Wzmacnia serce, stawy, obniża ciśnienie. Nie żałuj sobie
Ta popularna przyprawa świetnie sprawdza jako składnik musztardy, kiszonek, marynat i dressingów. Chodzi oczywiście o gorczycę białą, która poza kulinarnymi walorami wykazuje wiele cenne właściwości. Dowiedz się, w jaki sposób gorczyca wpływa na nasze zdrowie.
Surowcem zielarskim tej rośliny oleistej należącej do rodziny kapustowatych są niewielkie kuliste nasiona. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zarówno czarną, sarepską, jak i białą gorczycę, ale najbardziej popularny jest ten ostatni gatunek.
Uchwycił go monitoring. Nagranie z Rossmanna trafiło do sieci
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W białej gorczycy znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, miedź, mangan, cynk, potas, fosfor, glikozydy, białka, olejki eteryczne, oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 (kwas oleinowy i erukowy).
Dzięki zawartości wielu cennych składników przyprawa ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, delikatnie przeczyszczające, moczopędne i pobudzające trawienie. Preparaty na bazie ziaren gorczycy usprawniają procesy metaboliczne. Chronią również śluzówki żołądka przed podrażnieniem, pomagają pozbyć się stanów zapalnych rozwijających się w jelitach, nadkwasoty i niestrawności, braku łaknienia, wrzodów, wzdęć, zaparć, problemów z zatokami i bólów reumatycznych. Poza tym oczyszczają gardło i jamę ustną.
Dzięki zawartości znacznej ilości potasu gorczyca wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniając serce i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto reguluje poziomu glukozy w krwiobiegu, poprawia kondycję zębów, kości, włosów i wpływa pozytywnie na system nerwowy.
Obecność błonnika sprawia, że popularna przyprawa przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe. Znajdujące się w ziarnach białej gorczycy antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, chronią nas przed nadmiarem wolnych rodników, który powoduje stres oksydacyjny. Warto wspomnieć, że przeciwutleniacze zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.