Milena Górecka| 
aktualizacja 

Tarczyca ich nie lubi. Pogłębiają przykre objawy

7

Ważną rolę w leczeniu niedoczynności tarczycy odgrywa odpowiednia dieta. Chociaż nie zastąpi farmakoterapii, to odpowiednio dobrana może wspomagać funkcjonowanie tarczycy i minimalizować odczuwane objawy schorzenia. Jakich produktów spożywczych powinny więc unikać osoby z niedoczynnością tarczycy?

Tarczyca ich nie lubi. Pogłębiają przykre objawy
Osoby z chorą tarczycą muszą uważać na pomidory (Licencjodawca, Cappi Thompson)

Czym jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy to stan, w którym gruczoł tarczycowy nie produkuje wystarczającej ilości hormonów tarczycy, co prowadzi do spowolnienia przemiany materii i może objawiać się m.in. zmęczeniem, przybieraniem na wadze, suchością skóry i doskwierającym uczuciem zimna.

W leczeniu tego schorzenia kluczowe jest stosowanie leków zawierających syntetyczne hormony tarczycy. Aby zminimalizować objawy niedoczynności tarczycy, ważne jest również wprowadzenie diety, która wspiera funkcjonowanie tego gruczołu.

Jakie produkty nie są wskazane przy niedoczynności tarczycy?

Surowe warzywa krzyżowe

Do tej grupy zaliczamy kapustę, kalafiora, rzepę i brokuły. Choć warzywa te są pełne błonnika i innych składników odżywczych, mogą zakłócać produkcję hormonu tarczycy — zwłaszcza w sytuacji, w której organizm boryka się z niedoborem jodu.

Badania sugerują, że trawienie tych warzyw może blokować zdolność tarczycy do wykorzystywania jodu, który jest do jej funkcjonowania niezbędny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najgorsze produkty dla tarczycy

Na szczęście gotowanie warzyw krzyżowych znacznie obniża w nich zawartość odpowiedzialnych za ten stan rzeczy związków goitrogennych. Nie ma więc przeciwwskazań, by osoby z niedoczynnością tarczycy spożywały wymienione warzywa w formie gotowanej.

Pomidory

Zawarte w pomidorach alkaloidy, takie jak tomatydyna, łączą się z cukrami, tworząc glikoalkaloid — tomatynę. Wysokie stężenie tomatyny może prowadzić do nadmiernej stymulacji układu odpornościowego, co z kolei skutkuje produkcją przeciwciał, które negatywnie wpływają na komórki tarczycy.

Zaleca się więc ograniczenie spożycia pomidorów przez osoby borykające się z niedoczynnością tarczycy, co nie oznacza jednak konieczności całkowitej z nich rezygnacji.

Soja

Od dawna istniały obawy dotyczące potencjalnego negatywnego wpływu niektórych związków zawartych w soi na tarczycę. Dziś wyniki niektórych badań sugerują, że spożywanie produktów sojowych może zakłócać zdolność wchłaniania leków przyjmowanych przez osoby z niedoczynnością tarczycy.

Kofeina

Z badania opublikowanego w czasopiśmie "Thyroid" wynika, że również kofeina blokuje wchłanianie zastępczych hormonów tarczycy. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy i przyjmujące leki powinny po ich przyjęciu odczekać co najmniej 30 minut, zanim zdecydują się na wypicie kawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić