Robi porządek w jelitach i tętnicach. Wystarczy kieliszek dziennie
Jabłka są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe, dlatego warto po nie sięgać codziennie. Jednym ze sposobów na wykorzystanie ich licznych walorów jest przyrządzenie prozdrowotnej nalewki. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na domową jabłkówkę.
Składniki nalewki:
1 kg jabłek,
0,3 kg cukru
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
250 ml wody,
7 goździków.
kawałek cynamonu o dł. 8 cm,
0,75 alkoholu 70 proc,
sok wyciśnięty z 2 cytryn (opcjonalnie).
Zobacz także: Nalewka na nadciśnienie. Liście zbieraj przed południem
Sposób przygotowania i dawkowanie:
Na początek jabłka należy pokroić w kostkę i umieścić w dużym słoiku. Najlepiej wybrać jabłka ze skórką o intensywnej barwie. Owoce powinny sięgać do 2/3 wysokości słoika. Następnie do pojemnika wsypujemy cukier i wrzucamy goździki. Do przepisu można włączyć również 1 laskę wanilii.
Mieszaninę zalewamy ciepłą wodą i dolewamy spirytus. Zakręcamy słoik, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podczas pierwszych dni regularnie mieszamy zawartość pojemnika. Po upływie kilku tygodni odcedzamy miksturę od owoców, dolewamy do niej sok z cytryny, filtrujemy ją za pomocą gazy, rozlewamy do ciemnych butelek i zostawiamy w zacienionym miejscu przynajmniej na 4 tygodnie.
Zobacz także: "Zamiata" tętnice. Zapobiega zakrzepom i miażdżycy
Właściwości mikstury
W domowej nalewce znajdziemy m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, miedź, kobalt, molibden, mangan, błonnik, kwercetynę, katechinę, kwas chlorogenowy i procyjanidy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów leczniczy preparat wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne i wzmacniające. Regularne sięganie po jabłkówkę (kieliszek 25 ml, maksymalnie trzy razy dziennie) usprawnia pracę układu immunologicznego, zwalcza objawy infekcji, poprawia trawienie i metabolizm, obniża ciśnienie, działa uspokajająco, pobudza krążenie krwi oraz zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i schorzeniom reumatycznym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nalewka z jabłek pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obecne w niej antyoksydanty opóźniają proces starzenia, niszczą szkodliwe wolne rodniki i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.