Kamil S. Sikora| 

Wzmacnia serce, stawy, obniża ciśnienie. Nie żałuj sobie

23

Ta popularna przyprawa świetnie sprawdza jako składnik musztardy, kiszonek, marynat i dressingów. Chodzi oczywiście o gorczycę białą, która poza kulinarnymi walorami wykazuje wiele cenne właściwości. Dowiedz się, w jaki sposób gorczyca wpływa na nasze zdrowie.

Wzmacnia serce, stawy, obniża ciśnienie. Nie żałuj sobie
Jakie właściwości ma musztarda? (Licencjodawca, Andrei Kuzmik)

Surowcem zielarskim tej rośliny oleistej należącej do rodziny kapustowatych są niewielkie kuliste nasiona. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się zarówno czarną, sarepską, jak i białą gorczycę, ale najbardziej popularny jest ten ostatni gatunek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niecodzienne zastosowania musztardy. Te domowe patenty zaskakują

W białej gorczycy znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, miedź, mangan, cynk, potas, fosfor, glikozydy, białka, olejki eteryczne, oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 (kwas oleinowy i erukowy).

Dzięki zawartości wielu cennych składników przyprawa ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, delikatnie przeczyszczające, moczopędne i pobudzające trawienie. Preparaty na bazie ziaren gorczycy usprawniają procesy metaboliczne. Chronią również śluzówki żołądka przed podrażnieniem, pomagają pozbyć się stanów zapalnych rozwijających się w jelitach, nadkwasoty i niestrawności, braku łaknienia, wrzodów, wzdęć, zaparć, problemów z zatokami i bólów reumatycznych. Poza tym oczyszczają gardło i jamę ustną.

Dzięki zawartości znacznej ilości potasu gorczyca wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniając serce i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto reguluje poziomu glukozy w krwiobiegu, poprawia kondycję zębów, kości, włosów i wpływa pozytywnie na system nerwowy.

Obecność błonnika sprawia, że popularna przyprawa przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe. Znajdujące się w ziarnach białej gorczycy antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, chronią nas przed nadmiarem wolnych rodników, który powoduje stres oksydacyjny. Warto wspomnieć, że przeciwutleniacze zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić