Lepiej wyrzuć z kuchni. Rakotwórcze uderzenie w trzustkę i wątrobę
To, co znajduje się naszym w codziennym menu, ma ogromny wpływ nie tylko na wygląd i samopoczucie, ale też na zdrowie. Dowiedz się, jakie produkty działają rakotwórczo i powinny raz na zawsze zniknąć z twojego jadłospisu. Jeden z nich jest szczególnie niebezpieczny.
Żywność może wspomagać funkcjonowanie całego ciała. Dostarcza niezbędnych witamin i składników mineralnych, które odżywiają komórki i zapewniają prawidłowe działanie poszczególnych organów, takich jak serce, nerki czy oczy. Zdrowa żywność bogata w błonnik, antyoksydanty, cenne kwasy tłuszczowe, białko, węglowodany złożone jest cennym paliwem dla mózgu, a także chroni przed rozwojem wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy niektóre nowotwory, np. rak jelita grubego.
Z kolei żywność wysokoprzetworzona jest naszpikowana chemicznymi dodatkami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, barwnikami, cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym, glutaminianem sodu i solą, może przyczyniać się do nieodwracalnych zmian w naszym organizmie. Stoi za rozwojem nadwagi, otyłości, a także wielu rodzajów raka. Na czarnej liście znajdują się przede wszystkim produkty takie jak gotowe dania, wyroby garmażeryjne, dania instant, ale też czerwone mięso, grillowane i smażone potrawy, gazowane napoje słodzone cukrem czy wreszcie alkohol.
Okazuje się jednak, że do zakazanych ‘’przysmaków’’ powinniśmy zaliczyć również wyroby z oczyszczonej mąki, która w chemicznym procesie wybielania zostaje pozbawiona większości swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy czy składniki mineralne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru
Tak naprawdę to bogate źródło skrobi i znikome źródło białka – głównie w formie glutenu. W dodatku mąka oczyszczona ma też wysoki indeks glikemiczny, co nie służy osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Cukry proste obecne w mące silnie obciążają praktycznie wszystkie narządy, a także karmią komórki nowotworowe i zwiększają ryzyko raka wątroby, piersi, jelita grubego, żołądka czy trzustki. Oczyszczona mąka pszenna nie dostarczy nam odpowiedniej ilości błonnika, a to spowoduje problemy z wypróżnianiem się i trawieniem.