Milena Górecka| 

Wspiera mózg i wątrobę. Jedz, a skóra będzie starzeć się wolniej

7

Liczi ma więcej witaminy C niż cytryna i przeciwstarzeniową moc. Za jakie jeszcze właściwości powinniśmy cenić ten owoc?

Wspiera mózg i wątrobę. Jedz, a skóra będzie starzeć się wolniej
Dlaczego warto jeść liczi? (Licencjodawca, unknown)

Składniki odżywcze w liczi

Liczi zawiera błonnik, witaminę C, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Dostarcza również wapnia, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Liczi – najcenniejsze właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść liczi?

Wspiera zdrowie serca.

Spożywanie miąższu liczi może niwelować gromadzenie się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i obniżać wysokie ciśnienie krwi.

W badaniach na zwierzętach owoce liczi wykazały również potencjał zmniejszania poziomu cholesterolu lipoprotein o małej gęstości (złego cholesterolu) i zwiększania poziomu cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (dobrego cholesterolu).

Chroni mózg.

Związki saponinowe zawarte w nasionach liczi mogą poprawiać funkcje poznawcze. Naukowcy udowodnili również, że ekstrakt z nasion liczi może chronić nawet przed chorobą Alzheimera.

Wspiera zdrowie wątroby.

Polifenole obecne w ekstrakcie z liczi mogą zmniejszyć stopień uszkodzenia wątroby i zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w tym narządzie.

Działa przeciwnowotworowo.

Badania wykazały, że liczi ma właściwości przeciwnowotworowe, co może być związane z obecnością polifenoli i polisacharydów w tym owocu. Polisacharydy z miąższu liczi wykazały zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych, a ekstrakty okazały się skuteczne przeciwko komórkom raka piersi, płuc, wątroby i prostaty w warunkach laboratoryjnych.

Poprawia stan skóry i redukuje objawy starzenia się.

Według naukowców liczi ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Co więcej, dzięki zawartości witaminy C, liczi wspiera syntezę kolagenu, kluczowego białka utrzymującego skórę jędrną i elastyczną.

Pozytywnie wpływa na zdrowie ogólne.

Spożywanie liczi może poprawić trawienie i zniwelować problemy z zaparciami, obniżać poziom cukru we krwi, pomóc w kontrolowaniu wagi i modulować układ odpornościowy.

Skutki uboczne spożywania liczi

W rzadkich przypadkach zbyt duża ilość liczi może powodować reakcje niepożądane — m.in. swędzenie skóry, obrzęk gardła i warg oraz wysypkę skórną.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić