Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Tak uratujesz żołądek. Zastosuj 5 rad

3

Nawet najzdrowsze, lekkostrawne jedzenie może podrażniać żołądek, jeśli jest spożywane w nadmiernych ilościach lub w niewłaściwy sposób. Co jeść, by cieszyć się zdrowym żołądkiem? Czego w diecie unikać? Warto zastosować się do kilku uniwersalnych rad.

Tak uratujesz żołądek. Zastosuj 5 rad
Tak ukoisz żołądek (Getty Images, Josep Curto)

Żywność wysoko przetworzona

Mało kogo zaskakuje fakt, że żywność wysoko przetworzona może podrażniać żołądek.

Jedzenie, które charakteryzuje się wysoką zawartością konserwantów, sztucznych dodatków i innych składników, które mają na celu poprawić wygląd i smak produktu, mogą obciążać przewód pokarmowy i podrażniać delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, powodując m.in. refluks żołądka lub wzdęcia.

Nie wystarczy jednak unikać fast foodów, by ukoić żołądek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę

W jaki sposób można podrażnić żołądek?

Żołądek może być podrażniony przez produkty spożywcze na kilka sposobów:

  • Termicznie:

Potrawy zbyt zimne lub zbyt gorące pobudzają motorykę przewodu pokarmowego i prowadzą do przekrwienia błony śluzowej żołądka.

Są źle przyjmowane głównie przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. To, czy są to potrawy zdrowe, czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia.

  • Mechanicznie:

Produkty zawierające sporo błonnika, a zatem pobudzające perystaltykę jelit są zbyt "silne" dla osób z podrażnioną błoną śluzową żołądka.

Mowa o nieoczyszczonych kaszach, pieczywie razowym, owocach suszonych i surowych, warzywach oraz nasionach roślin strączkowych - pokarmach, których spożywanie jest ogólnie zalecane i zdrowe.

  • Chemicznie:

Osoby z wrzodami żołądka wyjątkowo źle reagują na zbyt kwaśne soki, marynaty, alkohol oraz potrawy wędzone i pikantne.

5 sposobów na uniknięcie podrażnienia żołądka

Jeśli chcesz uniknąć podrażnienia żołądka:

1. Sięgaj po produkty naturalne, które nie są kwaśne, nie zawierają dużej ilości błonnika, hamują wydzielanie soku żołądkowego lub neutralizują działanie kwasu solnego.

Mowa o nabiale, chudych wędlinach, mięsach i rybach, a także lekkostrawnych tłuszczach (masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek), miękkich margarynach, śmietanach.

2. Zrezygnuj z rosołów i bulionów, szczególnie tych wysoko przetworzonych.

3. Jedz regularnie, nie spożywaj późno tłustych posiłków, postaraj się zmniejszyć porcje posiłków na rzecz częstszego ich spożywania.

4. Odstaw kawę (również bezkofeinową), czarną herbatę, alkohol i tytoń, który zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.

5. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarmy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić