Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska| 

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób

70

Fasolka szparagowa w sezonie letnio-jesiennym jest prawdziwym hitem wszystkich obiadów. Oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, zawiera witaminy i minerały potrzebne do utrzymania zdrowia i formy.

Wiele osób popełnia ten błąd. Ugotuj fasolkę w ten sposób
(Adobe Stock)

Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych wakacyjnych warzyw. Latem i wczesną jesienią jest nie tylko bardzo łatwo dostępna, lecz także niesamowicie prosta w przygotowaniu. Dlaczego warto ją wtedy spożywać? Zawiera wszystkie wartości odżywcze, które są nam potrzebne do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Garść świeżej zielonej fasolki szparagowej zawiera jedynie 30 kcal. Taka porcja, która ma około 110 g, pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, nie zawiera tłuszczu, a za to duże pokłady błonnika, białka i minerałów. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, najlepiej jest ją przygotować zaraz po zakupie, na parze. Obróbka termiczna i zbyt długie przechowywanie nie wpływają korzystnie na jej pierwotne właściwości, a gotowanie na parze zachowuje około 60-70 procent z nich.

Fasolka szparagowa zawiera także dużo witaminy K i witaminy A - w szczególności beta karotenu. Ma w sobie bardzo potrzebny kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak magnez, mangan, wapń i żelazo, które są istotne, jeśli chodzi o metabolizm organizmu.

Przechowywanie i gotowanie fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową najlepiej jest kupować tam, gdzie sprzedawana jest luzem. Wtedy można ją przesortować i wybrać strąki, które są dobrej jakości. Nie powinna mieć brązowych lub sinych plam, a czysty kolor i gładką powierzchnię. Takie świeżo zakupione warzywo należy przechowywać już umyte, w plastikowym pojemniku bądź torebce, w lodówce. Zachowuje ona wtedy świeżość do maksymalnie siedmiu dni.

Choć najbardziej znanym sposobem na jej przyrządzenie jest gotowanie w wodzie, niestety wtedy traci ona nawet do 70 procent składników odżywczych. Aby zachować ich jak najwięcej, zalecane jest, wcześniej wspomniane, gotowanie na parze. Wystarczy od 5 do 7 minut, aby była chrupka, wilgotna i przygotowana do dalszego "gotowania".

Jej wielbiciele jedzą ją zazwyczaj z bułką tartą. Często bywa składnikiem zup, jednak równie dobrze smakuje w połączeniu z mięsami, sałatkami, makaronami czy rybami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić