Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Są toksyczne, powodują zatrucia pokarmowe. Polacy jedzą na potęgę

55
Podziel się

Powodują biegunkę, gorączkę, wymioty, bóle głowy, paraliż, a nawet śmierć. Pomimo to wciąż goszczą na naszych stołach. Oto trujące produkty, których lepiej się wystrzegać.

Niedojrzałe pomidory wywołują zatrucia pokarmowe
Niedojrzałe pomidory wywołują zatrucia pokarmowe (Getty Images)
bELoWDWZ

Niedojrzałe pomidory

Pomidory to warzywa uwielbiane na całym świecie. Można je dodać do sałatki, kanapki czy zjeść prosto z krzaka. Jak się okazuje te normalnie zdrowe warzywa, mogą być trujące, gdy nie są jeszcze dojrzałe. Jeszcze zielone pomidory zawierają tomatynę, czyli alkaloid, który w dużych ilościach powoduje zatrucie pokarmowe: mdłości, kolkę, biegunkę oraz wymioty.

Pestki moreli

Jeżeli zamierzasz zdecydować się na spożywanie tych nasion, powinieneś pamiętać, że ich duża ilość prowadzi do zatrucia organizmu. Pestki moreli posiadają amigdalinę, która ma właściwości lecznicze, ale może też zamienić się w cyjanowodór podczas trawienia i działać toksycznie na organizm człowieka. Kilka nasion moreli raczej nie powinno nam zaszkodzić, ale jeżeli zjemy ich około stu, mogą dopaść nas bóle głowy, biegunka oraz wymioty.

bELoWDXb

Owoce czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu zawiera witaminę A i C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco oraz wzmacnia odporność organizmu. Jednak gdy syrop będzie przyrządzony z niedojrzałego bzu, może wywołać nudności, wymioty, biegunkę i duszności. Podczas przygotowania soku z czarnego bzu, pamiętaj o zapasteryzowaniu owoców na gorąco, żeby pozbyć się toksycznych substancji.

Rozdymka tygrysia

Jest to ryba bardzo popularna w Japonii, którą używa się do przygotowania fugu. Sposobu przygotowania tej tradycyjnej japońskiej potrawy kucharze uczą się nawet przez kilka lat. Wszystko dlatego, że rozdymka tygrysia zawiera toksyczną substancję – terodyksynę. Zjedzenie źle przyrządzonego fugu może powodować ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.

bELoWDXh

Rabarbar

Rabarbar to świetny dodatek do kompotu, przetworów czy ciast. Jednak niewłaściwe spożywanie tej rośliny może zatruć nasz organizm, a nawet spowodować poważne problemy z nerkami.

Należy jeść odpowiednie części rabarbaru. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, którego najwięcej jest w liściach, dlatego to właśnie ich nie powinniśmy jeść. W kuchni możemy za to wykorzystać łodygi, ale pamiętajmy też, by spożywać je tylko w okresie między majem a czerwcem.

bELoWDXi

Zobacz też: Pogoda długoterminowa z IMGW. Prognoza na kwiecień i maj może bardzo zdziwić

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bELoWDXC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(55)
amator pomido...
8 miesięcy temu
Dżemik z zielonych pomidorów smakuje jak z fig. Super!
Bzdura
8 miesięcy temu
Środki odżywcze dozwolone na mocy Codexu są ograniczone do tych, które są na liście pozytywnej, mającej zawierać tylko 18 składników odżywczych, jednym z nich jest fluor. Dr Laibow zwraca uwagę, że chociaż fluorek nie daje jakichkolwiek korzyści biologicznych, ludzie są z niego zadowoleni. Zwolennicy Codexu obecnie mają kilka projektów ustaw w Kongresie, mających na celu obalenie i zlikwidowanie DSHEA. Gdy to zostanie wykonane, prawo USA zostanie zharmonizowane w kwestii witamin i minerałów z wytycznymi Codexu. Ważne składniki odżywcze o wysokiej mocy i skuteczne terapeutycznie zostaną wtedy zdelegalizowane, podobnie jak heroina. Nie będą dostępne nawet na receptę. Codex popiera toksyczne dodatki spożywcze, pestycydy i żywność genetycznie modyfikowaną (GM) Według dr Roberta Verkerka, założyciela i dyrektora Stowarzyszenia na rzecz Naturalnego Zdrowia (ANH), Codex stwarza poważne zagrożenie dla zaopatrzenia w żywność. Około 300 niebezpiecznych dodatków do żywności, w większości syntetyczne, będą dozwolone w ramach Codexu, w tym aspartam, BHA, BHT, bromian potasu, tartrazyna i inne. Dr Verkerk jest szczególnie zaniepokojony tym, że nie wzięto pod uwagę potencjalnego ryzyka związanego z długotrwałym narażeniem na mieszanki stosowanych dodatków. Codex określa limity dla niebezpiecznych chemikaliów przemysłowych, które mogą być stosowane w żywności, ale są one niezwykle wysokie, a lista substancji chemicznych, które mogą być wykorzystywane jest długa. W roku 2001, 176 krajów, m.in. USA zdecydowały, że 12 wysoko toksycznych związków organicznych, znanych pod nazwą „trwałe zanieczyszczenia organiczne” (POP) są tak złe, że muszą zostać zakazane. Istnieje wiele więcej niż 12 toksycznych substancji chemicznych stosowanych w żywności, ale tych 12 zostało jednogłośnie uznane za najgorsze, spośród których 9 stanowią pestycydy. Zgodnie z Codexem, 7 z 9 zabronionych trwałych zanieczyszczeń organicznych (POP) znowu będzie dozwolone w produkcji żywności. Podsumowując, Codex pozwala na stosowanie ponad 3,275 różnych pestycydów, łącznie z tymi, które są podejrzewane o działanie rakotwórcze, lub powodujące zaburzenia endokrynologiczne. Nie uwzględniono długofalowych skutków narażenia żywności na mieszanki pozostałe po pestycydach. Zarządzanie produktami organicznymi będzie ograniczone w zależności od interesów dużych producentów żywności. Dozwolone będą różne syntetyczne dodatki chemiczne oraz substancje pomocnicze, a żywność oznaczona jako organiczna będzie mogła być napromieniowana. Etykietowanie pozwoli na stosowanie ukrytych składników nie organicznych. Monsanto, członek Codexu, skorzysta w bardzo dużej mierze kiedy produkcja genetycznie modyfikowanej (GM) żywności zostanie zintensyfikowana i rośliny GM otrzymają zielone światło. Do handlu międzynarodowego zostaną zatwierdzone nasiona Terminator. Będzie również wprowadzone genetycznie modyfikowane mięso zwierzęce. Zdaniem dr Laibow, zgodnie z Codexem, każde mleczne zwierzę może mieć podawany hormon wzrostu, oraz wszystkie zwierzęta w łańcuchu żywnościowym będą miały podawane antybiotyki o stężeniu sub-klinicznym. Dr Laibow twierdzi, że Codex doprowadzi do spodziewanego promieniowania całej żywności, z wyjątkiem uprawianej lokalnie i sprzedawanej w formie surowej. Dr Laibow postrzega Codex jako „przepisy żywieniowe, które w rzeczywistości legalizują wprowadzaną toksyczność i środki odżywcze o niskim poziomie”. Według niej, WHO i FAO szacuje, że na początkowym etapie zginą 3 mld ludzi, jako wynik wytycznych Codexu w sprawie witamin i minerałów, 2 mld z nich zginą z powodu chorób, którym można zapobiec, wynikających z niedożywienia, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę i wiele innych. Ci, którzy przeżyją będą stanowić zamożne elity, które będą w stanie zapewnić sobie źródła czystej żywności i innych składników odżywczych. Codex jest zlegalizowanym ludobójstwem
Pani Starsza
8 miesięcy temu
Oj nie złośćcie się każdy pisze w zależności od tego kto komu za co i ile płaci. Przeczytaj i olej albo nie.
bELoWDXD
a to
8 miesięcy temu
Zoponieli jeszcze o toksycznym mleku z gwałconych krów Sylwii.
olek
8 miesięcy temu
PIC TYLKO WODE I SLUCHAC WIADOMOSCI W TV = GRUDZIEN BEDZIE W PLASTIKOWYM WORKU !!! WTF?? CO TO ZA KIEP PISAŁ ???
Niku
8 miesięcy temu
"w okresie między majem a czerwcem" czyli wcale?
Suchy
8 miesięcy temu
A co z tą naszą kiszonom kapustą, przecież podobno świat takiej zgnilizny nie jada i co, przyjeżdżają do Polski i wcinają aż im się uszy trzęsą
MNMN
8 miesięcy temu
Zapomnieli dodać, że żywność sprzedawana w tych wielkich marketach to w większości żywność odpadowa. Afera za aferą, a ludzie i tak tam idą.....ich wybór. Czasami lepiej iść na bazar i kupić od rolnika.
CZERWONY POM...
8 miesięcy temu
Od tych porad wszelkiego rodzaju które są podawane w internecie przez pseudo znawców do piero można się nabawić chorób nie tylko zatrucia i rozwolnienie ,ale i rozwodnienia mózgu.Jest wiadomo nawet laikom że owoców i warzywyw nie powinnyśmy spożywać bo nie dość że są niezdrowe to i nie smaczne.Także przestarzałego mięsa jak i nabiału, tu nie trzeba odkrywać na nowo Ameryki ktorą odkrył Kolumb.Takie artykuły pokazują się co jakiś czas tylko dlatego ze pod nie podpięte są reklamy. Wszystko w tym temacie.
Witold
8 miesięcy temu
Kto jadł marynowane olszówki? łapka w górę.
kazik
8 miesięcy temu
OJ Tam OJ Tam u nas same MIEMIECKIE markiety a te nie szkodzą.
Internauta
8 miesięcy temu
Można ale tylko te z marketu idealnie wybarwione , czerwoniutkie jak jeden...te są zdrowe.
pamparampam
8 miesięcy temu
Należałoby zapytać tych pismaków ile dostaja od producentów cudownych suplementów diety,wtedy wyjdzie szydło z worka na czyich sa usługach strasząc ludzi zielonymi pomidorami,czy pestkami brzoskwiń,a tak a propos pestek, wiele działań leczniczych maja równiez pestki papai poczytajcie.....
bELoWDXv
Ja Pończyk
8 miesięcy temu
Szczególnie japońską rozdymkę Polacy jedzą na potęgę. Przecież są jej smakoszami!!!!!!!!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić