Psychopata uwielbia ten smak. Poznasz go po tym, co je 

Według naukowców z Uniwersytetu z Innsbrucku (Austria) psychopatów łączą preferencje żywieniowe. Jakie pokarmy szczególnie przypadają im do gustu?

Ustalono, że psychopaci uwielbiają gorzki smakUstalono, że psychopaci uwielbiają gorzki smak
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Westend61

Kim jest psychopata?

Psychopatia jest jednym z najczęściej badanych i jednocześnie najbardziej niezrozumiałych zjawisk w dziedzinie psychiatrii. Osoby z psychopatią wykazują się:

  • brakiem empatii,
  • impulsywnością (skłonnością do podejmowania pochopnych decyzji bez rozważenia konsekwencji),
  • ignorowaniem ewentualnych skutków swojego postępowania (mimo znajomości zasad właściwego zachowania),
  • brakiem poczucia winy, refleksji nad własnymi błędami lub szkodą wyrządzoną innym,
  • ograniczoną zdolnością do przeżywania głębokich emocji.

Opisane cechy sprawiają, że psychopaci są skłonni do posługiwania się kłamstwem i manipulacją w celu osiągania własnych korzyści. Często miewają również powierzchowny urok i doskonały zmysł obserwacji (to obserwacja działań i reakcji innych ludzi pozwala im na przetrwanie w społeczeństwie), a zatem potrafią zyskać zaufanie innych. Nie jest prawdą, że są niepoczytalni lub a priori skłonni do przemocy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poznasz psychopatę patrząc mu w oczy

Choć dokładne przyczyny psychopatii nie są jeszcze w pełni zrozumiałe, istnieją pewne dowody wskazujące na kombinację czynników genetycznych, neurobiologicznych i środowiskowych. Wiadomo również, że psychopatia nie ma charakteru zero-jedynkowego i że dotyczy aż 1 proc. społeczeństwa.

Badania smaku

Austriaccy naukowcy zaprosili do eksperymentu 953 Amerykanów i Amerykanek wykazujących m.in. cechy psychopatyczne, ale nie tylko, oceniane były również m.in. agresja i codzienny sadyzm, czyli czynniki, którą mogą - ale nie muszą - iść w parze z psychopatią. Analiza wykazała, że osoby, u których te cechy osobowości dominowały, szczególnie cenią sobie gorzki smak.

Do swoich ulubionych pokarmów zaliczały bowiem: grejpfruty, kawę, zieloną herbatę, rzodkiewkę, seler, tonik, gorzką czekoladę.

Nie przepadały natomiast za daniami słodkimi, przewidywalnymi i mało wyrazistymi.

Zdaniem autorów, "codzienny sadyzm i agresja jako cecha były istotnie dodatnio skorelowane, a ugodowość była istotnie ujemnie skorelowana z ogólnymi preferencjami dotyczącymi smaku gorzkiego".

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową