Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Uszkadza jelita. Stanowi nawet 20 proc. wszystkich zatruć

52
Podziel się:

Zatrucia pokarmowe, chociaż mogą wydawać się niegroźne, to mogą mieć tak naprawdę poważne konsekwencje. Dlatego jeśli chcesz ich uniknąć, warto wiedzieć, których produktów unikać.

Uszkadza jelita. Stanowi nawet 20 proc. wszystkich zatruć
Sałata paczkowana wywołała nawet 20 proc. wszystkich zatruć - ostrzega CDC (Licencjodawca, Karol Makurat/REPORTER)

Zatrucie pokarmowe wywołuje charakterystyczne objawy. U chorych pojawiają się nudności, biegunka, bóle brzucha. Może wystąpić również gorączka, osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, mięśni, a także odwodnienie. Zatrucie pokarmowe trwa zazwyczaj kilka dni i szybko ustępuje, ale w przypadku, gdy objawy nie ustępują, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. W zależności od tego, co było przyczyną zatrucia, konsekwencje zdrowotne mogą być fatalne.

Ekspert, który zajmuje się zdrowiem jelit, postanowił podzielić się z internautami wskazówkami dotyczącymi tego, jakich produktów unikać, aby zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego. Mr Gut Health w filmiku umieszczonym na TikToku ostrzega m.in. przed poinfekcyjnym zespołem jelita drażliwego i radzi, by zrezygnować ze spożywania niektórych produktów dostępnych w wielu supermarketach. Chodzi np. o burgery wołowe. Mr Gut Health uważa, że produkt ten może zawierać wiele bakterii powodujących zatrucia.

Na zakazanej liście znalazły się również ostrygi. Według eksperta od jelit są one niczym filtr, który pochłania wszystko, co może znajdować się w wodzie – w tym również bakterie. Unikać powinniśmy też marketowego sushi. Mr Gut Health podkreśla, że chociaż ryby potrzebne do przygotowania tego japońskiego przysmaku są wcześniej mrożone, to po przygotowaniu dania bakterie ponownie stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.

Ostatnim, czwartym zakazanym produktem na liście eksperta, są paczkowane sałaty. Mr Gut Health przytacza dane Centers for Disease Control and Prevention, CDC – agencji rządu federalnego Stanów Zjednoczonych wchodzącej w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej. Według CDC 22 proc. wszystkich rozpoznanych zatruć w ciągu ostatnich 10 lat było związanych właśnie ze spożyciem paczkowanych sałat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(52)
Portalik
2 miesiące temu
Najbardziej szkodliwe jest o2.
i co na to
2 miesiące temu
powiedzą króliki..???
Pppp
2 miesiące temu
Powinni dodać że przyczyną jest rozwijająca się tam pleśń. Niegdyś gdy tylko zjadłem to miałem sraczki i bóle brzucha potem zobaczyłem na kuchni na stołówce do której miałem dostęp ze takie przywożą. Naprawdę ostrożnie trzeba wybierać warzywa i owoce.
noico
2 miesiące temu
trzeba myć dobrze sałatęi jednocześnie ręce.
Ekonomistka
2 miesiące temu
Wychodzi na to że wszystko truje. To po co te wszystkie rzeczy dopuszczane są do sprzedaży? A Sanepid to po co istnieje?
kbb
2 miesiące temu
Mięsa kupuje na stoiskach z obsługą, unikam pakowanego próżniowo.
Takajedna
2 miesiące temu
To niestety prawda.Ja kilka lat temu tak się zatrulam taka sałata że ich nie jem, poczytałam jak te bakterie się mnożą w tych torebeczkach i ile jest zatruć z tego powodu. Inne owoce i warzywa zawsze myłam ale teraz to już szoruje wręcz. Najgorsze zatrucie w życiu po niby zdrowej sałatce, nie polecam.
Fest
2 miesiące temu
Na to wychodzi ze sałaty też nie można jeść....dobre
Simon
2 miesiące temu
Czy to dotyczy całego świata czy tylko USA ?
pytam
2 miesiące temu
A czy to ktoś w ogóle kontroluje? Jakieś wysokie kary?
paczkomat
2 miesiące temu
Dlaczego nie wymieniono paczkowanego mięsa i wędlin. To bardzo poważny błąd.
Pytam?
2 miesiące temu
Bakteria od której nie można się uwolnić to CAMILLESSICORA. Macie jakiś sposób na to coś?
Expert
2 miesiące temu
Panie Sikora, podpisał się Pan pod artykułem jako wydawca, czy jako expert. Bo jeśli jako expert to jest to oszustwo, a jeśli jako wydawca to jest to stek bzdur.
@@@@
2 miesiące temu
Zatrułem się rodzimą nowalijką- sałatą. Od tamtej pory a minęło pięć lat wszystkie warzywa i owoce nasze i nie tylko, odpowiednio przygotowuję do konsumpcji.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić