Udowodnione działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą tego składnika

Wiele warzyw, które są łatwo dostępne w naszym kraju, można śmiało określić mianem superfoods. Na przykład doskonale znana wszystkim kapusta, która nie tylko świetnie pasuje do wielu potraw, ale posiada również wiele niesamowitych właściwości. Wszystko to za sprawą jednego składnika.

Kapusta  jest bogatym źródłem sulforafanuKapusta jest bogatym źródłem sulforafanu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Copyright 2022 Anand Purohit

Kapusta to warzywo, które pojawiło się w Polsce kilka wieków temu. Chętnie wykorzystujemy ją do przygotowania sałatki, bigosu, kiszonej kapusty, kapuśniaku oraz farszu do pierogów czy krokietów. Pomimo tego, że ten produkt towarzyszy nam odkąd pamiętamy, możemy nie zdawać sobie sprawy z jego prozdrowotnych właściwości. Nie każdy wie, że w kapuście znajduje się prawie tyle samo kwasu askorbinowego, co w cytrynie i pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta kiszona na zdrowie

Regularne dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości witaminy C podnosi naszą odporność na wirusy i bakterie, które wywołują infekcje, usprawnia pracę układu krwionośnego i reguluje produkcję kolagenu będącego jednym z głównych budulców kości i stawów. Kapusta zawiera także beta-karoten, witaminę A, E i K, witaminy należące do grupy B, magnez, potas, żelazo oraz błonnik pokarmowy.

Dzięki obecności wielu cennych elementów działa przeciwzapalnie, wzmacnia kondycję jelit i przeciwdziała takim chorobom jak reumatyzm, dna moczanowa, astma, gruźlica czy gangrena. Warto wspomnieć, że podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustowatych (brokuły, jarmuż, brukselka, brukiew, gorczyca, rzepa, rzeżucha czy rzodkiew) jest bogatym źródłem sulforafanu.

Ten silny przeciwutleniacz naturalnie występujący w przyrodzie wykazuje właściwości antybakteryjne i zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i sercowo-naczyniowego.

Ponadto redukuje szkodliwy wpływ wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu. Sulforafan obniża ryzyko rozwoju komórek nowotworów w naszym organizmie i zapobiega ich namnażaniu. Dotyczy to zwłaszcza raka jelit, piersi, szyjki macicy, mózgu czy prostaty.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków