Wygląda jak łosoś. Ale jest znacznie tańszy i niesamowicie zdrowy

Pstrąg łososiowy, zwany również pstrągiem tęczowym i "kuzynem łososia", jest rybą słodkowodną, która jest ceniona za swój smak i wysoką wartość odżywczą. Jest w smaku podobna do łososia, a przy tym dwa razy tańsza niż on!

Łosoś tęczowyPstrąg tęczowy
Źródło zdjęć: © Getty Images | An-T
Katarzyna Chudzik

Wartość odżywcza pstrąga łososiowego

Pstrąg łososiowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca, mózgu i stawów. Regularne spożywanie tych kwasów może przeciwdziałać chorobom sercowo-naczyniowym oraz poprawiać funkcje poznawcze.

Nie sposób przy tym nie wspomnieć, że choć pstrąg tęczowy nie jest rybą tłustą, to dostarcza on najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych.

Tak pracują chińskie roboty. Mają konstrukcję humanoidalną

Pstrąg tęczowy jest również źródłem pełnowartościowego białka, porównywanego do białka wzorcowego (czyli białka jaja kurzego), które wspiera budowę i regenerację mięśni, a przy tym zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, magnez, selen oraz cynk, które przyczyniają się do poprawy odporności, produkcji energii oraz ochrony przed stresem oksydacyjnym.

Regularna konsumpcja pstrąga łososiowego nie tylko będzie mniej odczuwalna dla naszego portfela niż konsumpcja łososia, ale przyniesie nam sporo korzyści: wyreguluje cholesterol i ciśnienie tętnicze, opóźni procesy neurodegeneracyjne oraz poprawi stan skóry i włosów. Ze względu na niską zawartość sodu, jest dobrym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia.

Zaleca się spożywanie dwóch porcji tygodniowo.

Rtęć w pstrągu łososiowym

Z badań wynika, że pstrąg łososiowy wyróżnia się niskim stężeniem rtęci. Ma jej, co prawda, odrobinę więcej niż łosoś, ale zdecydowanie mniej niż makrela lub tuńczyk. Cechuje się też niską bioakumulację metali ciężkich i zanieczyszczeń (w tym kadmu, ołowiu i związków chlorowcoorganicznych).

Należy jednak pamiętać, że ryby z hodowli mogą zawierać więcej tłuszczu i potencjalnych zanieczyszczeń niż ich dzikie odpowiedniki. Zaleca się więc wybieranie do konsumpcji pstrąga z dzikich źródeł lub z odpowiedzialnych hodowli.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Zgubiony senior w mroźną noc. Prawda wyszła na jaw
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Krzyżówka o pojazdach. Sprawdź, ile haseł odkryjesz
Wielki finał NBA Cup. Złe informacje ws. Polaka
Wielki finał NBA Cup. Złe informacje ws. Polaka
Zaginął Aleksander Olesiński. Policja z Będzina prosi o pomoc
Zaginął Aleksander Olesiński. Policja z Będzina prosi o pomoc
46 haseł z różnych dziedzin. Poradzisz sobie z trudną krzyżówką?
46 haseł z różnych dziedzin. Poradzisz sobie z trudną krzyżówką?
KAS rozbiła grupę od fikcyjnego handlu paliwem. 11 mln zł strat
KAS rozbiła grupę od fikcyjnego handlu paliwem. 11 mln zł strat
UOKiK nakłada kary na Pekao. Prawie 119 mln zł
UOKiK nakłada kary na Pekao. Prawie 119 mln zł
Ocenił, jak długo Putin może prowadzić wojnę. "Trzy do pięciu lat"
Ocenił, jak długo Putin może prowadzić wojnę. "Trzy do pięciu lat"
Tak Rosja rekrutuje w Afryce. Od obietnicy etatu do pola bitwy
Tak Rosja rekrutuje w Afryce. Od obietnicy etatu do pola bitwy
"Biedronkowy koszmar". Mieszkańcy rozkładają ręce. "Syf i smród"
"Biedronkowy koszmar". Mieszkańcy rozkładają ręce. "Syf i smród"
"Choinka dla życia". Lasy Państwowe rozdają drzewka w całej Polsce
"Choinka dla życia". Lasy Państwowe rozdają drzewka w całej Polsce
Atak na Bodni Beach. Jest decyzja w sprawie zamachowca
Atak na Bodni Beach. Jest decyzja w sprawie zamachowca