Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Wystarczy 30 g dziennie. Prosty sposób, by obniżyć ciśnienie

2

Sposób na zapobieganie zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi znajdziemy w każdym supermarkecie. To siemię lniane – superfood na miarę naszych czasów.

Wystarczy 30 g dziennie. Prosty sposób, by obniżyć ciśnienie
Siemię lniane ma niesamowite właściwości (Getty Images, Michelle Lee Arnold)

Wpływ siemienia lnianego na ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi, nazywane również nadciśnieniem tętniczym może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, wśród których najczęściej wymienia się choroby serca, udar mózgu, uszkodzenia oczu i nerek. Często nazywa się je cichym zabójcą, bo nie daje o sobie wyraźnie znać przed wystąpieniem poważnych problemów.

Tymczasem, zdaniem ekspertów, konsumpcja zaledwie 30 gramów siemienia lnianego dziennie może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu 12 tygodni. Według specjalistów spadek skurczowego ciśnienia krwi (SBP) może wynieść ok. 13 proc., a rozkurczowego —  nieco ponad 5 proc.

Ciśnieniowym cudotwórcą jest głównie zawarty w siemieniu lnianym potas, który pomaga neutralizować negatywne skutki sodu (sól) w diecie, którymi są m.in. zaburzenia równowagi wodnej w organizmie i obciążenie naczyń krwionośnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sekrety siemienia lnianego

Działanie potasu wzmacnia wysoki poziom kwasu alfa-linolenowego i lignanów oraz błonnik, który — zdaniem naukowców — nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także chroni warstwę komórek wyściełających naczynia krwionośne, przeciwdziałając w ten sposób skokom ciśnienia krwi.

Wszechstronność siemienia lnianego

Siemię lniane bogate jest również w witaminy E i B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety białko i kwasy tłuszczowe omega-3.

Jest doskonałym środkiem na zaparcia, pomaga zadbać o zdrowe włosy i cerę.

Jak jeść siemię lniane?

Surowe siemię lniane możemy jeść w formie zmielonej (wystarczy młynek do kawy) lub zmieszać go z ciepłą wodą. Zmielone warto dodawać do owsianek, jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, makaronów i wszystkich misek rozmaitości, jakie tylko sobie wymyślimy.

Po zalaniu wodą ziarenka natomiast pęcznieją i wytwarzają śluz, który świetnie sprawdza się jako zamiennik jajka w przepisach wymagających panierowania. Powstały kisiel można również jeść na słodko (np. dodając do niego miód) lub zmieszać z przyprawami i urozmaicać nie tylko smak, ale i konsystencję potraw wytrawnych.

Nawet niewielkie jego ilości w codziennej diecie mogą znacząco wpłynąć na stan naszego zdrowia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić