Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Takiego majonezu nie kupuj. Potężna dawka soli i chemicznych konserwantów

113

Jest uwielbiany przez wielu Polaków i trudno bez niego wyobrazić sobie niektóre świąteczne potrawy. Mowa oczywiście o majonezie, który możemy bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym. Zanim jednak sięgniemy po ten produkt, powinniśmy uważnie przeczytać jego skład.

Takiego majonezu nie kupuj. Potężna dawka soli i chemicznych konserwantów
Majonez ze sklepu może zawierać szkodliwe dodatki (Licencjodawca)

Majonez doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatek warzywnych, surówek, śledzi, jajek faszerowanych, kanapek i różnego rodzaju sosów. Niestety trudno uznać ten popularny dodatek do potraw za zdrowy produkt spożywczy, więc sięgając po niego należy zachować umiar.

Regularne sięganie po nadmierne ilości majonezu prowadzi do zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym jego stała obecność w naszej codziennej diecie funduje nam znaczne ilości kalorii, a w konsekwencji dodatkowe kilogramy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zrobić domowy majonez?

Sklepy spożywcze oferują nam bardzo szeroki wybór majonezów. Zanim jednak włożymy produkt do naszego koszyka, powinniśmy zapoznać się ze składem umieszczonym na etykiecie. W trosce o swoje zdrowie lepiej z powrotem odłożyć na półkę produkt, który zawiera skrobię modyfikowaną oznaczoną symbolami E1404-1452. Producenci dodają tę substancję do żywności, żeby uzupełnić niską zawartość jajek będących podstawowym składnikiem majonezu. Unikać należy również zawartości benzoesanu sodu (E202) i sorbinianu potasu (E211), które występują w wielu gotowych produktach.

W majonezach znajdziemy też sól wapniowo-disodową EDTA (E385). Jej nadmiar może zaburzać prawidłową przemianę materii. Często dodając do potraw sklepowy majonez, dostarczamy do naszego organizmu znaczne ilości soli - solimy wodę, w której gotują się nasze produkty, solimy dodatkowo każdy z nich i dodajemy majonez, który też zawiera sporo soli. Nadmiar tego składniki w diecie sprawia, że jesteśmy bardziej narażeni na nadciśnienie tętnicze, nowotwór żołądka, kamicę nerkową czy osteoporozę.

Najzdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie ulubionego sosu. W tym celu należy skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem, a następnie wbić jajko do naczynia. Potem dodajemy pieprz, odrobinę soli, łyżeczkę musztardy i ocet winny. Następnie włączamy mikser i ubijamy mieszankę, jednocześnie stopniowo wlewając do niej cienkim strumieniem 350 ml oleju.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Czerwone światło a ryzyko zakrzepu krwi. Najnowsze ustalenia naukowców
Polsko-ukraiński podręcznik do historii. Nowa inicjatywa naukowców z PAN
Hubert Hurkacz pewnie w drugiej rundzie Australian Open
Archeolog ostrzega. Nielegalne poszukiwania prowadzą do strat
Tak uczniowie zareagowali na księdza. "Duże pozytywne zaskoczenie"
Rosjanin kategorycznie odmawia powrotu do domu. "Pozwól mi zostać"
Rewolucja w życiu Pepa Guardioli. Rozstanie po 30 latach
Makabryczne rozkazy. Wiadomo, kim jest rosyjski dowódca
Wyniki Lotto 13.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Bon mieszkaniowy dla rodzin, w których rodzą się dzieci? Nawrocki: "toczą się prace"
Tajemnicza "wyspa duchów". NASA publikuje zdjęcie
Złamała obietnicę. Głośno o burmistrz Los Angeles
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić