Kamil S. Sikora| 

Udowodnione działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą tego składnika

3

Wiele warzyw, które są łatwo dostępne w naszym kraju, można śmiało określić mianem superfoods. Na przykład doskonale znana wszystkim kapusta, która nie tylko świetnie pasuje do wielu potraw, ale posiada również wiele niesamowitych właściwości. Wszystko to za sprawą jednego składnika.

Udowodnione działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą tego składnika
Kapusta jest bogatym źródłem sulforafanu (Licencjodawca, Copyright 2022 Anand Purohit)

Kapusta to warzywo, które pojawiło się w Polsce kilka wieków temu. Chętnie wykorzystujemy ją do przygotowania sałatki, bigosu, kiszonej kapusty, kapuśniaku oraz farszu do pierogów czy krokietów. Pomimo tego, że ten produkt towarzyszy nam odkąd pamiętamy, możemy nie zdawać sobie sprawy z jego prozdrowotnych właściwości. Nie każdy wie, że w kapuście znajduje się prawie tyle samo kwasu askorbinowego, co w cytrynie i pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kapusta kiszona na zdrowie

Regularne dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości witaminy C podnosi naszą odporność na wirusy i bakterie, które wywołują infekcje, usprawnia pracę układu krwionośnego i reguluje produkcję kolagenu będącego jednym z głównych budulców kości i stawów. Kapusta zawiera także beta-karoten, witaminę A, E i K, witaminy należące do grupy B, magnez, potas, żelazo oraz błonnik pokarmowy.

Dzięki obecności wielu cennych elementów działa przeciwzapalnie, wzmacnia kondycję jelit i przeciwdziała takim chorobom jak reumatyzm, dna moczanowa, astma, gruźlica czy gangrena. Warto wspomnieć, że podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych (brokuły, jarmuż, brukselka, brukiew, gorczyca, rzepa, rzeżucha czy rzodkiew) jest bogatym źródłem sulforafanu.

Ten silny przeciwutleniacz naturalnie występujący w przyrodzie wykazuje właściwości antybakteryjne i zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.

Ponadto redukuje szkodliwy wpływ wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu. Sulforafan obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworów w naszym organizmie i zapobiega ich namnażaniu. Dotyczy to zwłaszcza raka jelit, piersi, szyjki macicy, mózgu czy prostaty.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić