Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać

32

Naukowcy ze szpitala Akademii Medycznej Johns Hopkins nie mają dobrych wiadomości. Okazało się, że każdy z nas ma w sobie komórki nowotworowe. Nie są one wykrywane w testach, dopóki nie osiągną pewnego rozmiaru. Kiedy mogą się uaktywnić?

Produkty, które karmią raka. Musisz na nie uważać
(123RF)

Komórki nowotworowe

Jak informują naukowcy, w ciągu całego życia, komórki nowotworowe namnażają się ok. 6-10 razy. Sprawnie działający układ immunologiczny jest w stanie redukować ich liczbę, by nie doprowadzać do tworzenia się guzków.

Jeśli mimo wszystko wyczujemy guzka, świadczy to o obciążeniach genetycznych i niedoborach substancji odżywczych, na co ma wpływ nie tylko dieta i tryb życia, ale też środowisko. Jak zapobiegać rozwojowi niebezpiecznych komórek?

Produkty, które karmią raka

Warto wiedzieć, że dieta może przyczynić się do powstawania nowotworów. Które produkty karmią raka?

Cukier - namnażanie się komórek nowotworowych w dużym stopniu zależy od poziomu glukozy we krwi. Organizm, który jest przecukrzony, uwalnia związek o nawie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), odpowiadający za rozwój komórek ciała. W połączeniu z insuliną prowadzi jednak do procesów zapalnych, które pobudzają powstawanie nowotworów. Cukier warto zastąpić miodem akacjowym, melasą czy manuką. Należy unikać słodzików na bazie aspartamu.

Sól - nadmiar soli w diecie jest jedną z głównych przyczyn zachorowań na raka żołądka. Sól uszkadza nabłonek żołądka, powodując jego stany zapalne i doprowadzając do mnożenia się szkodliwych komórek. Dzienna dawka soli powinna wynosić 6 g.

Mięso - zwłaszcza czerwone, zawiera najwięcej hemu, który nadaje mu czerwoną barwę. Hem drażni i uszkadza śluzówkę jelita grubego i żołądka, namnażając jednocześnie komórki nowotworowe. Spożywanie 80 gramów mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka o ponad 30 proc. Białko mięsa jest też ciężkostrawne, dlatego powoduje tworzenie się złogów w jelitach. Enzymy, które je trawią, odpowiadają też za eliminację komórek raka. Im więcej mięsa w diecie, tym mniej enzymów eliminujących nowotwory. Najbezpieczniejszym wyborem będzie kurczak, indyk i ryby.

Chipsy i frytki - Pieczone i smażone ziemniaki są źródłem akrylamidu. Związku, który powstaje w żywności w procesie obróbki cieplnej. Akrylamid działa toksycznie na układ nerwowy, degradując jego komórki. Wywołuje też mutacje genetyczne, co sprzyja powstawaniu guzków.

Metody leczenia

Chemioterapia i naświetlania są najbardziej popularnymi sposobami walki z nowotworem. Niestety, obie metody powodują skutki uboczne. Podawana dożylnie chemia niszczy zdrowe komórki i często nie rozpoznaje tych złych, które atakują m.in. szpik, komórki układu pokarmowego, krwionośnego czy immunologicznego. Radioterapia natomiast wypala zdrowe tkanki i narządy.

Autor: KGA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić