Pozbędziesz się opuchlizny. Wystarczy odstawić popularny produkt
Gdy nasze ciało zatrzymuje wodę, przez co borykamy się z obrzękami i opuchlizną, kluczowe może być wprowadzenie w życie dwóch zasad dietetycznych, które pomogą przywrócić równowagę organizmu. Proste zmiany mogą zdziałać cuda.
Gdzie leży przyczyna obrzęków?
W obliczu nagłego pojawienia się obrzęków, nieoczekiwanego zwiększenia masy ciała lub opuchlizny, niezbędne jest zidentyfikowanie przyczyny poprzez konsultację z lekarzem.
Jeśli jednak okaże się, że przyczyną nie jest żadne schorzenie, a zatrzymywanie wody ma charakter cykliczny (np. jest związane z cyklem menstruacyjnym), można zastosować domowe metody niwelujące ten stan. Co, poza piciem sporej ilości wody, może nam pomóc?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grube nogi mogą być objawem choroby
Dietetyczne sposoby na obrzęk i opuchliznę
Owoce, warzywa i zioła
W ramach diety mającej na celu redukcję obrzęków i opuchlizny, kluczowe jest spożywanie produktów o udowodnionych właściwościach diuretycznych. Ze względu na potencjał w promowaniu eliminacji nadmiaru płynów z organizmu zaleca się spożycie określonych owoców (truskawki, arbuz, jagody, żurawina i cytryna) oraz warzyw (papryka, natka pietruszki oraz seler naciowy). Można je, rzecz jasna, spożywać jako dodatki do posiłków, ale najbardziej efektywne jest wdrożenie je do diety w formie koktajli.
Zaleca się również włączenie do diety naparu z pokrzywy (koniecznie na czczo), korzenia mniszka lekarskiego, skrzypu polnego, krwawnika i natki pietruszki. Dobrym wyborem będzie również yerba mate! Ostateczny dobór ziół powinien być dobrany indywidualnie — z uwzględnieniem ogólnego stanu zdrowia oraz potencjalnych interakcji ze stosowanymi lekami.
Zrezygnuj z soli
Kluczowe znaczenie w kontekście redukcji opuchlizny i obrzęków ma ograniczenie spożycia soli, gdyż nadmiar zawartego w niej sodu w przestrzeniach międzykomórkowych prowadzi do zwiększenia retencji wody w celu zachowania równowagi jonowej. Rekomenduje się, aby pacjenci z tendencją do obrzęków ograniczyli spożycie soli, co nie tylko przyczyni się do redukcji obrzęków, ale również będzie miało korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, w tym na kontrolę ciśnienia tętniczego.
Zaleca się nie tylko zastąpienie soli innymi przyprawami, ale także zwrócenie uwagi na ukryte źródła sodu: przetworzone produkty spożywcze, gotowe dania oraz niektóre sosy i przyprawy. Wymaga to dokładnej analizy etykiet produktów spożywczych oraz ukierunkowania się na świeże, nieprzetworzone składniki.