbara
2 miesiące temu
A ja kroje na centymetrowe kawałeczki zalewam niewielka ilością wody osolonej idolekko chrupiącej dodaje sol koper posiekany przyprawiam tak jak sos koperkowy pycha
Kuk
2 miesiące temu
Ma się przełamać bez oporu na połowę i w tedy jest dobrze ugowana.Do gotowania masełko,cukier i sól.Czy bez buly i zasmażki to my warzywa nie potrafimy zjeść nie zabraniam ale proszę nie podawać tego przepisu jako klasyk.Tak samo postępuje się bo z kalafiorem czy brokulem.
Jakub
2 miesiące temu
... a ja jestem szczęściarzem , mam świezutka bez chemikali prosto z ogrodu :)
bECzfZWP
Myslaca
2 miesiące temu
Wszystko dobrze gdy nie jest czymś spryskana przeciw zepsuciu .Niestety zatrułam się kiedyś taka fasolką choć była gotowana w wodzie ale przedtem nie wymoczona w wodzie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić