Milena Górecka| 
aktualizacja 

Psychopata uwielbia ten smak. Poznasz go po tym, co je

150

Według naukowców z Uniwersytetu z Innsbrucku (Austria) psychopatów łączą preferencje żywieniowe. Jakie pokarmy szczególnie przypadają im do gustu?

Psychopata uwielbia ten smak. Poznasz go po tym, co je
Ustalono, że psychopaci uwielbiają gorzki smak (Licencjodawca, Westend61)

Kim jest psychopata?

Psychopatia jest jednym z najczęściej badanych i jednocześnie najbardziej niezrozumiałych zjawisk w dziedzinie psychiatrii. Osoby z psychopatią wykazują się:

  • brakiem empatii,
  • impulsywnością (skłonnością do podejmowania pochopnych decyzji bez rozważenia konsekwencji),
  • ignorowaniem ewentualnych skutków swojego postępowania (mimo znajomości zasad właściwego zachowania),
  • brakiem poczucia winy, refleksji nad własnymi błędami lub szkodą wyrządzoną innym,
  • ograniczoną zdolnością do przeżywania głębokich emocji.

Opisane cechy sprawiają, że psychopaci są skłonni do posługiwania się kłamstwem i manipulacją w celu osiągania własnych korzyści. Często miewają również powierzchowny urok i doskonały zmysł obserwacji (to obserwacja działań i reakcji innych ludzi pozwala im na przetrwanie w społeczeństwie), a zatem potrafią zyskać zaufanie innych. Nie jest prawdą, że są niepoczytalni lub a priori skłonni do przemocy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Poznasz psychopatę patrząc mu w oczy

Choć dokładne przyczyny psychopatii nie są jeszcze w pełni zrozumiałe, istnieją pewne dowody wskazujące na kombinację czynników genetycznych, neurobiologicznych i środowiskowych. Wiadomo również, że psychopatia nie ma charakteru zero-jedynkowego i że dotyczy aż 1 proc. społeczeństwa.

Badania smaku

Austriaccy naukowcy zaprosili do eksperymentu 953 Amerykanów i Amerykanek wykazujących m.in. cechy psychopatyczne, ale nie tylko, oceniane były również m.in. agresja i codzienny sadyzm, czyli czynniki, którą mogą - ale nie muszą - iść w parze z psychopatią. Analiza wykazała, że osoby, u których te cechy osobowości dominowały, szczególnie cenią sobie gorzki smak.

Do swoich ulubionych pokarmów zaliczały bowiem: grejpfruty, kawę, zieloną herbatę, rzodkiewkę, seler, tonik, gorzką czekoladę.

Nie przepadały natomiast za daniami słodkimi, przewidywalnymi i mało wyrazistymi.

Zdaniem autorów, "codzienny sadyzm i agresja jako cecha były istotnie dodatnio skorelowane, a ugodowość była istotnie ujemnie skorelowana z ogólnymi preferencjami dotyczącymi smaku gorzkiego".

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić