Odetka zapchane jelita. Zmniejsza ryzyko groźnego nowotworu
Niebieski mak jest najczęściej występującą w kuchni odmianą tej rośliny. Nie każdy wie, że ten popularny dodatek do żywności jest przez wielu dietetyków uznawany za europejski superfood. Poza walorami smakowymi posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, które warto w pełni wykorzystać.
Poza makiem niebieskim możemy wyróżnić jego trzy inne rodzaje. Mak polny jest używany w celach ozdobnych oraz do produkcji niektórych kremów. Mak biały ma delikatnych smak i jest głównym składnikiem rogali marcińskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masa makowa. Bez niej makowiec się nie uda
Z kolei mak lekarski jest bogaty w alkaloidy i znajduje swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Najbardziej popularny jest niebieski mak, który znajdziemy m.in. w makowcu, tradycyjnej wigilijnej kutii, kluskach z makiem oraz pieczywie. Można go dodać również do porannej owsianki. Znajdziemy w nim m.in.: żelazo, magnez, sód, białko, witaminy z grupy B oraz witaminę C, D i E.
Niestety, mak zawiera dość sporo kalorii, dlatego osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów powinny spożywać go z rozwagą. Niebieski mak jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne, wpływa korzystnie na kondycję jelit i reguluje prawidłowy rytm wypróżnień - przez co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi i zwiększyć dobrą frakcję HDL. Dzięki temu chroni nas przed pojawieniem się miażdżycy oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu.
Poza tym mak o niebieskim zabarwieniu reguluje ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko rozwoju anemii, wspomaga budowę tkanki mięśniowej i redukuje skurcze mięśni. Po tę odmianę maku powinny sięgać regularnie zwłaszcza osoby z zaburzoną gospodarka lipidową, kobiety w ciąży, pacjenci z nadciśnieniem oraz sportowcy i ci, którzy dbają o aktywność fizyczną. Niebieski mak doskonale sprawdza się również przy leczeniu takich dolegliwościach jak skurcze łydek, problemy trawienne i zaparcia.