Kamil S. Sikora| 

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania

9

Większość osób po zjedzeniu mandarynki niepotrzebnie wyrzuca skórkę do kosza. Jak się okazuje, zawiera ona substancje, które wpływają korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Zamiast natychmiast się jej pozbywać, dowiedz się, jak możesz ją wykorzystać.

Potrzyj nią stopę. Efekt przerośnie twoje oczekiwania
Jak wykorzystać skórkę z mandarynki? (Licencjodawca, Sarbinaz Mustafina)

Mandarynki to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców egzotycznych. Są nie tylko bardzo smaczne, ale wykazują również wiele prozdrowotnych właściwości. Nie wszyscy wiedzą, że skórka z tych cytrusów również posiada szerokie spektrum walorów zdrowotnych. Znajdziemy w niej m.in. witaminę A, E i C oraz olejek eteryczny.

Ze względu na zawartość cennych składników nie powinniśmy się ich pozbywać. Żeby wykorzystać dobroczynne działanie skórek z mandarynek, należy wrzucić je do gorącej wody i wymoczyć w niej stopy. Dzięki temu lecznicze substancje przez otwarte pory wchłaniają się w skórę, przez co usprawniają funkcjonowanie naczyń włosowatych, pobudzają procesy metaboliczne i wytwarzają na powierzchni naszej skóry filtr, który sprawi, że stanie się gładka i delikatna.

Poza tym skórki z mandarynki rozgrzeją nasze stopy i złagodzą początkowe obawy przeziębienia. Moczenie stóp w takiej wodzie poprawi jakość nocnego odpoczynku i zredukuje symptomy przewlekłego zmęczenia. Skórki z pomarańczy wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, odświeżające i tonizujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Skórką z mandarynki warto także regularnie pocierać stopy. Najlepiej powtarzać ten zabieg 2-4 razy w ciągu tygodnia. Dzięki temu zmniejszymy potliwość stóp, nadamy im świeży zapach i pozbędziemy się zrogowaciałej i szorstkiej skóry na piętach. Skórka z mandarynki doskonale sprawdzi się nie tylko jako środek do pielęgnacji stóp.

Można nią również wzbogacić smak ulubionej herbaty, wykorzystać podczas pieczenia ciasta i chleba, dodać ją do marynaty czy wykorzystać do pieczenia mięsa. Warto wspomnieć, że skórki z mandarynek są bogate w antyoksydanty, które niszczą szkodliwe wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić