Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Nie wierz w ten mit. To nie od tego zależy kolor jajek

4

Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że na naszych stołach pojawi się mnóstwo potraw z jajkiem w roli głównej. Podczas zakupów na pewno zauważysz, że jajka różnią się od siebie nie tylko wielkością, ale i kolorem. Czy ma on wpływ na wartości odżywcze jaj?

Nie wierz w ten mit. To nie od tego zależy kolor jajek
Dania z jajek są smaczne i pożywne (Jeremy Drey)

Jajka goszczą na polskich stołach nie tylko podczas Wielkanocy. Chętnie jemy je bez specjalnej okazji – na śniadanie, jako dodatek do sałatki czy kanapki. To wyjątkowo zdrowy produkt, w którym znajdziemy żelazo, siarkę i fosfor. Jaja są również doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K. Zawierają również witaminy z grupy B, a także cenne przeciwutleniacze - luteinę i zeaksantynę.

Jajka dostępne w sklepach i na lokalnych targowiskach mają nie tylko różną wielkość, ale i kolor. Białe, beżowe, brązowe, nakrapiane, o zielonym odcieniu, które są najzdrowsze? Po które jaja warto sięgać? Co ciekawe, badania konsumenckie potwierdzają, że Polacy najchętniej wybierają jajka o brązowej skorupce, uznając, że są najzdrowsze. Z kolei część z nas uważa, że jajka białe są wynikiem wieloletnich modyfikacji genetycznych.

Niestety, przekonania te mijają się z prawdą. Od czego zatem zależy kolor skorupki jajka? Odpowiedź jest prosta: od genów kury. Ptaki o białym upierzeniu będą znosić białe jaja, z kolei te o ciemniejszych piórach – jajka brązowe i beżowe. U lokalnych rolników można dostać niekiedy jaja w kolorze pastelowym - zielonym i niebieskim. Takie jaja znoszą z kolei kury z rasy Araucana.

Kolor nie ma zatem związku ze sposobem hodowli czy rodzajem pokarmu, który otrzymują kury. Czy ma wpływ na właściwości zdrowotne jaj lub ich smak? Nie. Walory smakowe i zdrowotne w jajkach białych, brązowych czy zielonych są takie same.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić