Hit PRL-u. W jelitach działa jak odkurzacz
Chociaż był jednym z najpopularniejszych przysmaków w okresie PRL-u, w dzisiejszych czasach jest zapomnianym i niedocenianym produktem. Chodzi o oczywiście o kisiel, który każdy z nas może bez problemu samodzielnie przygotować w swoim domu. Przyjrzyjmy się jego niezwykłym właściwościom.
Co zawiera kisiel?
Kisiel to jeden z niezapomnianych deserów naszego dzieciństwa, który poza charakterystycznym smakiem posiada również wiele cennych dla naszego zdrowia elementów. Podstawowym składnikiem hitu PRL-u jest mąka ziemniaczana, w której znajdziemy witaminę C i E. witaminy z grupy B oraz cenne związki mineralne, takie jak wapń, magnez fosfor i sód, potas. 80 proc. tego produktu stanowią węglowodany.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kisiel nie dostarcza do naszego organizmu zbyt dużej ilości kalorii czy tłuszczu, ale niestety ten, który możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, bardzo często zawiera duże ilości cukru, sztuczne barwniki, polepszacze smaku i zapachu oraz środki konserwujące. Dlatego najzdrowszy jest deser przygotowany samodzielnie.
Dlaczego warto regularnie sięgać po kisiel?
Dzięki zawartości kwasu askorbinowego kisiel usprawnia pracę układu immunologicznego, zapobiegając tym samym wirusowym i bakteryjnym infekcjom. Zawarte w nim owoce dostarczają nam również inne cenne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią nas przed rozwojem chorób nowotworowych.
Poza tym domowy kisiel zawiera sporo błonnika. Włókno pokarmowe przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita okrężnicy. Po ten deser warto sięgać po obfitym posiłku, ponieważ jest lekkostrawny i nie obciąża układu trawiennego. Pomaga złagodzić wymioty, zaparcia i biegunki, a także sprawdza się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, zatruciach pokarmowych oraz po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych.