Wystarczy 30 g dziennie. Prosty sposób, by obniżyć ciśnienie

Sposób na zapobieganie zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi znajdziemy w każdym supermarkecie. To siemię lniane – superfood na miarę naszych czasów.

Siemię lniane ma niesamowite właściwościSiemię lniane ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | Michelle Lee Arnold
Katarzyna Chudzik

Wpływ siemienia lnianego na ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi, nazywane również nadciśnieniem tętniczym może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, wśród których najczęściej wymienia się choroby serca, udar mózgu, uszkodzenia oczu i nerek. Często nazywa się je cichym zabójcą, bo nie daje o sobie wyraźnie znać przed wystąpieniem poważnych problemów.

Tymczasem, zdaniem ekspertów, konsumpcja zaledwie 30 gramów siemienia lnianego dziennie może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu 12 tygodni. Według specjalistów spadek skurczowego ciśnienia krwi (SBP) może wynieść ok. 13 proc., a rozkurczowego —  nieco ponad 5 proc.

Ciśnieniowym cudotwórcą jest głównie zawarty w siemieniu lnianym potas, który pomaga neutralizować negatywne skutki sodu (sól) w diecie, którymi są m.in. zaburzenia równowagi wodnej w organizmie i obciążenie naczyń krwionośnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety siemienia lnianego

Działanie potasu wzmacnia wysoki poziom kwasu alfa-linolenowego i lignanów oraz błonnik, który — zdaniem naukowców — nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także chroni warstwę komórek wyściełających naczynia krwionośne, przeciwdziałając w ten sposób skokom ciśnienia krwi.

Wszechstronność siemienia lnianego

Siemię lniane bogate jest również w witaminy E i B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety białko i kwasy tłuszczowe omega-3.

Jest doskonałym środkiem na zaparcia, pomaga zadbać o zdrowe włosy i cerę.

Jak jeść siemię lniane?

Surowe siemię lniane możemy jeść w formie zmielonej (wystarczy młynek do kawy) lub zmieszać go z ciepłą wodą. Zmielone warto dodawać do owsianek, jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, makaronów i wszystkich misek rozmaitości, jakie tylko sobie wymyślimy.

Po zalaniu wodą ziarenka natomiast pęcznieją i wytwarzają śluz, który świetnie sprawdza się jako zamiennik jajka w przepisach wymagających panierowania. Powstały kisiel można również jeść na słodko (np. dodając do niego miód) lub zmieszać z przyprawami i urozmaicać nie tylko smak, ale i konsystencję potraw wytrawnych.

Nawet niewielkie jego ilości w codziennej diecie mogą znacząco wpłynąć na stan naszego zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?