Milena Górecka| 
aktualizacja 

Posadź ją w ogródku. Chroni przed rakiem prostaty, płuc oraz żołądka

3

Kapusta pak choi to ciemnozielone warzywo pochodzące z Chin. I chociaż od dawna jest szeroko spożywana w kuchni azjatyckiej, w Polsce dopiero zyskuje zasłużoną popularność. Dlaczego warto to warzywo - bogate w witaminy i błonnik - zasadzić w ogródku i włączyć do swojej diety?

Posadź ją w ogródku. Chroni przed rakiem prostaty, płuc oraz żołądka
Jakie właściwości ma kapusta pak choi? (Licencjodawca, Andy rill)

1. Wsparcie dla zdrowia kości

Kapusta pak choi zawiera wapń, fosfor, witaminę K i cynk, które są kluczowe dla utrzymania mocnych i zdrowych kości. Co więcej, obecność cynku wspomaga produkcję kolagenu, niezbędnego dla również dla zdrowia stawów i skóry.

2. Korzyści dla serca

Dodanie kapusty pak choi do zbilansowanej diety może pomóc w ochronie serca - to zasługa zawartego w niej potasu, magnezu i wapnia, minerałów mających kluczowe znaczenie w regulacji ciśnienia krwi. Badania wskazują, że spożywanie zielonych warzyw liściastych może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, co stanowi obiecującą strategię ich zapobiegania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości kapusty pak choi

Witamina C, obfita w kapuście pak choi, jest powiązana z niższą śmiertelnością z powodu chorób serca, a jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne promują zdrowy przepływ krwi.

3. Kontrola wagi

Kapusta pak choi jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w niezbędne mikroelementy wspierające ogólne samopoczucie i procesy związane z kontrolą wagi. Zawartość błonnika i wody sprawia, że jest to warzywo sycące, pomagające zaspokoić głód bez dodawania nadmiernych kalorii do diety.

Może także pomóc w kontrolowaniu apetytu, zwiększając uczucie sytości.

4. Zmniejszenie ryzyka nowotworu

Podobnie jak inne warzywa kapustne, kapusta pak choi może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się, że działanie to jest związane z obecnością glukozynolanów, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Co więcej, kapusta pak choi zawiera niewielkie ilości selenu, który również wykazuje działanie ochronne.

Na przykład przed różnymi rodzajami nowotworów, w tym przed rakiem prostaty, płuc, przełyku i żołądka.

Sposoby przygotowania kapusty pak choi

Chrupiąca konsystencja pak choi i jej zdolność wchłaniania smaku sprawiają, że może stać się ważnym składnikiem wielu potraw. Często dodaje się ją do sałatek i zup, ponieważ zwiększa objętość i dodaje całego mnóstwa składników odżywczych.

Miłośnicy chrupiących przekąsek mogą spróbować upieczonej kapusty pak choi lub podsmażyć ją na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Możliwości dodawania do potraw są właściwie nieograniczone.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić