Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Wątroba to uwielbia. Chroni przed rakiem, zmniejsza stany zapalne

57
Podziel się:

Nie tylko rezygnacja z alkoholu i papierosów znacząco wzmocni naszą wątrobę. Do codziennego jadłospisu warto włączyć produkty, które zmniejszają stany zapalne i pobudzają działanie tego ważnego narządu. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć

Wątroba to uwielbia. Chroni przed rakiem, zmniejsza stany zapalne
Produkty pszczele chronią wątrobę (gustavo ramirez)

Karczochy, ostropest plamisty, kurkuma – to najbardziej znane naturalne produkty wspierające zdrowie wątroby. Aby zadbać o ten narząd warto częściej sięgać po rukolę, kakao oraz zioła, takie jak korzeń lukrecji czy mniszek lekarski. Cenne składniki, które w nich znajdziemy nie tylko pobudzają produkcję i przepływ żółci, oczyszczając organizm z toksyn, ale też wspomagają regenerację komórek wątroby, pomagają obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także poprawiają trawienie.

Co ciekawe, wśród produktów dobrych dla wątroby znajdują się tłuszcze, a dokładniej oleje roślinne. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych m.in. oleju z awokado, oleju rzepakowym, sojowym, z czarnuszki, lnianym czy słonecznikowym. Dobrym źródłem tego rodzaju tłuszczów są także orzechy.

Wspomagająco na wątrobę działają również produkty pszczele, czyli miód, pierzga i pyłek. W miodzie znajdziemy związki, które wspomagają proces detoksykacji wątroby, m.in. cholinę, której niedobór może skutkować poważnym uszkodzeniem wątroby. Najwięcej tego składnika znajdziemy w miodzie gryczanym oraz mniszkowym. Na przewlekłe zapalenie wątroby pomogą z kolei pyłek i pierzga.

Z kolei w celach profilaktycznych warto sięgać po kawę przygotowywaną z prażonych i fermentowanych źródeł. Regularne picie tego naparu (min. trzy filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko rozwoju marskości wątroby, stłuszczenia, jak również raka tego narządu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(57)
wiech
3 miesiące temu
A co to jest to fermentowane źródło? cyt: "Z kolei w celach profilaktycznych warto sięgać po kawę przygotowywaną z prażonych i fermentowanych źródeł"
Synek
4 miesiące temu
Dla zdrowotności setka okowity jak to mawiał Kazik Pawlak😉😉
e tam
4 miesiące temu
Juz wam nie wierzę. Tyle bzdur naczytałam się na tym portalu.
,,4
4 miesiące temu
pylek i pierzga? i co jeszcze?
Greg
4 miesiące temu
Kto usuwa komentarze?
Greg
4 miesiące temu
W komentarzach ekspertów pełno co z badaniami? profilaktyką?
hel
4 miesiące temu
ŻMoże ciąg dalszy nastąpi?
Karol1
4 miesiące temu
Autor chyba czegoś nie dokończył.
Niemi
4 miesiące temu
prazone i fermentowane? co?
Syo
4 miesiące temu
Zły choleterol a dobry jaka różnica
Qnn
4 miesiące temu
Jak tu z tego zrezygnować wszystkiego, co dołączyć?
Leszek
4 miesiące temu
Tłuszcze i miód ciekawe.
Kort
4 miesiące temu
o co kaman?
Polacy
4 miesiące temu
Niech Kaczynski włączy sobie syreny we własnej piwnicy Nie chcemy już pamiętać niczego o tym spadłym z niebios mlaskaczu -bracie warchoła Kaczynskiego.Mamy pamiętać tylko śmierć załogi samolotu stewardes i pilotów.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić