Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wymiata złogi z tętnic. Chroni przed udarem, zawałem, miażdżycą

4

Tętnice mają za zadanie transportować krew zawierającą tlen do wszystkich narządów w naszym organizmie. Jeśli są zatkane złogami tłuszczu, wówczas znacznie wzrasta ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Żeby temu zapobiec, warto sięgnąć do domową miksturę, która skutecznie oczyści nasze tętnice.

Wymiata złogi z tętnic. Chroni przed udarem, zawałem, miażdżycą
Napój na zatkane tętnice (Licencjodawca)

Jakie właściwości wykazuje domowy preparat?

Nie bez powodu jednym ze składników napoju jest czosnek. Ten naturalny antybiotyk podnosi odporność na wirusowe i sezonowe infekcje oraz pomaga łagodzić ich objawy. Poza tym wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych i uelastycznia ich ściany.

W czosnku znajdziemy nie tylko cenne witaminy i związki mineralne, ale również allicynę. Ten przeciwutleniacz uaktywnia się podczas zmiażdżenia lub zgniecenia ząbka czosnku. Allicyna pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i działa przeciwnowotworowo. Kolejny prozdrowotny składnik mikstury to cytryna, która jest bogata m.in. w witaminę C, potas i antyoksydantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Napój udrażniający tętnice

Sok świeżo wyciśnięty z cytryny zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, niszczy wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się organizmu. Imbir, podobnie jak pozostałe składniki domowego preparatu, obniża cholesterol, chroni przed pojawieniem się chorób serca, a poza tym rozgrzewa organizm i pobudza krążenie krwi.

Jak przyrządzić miksturę oczyszczającą tętnice ze złogów tłuszczu?

Potrzebne składniki:

  • 2 litry wody,
  • 4 cytryny średniej wielkości,
  • 4 główki czosnku,
  • 1 korzeń lub 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru.

Sposób przygotowania i dawkowanie

Na początek należy dokładnie umyć cytryny pod bieżącą gorącą wodą, obrać, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do kielicha blendera. Następnie w blenderze umieszczamy również imbir oraz rozgniecione i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Składniki miksujemy i gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, mieszankę przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz stawiamy na kuchence. Ciecz doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy ją do ostygnięcia.

Później przecedzamy mieszaninę za pomocą sitka, wlewamy do szklanych butelek i wstawiamy do lodówki. Zaleca się spożywanie jednej szklanki mikstury dwa razy w ciągu dnia, przynajmniej dwie godziny przed spożyciem posiłku. Kuracja oczyszczająca nie powinna trwać dłużej niż trzy tygodnie. Po upływie tego okresu czasu robimy tygodniową przerwę.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić