Są toksyczne, powodują zatrucia pokarmowe. Polacy jedzą na potęgę

117

Powodują biegunkę, gorączkę, wymioty, bóle głowy, paraliż, a nawet śmierć. Pomimo to wciąż goszczą na naszych stołach. Oto trujące produkty, których lepiej się wystrzegać.

Niedojrzałe pomidory wywołują zatrucia pokarmowe
Niedojrzałe pomidory wywołują zatrucia pokarmowe (Getty Images)

Niedojrzałe pomidory

Pomidory to warzywa uwielbiane na całym świecie. Można je dodać do sałatki, kanapki czy zjeść prosto z krzaka. Jak się okazuje te normalnie zdrowe warzywa, mogą być trujące, gdy nie są jeszcze dojrzałe. Jeszcze zielone pomidory zawierają tomatynę, czyli alkaloid, który w dużych ilościach powoduje zatrucie pokarmowe: mdłości, kolkę, biegunkę oraz wymioty.

Pestki moreli

Jeżeli zamierzasz zdecydować się na spożywanie tych nasion, powinieneś pamiętać, że ich duża ilość prowadzi do zatrucia organizmu. Pestki moreli posiadają amigdalinę, która ma właściwości lecznicze, ale może też zamienić się w cyjanowodór podczas trawienia i działać toksycznie na organizm człowieka. Kilka nasion moreli raczej nie powinno nam zaszkodzić, ale jeżeli zjemy ich około stu, mogą dopaść nas bóle głowy, biegunka oraz wymioty.

Owoce czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu zawiera witaminę A i C, działa przeciwbólowo, oczyszczająco oraz wzmacnia odporność organizmu. Jednak gdy syrop będzie przyrządzony z niedojrzałego bzu, może wywołać nudności, wymioty, biegunkę i duszności. Podczas przygotowania soku z czarnego bzu, pamiętaj o zapasteryzowaniu owoców na gorąco, żeby pozbyć się toksycznych substancji.

Rozdymka tygrysia

Jest to ryba bardzo popularna w Japonii, którą używa się do przygotowania fugu. Sposobu przygotowania tej tradycyjnej japońskiej potrawy kucharze uczą się nawet przez kilka lat. Wszystko dlatego, że rozdymka tygrysia zawiera toksyczną substancję – terodyksynę. Zjedzenie źle przyrządzonego fugu może powodować ciężkie zatrucie, paraliż, a nawet śmierć.

Rabarbar

Rabarbar to świetny dodatek do kompotu, przetworów czy ciast. Jednak niewłaściwe spożywanie tej rośliny może zatruć nasz organizm, a nawet spowodować poważne problemy z nerkami.

Należy jeść odpowiednie części rabarbaru. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, którego najwięcej jest w liściach, dlatego to właśnie ich nie powinniśmy jeść. W kuchni możemy za to wykorzystać łodygi, ale pamiętajmy też, by spożywać je tylko w okresie między majem a czerwcem.

Zobacz też: Pogoda długoterminowa z IMGW. Prognoza na kwiecień i maj może bardzo zdziwić

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić