Problem z refluksem? Oto najwięksi winowajcy
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jednym z najczęściej występujących schorzeń przewodu pokarmowego. Zachodzi, gdy treść żołądkowa cofa się do przełyku. Jak sobie z nim radzić, by nie utrudniał życia? Podstawą jest dostosowana do tej dolegliwości dieta. Oto produkty, na które warto, zdaniem lekarzy, zwrócić uwagę.
Czym jest refluks żołądkowo-przełykowy?
Refluks żołądkowo-przełykowy jest spowodowany niewłaściwym funkcjonowaniem dolnego zwieracza przełykowego, mięśnia, który u zdrowej osoby działa jak bariera, uniemożliwiająca zawartości żołądka wracanie do przełyku.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Czytaj także: Najgorsze produkty. Niszczą twoje życie seksualne
Najbardziej rozpoznawalnym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego jest zgaga - uczucie pieczenia i bólu za mostkiem, które często promieniuje do gardła.
Do pozostałych objawów należą regurgitacja (cofanie się treści żołądkowej do gardła lub jamy ustnej, co może prowadzić do uczucia gorzkiego lub kwasowego posmaku), trudności w połykaniu (odczucie, jakby jedzenie "utknęło" w gardle), ból w klatce piersiowej, kaszel, chrypka i inne problemy z gardłem, które są związane z podrażnieniem górnych dróg oddechowych przez kwas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyczyny refluksu żołądkowo-przełykowego
Do przyczyn refluksu żołądkowo-przełykowego należą:
- osłabienie dolnego zwieracza przełykowego (może być spowodowane czynnikami genetycznymi, starzeniem się lub określonymi lekami)
- otyłość (nadmierna waga zwiększa ciśnienie na żołądek, co sprzyja cofaniu treści),
- nieodpowiednia dieta
- palenie papierosów,
- ciąża,
- stosowanie niektórych leków,
- przepuklina rozworu przełykowego.
Czytaj także: Wyzwalają raka. Lekarz wskazuje 3 czynniki
Zasady żywieniowe dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym
Odpowiednia dieta jest kluczowa dla złagodzenia objawów refluksu.
Polega na eliminacji produktów wyzwalających objawy (czekolady, kawy i mocnej herbaty, pikantnych i tłustych potraw, pomidorów i ich przetworów, cytrusów, czosnku i cebuli, napojów gazowanych, alkoholu) oraz odpowiednim dawkowaniu jedzenia.
To drugie oznacza wybór małych (ale za to częstszych!) posiłków, unikanie jedzenia przynajmniej na 2-3 godziny przed snem i spożywanie produktów o miękkiej konsystencji.
Osoby borykające się z refluksem żołądkowo-przełykowym powinny włączyć do swojej diety warzywa (poza cebulą, czosnkiem i pomidorami), owoce (poza kwaśnymi), chude mięso, jajka i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze oraz zioła i przyprawy o delikatnym smaku.