Wspiera mózg i wątrobę. Jedz, a skóra będzie starzeć się wolniej

Liczi ma więcej witaminy C niż cytryna i przeciwstarzeniową moc. Za jakie jeszcze właściwości powinniśmy cenić ten owoc?

Dlaczego warto jeść liczi?Dlaczego warto jeść liczi?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | unknown

Składniki odżywcze w liczi

Liczi zawiera błonnik, witaminę C, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Dostarcza również wapnia, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Liczi – najcenniejsze właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść liczi?

Wspiera zdrowie serca.

Spożywanie miąższu liczi może niwelować gromadzenie się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i obniżać wysokie ciśnienie krwi.

W badaniach na zwierzętach owoce liczi wykazały również potencjał zmniejszania poziomu cholesterolu lipoprotein o małej gęstości (złego cholesterolu) i zwiększania poziomu cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (dobrego cholesterolu).

Chroni mózg.

Związki saponinowe zawarte w nasionach liczi mogą poprawiać funkcje poznawcze. Naukowcy udowodnili również, że ekstrakt z nasion liczi może chronić nawet przed chorobą Alzheimera.

Wspiera zdrowie wątroby.

Polifenole obecne w ekstrakcie z liczi mogą zmniejszyć stopień uszkodzenia wątroby i zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w tym narządzie.

Działa przeciwnowotworowo.

Badania wykazały, że liczi ma właściwości przeciwnowotworowe, co może być związane z obecnością polifenoli i polisacharydów w tym owocu. Polisacharydy z miąższu liczi wykazały zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych, a ekstrakty okazały się skuteczne przeciwko komórkom raka piersi, płuc, wątroby i prostaty w warunkach laboratoryjnych.

Poprawia stan skóry i redukuje objawy starzenia się.

Według naukowców liczi ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Co więcej, dzięki zawartości witaminy C, liczi wspiera syntezę kolagenu, kluczowego białka utrzymującego skórę jędrną i elastyczną.

Pozytywnie wpływa na zdrowie ogólne.

Spożywanie liczi może poprawić trawienie i zniwelować problemy z zaparciami, obniżać poziom cukru we krwi, pomóc w kontrolowaniu wagi i modulować układ odpornościowy.

Skutki uboczne spożywania liczi

W rzadkich przypadkach zbyt duża ilość liczi może powodować reakcje niepożądane — m.in. swędzenie skóry, obrzęk gardła i warg oraz wysypkę skórną.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało