Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zbieraj, póki kwitnie. Ratuje stawy, jelita i mózg

10

Zapach bzu unosi się nad parkami od kilku tygodni, są jednak wśród nas tacy, którym sam zapach nie wystarcza. Dostępność i zdrowotne właściwości bzu sprawiają, że trudno oprzeć się pokusie przyrządzenia z niego smacznej nalewki. Teraz jest na to idealny moment!

Zbieraj, póki kwitnie. Ratuje stawy, jelita i mózg
Kwiaty bzu doskonale nadają się na leczniczą nalewkę (Licencjodawca, 2020CarolineGauvin)

Lilak pospolity - właściwości zdrowotne

Krzew lub drzewko z rodziny oliwkowatych błędnie nazywane jest bzem — w rzeczywistości to lilak pospolity. Jak jednak zwał, tak zwał — bez/lilak właściwości ma wybitne, bo zawiera syringinę (alkohol fenolowy), która działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, neuroprotekcyjnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie i moczopędnie, a także chroni wątrobę i wzmacnia układ pokarmowy.

Oznacza to, że przyrządzona z lilaka nalewka będzie między innymi wspierać stawy i mięśnie, łagodzić wszelkie dolegliwości układu pokarmowego, niwelować nerwobóle, przeziębienia, bóle głowy, problemy z górnymi drogami oddechowymi i z pęcherzem.

Żeby przygotować nalewkę z bzu, potrzebujesz:

3 kiście dojrzałych kwiatów bzu (lilak pospolity zakwita w maju, a termin jego przycinania przypada zazwyczaj na czerwiec, nie warto się spieszyć!),

1,5 szklanki spirytusu,

szklanka wody (lub odrobinę więcej),

szklanka cukru,

sok z cytryny lub limonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Trujące rośliny. Na te popularne przydomowe gatunki szczególnie uważaj

Przepis na nalewkę z bzu:

Wypłucz kwiaty, zostaw je do wyschnięcia, oderwij od gałązek i upewnij, że nie zamieszkały w nim żadne stworzenia. Włóż do dużego słoika, zalej alkoholem i wodą, po czym odłóż w suche i chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem, a po 10 dniach przelej powstały napój przez gazę (upewnij się, że w naczyniu nie zostały resztki kwiatów).

Jeśli zamierzasz stosować nalewkę zewnętrznie, np. smarować nią obolałe stawy, odlej przeznaczoną na to część do butelki. Do tego, co pozostało — czyli tego, co będziesz pić — dodaj miksturę z wody, cukru i cytrusa. Zrobione! Ponownie odłóż całość w chłodne miejsce. Po wakacjach, za około 3 miesiące, nalewka będzie gotowa do spożycia. Warto jej jednak dać trochę więcej czasu — im później zaczniemy ją stosować, tym będzie głębsza i smaczniejsza.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Sprawa dotyczy włamania. Czy rozpoznasz parę z Poznania?
Popis turysty w centrum Gdańska. Przechodnie stali i patrzyli
Wyniki Lotto 17.04.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szukali dwulatka przez całą noc. Przyprowadził go... pies
Nie żyje policjant Bogdan Kołodziej. Był komendantem policji w Świętochłowicach
Siedmiu policjantów rannych po pościgu. 20-letni kierowca stanie przed sądem
Tragiczny wypadek kolejki górskiej. Cztery osoby zginęły
Pochowała niepełnosprawnego syna. Urzędnicy kazali jej zwrócić 215 zł
Francja, Włochy i Szwajcaria na czerwono. Chaos pogodowy w Alpach
USA odmawiają przywrócenia lotów do Rosji. Kluczowe warunki
Zmarł ks. Tomasz Burghardt. Caritas żegna go krótko i wymownie
Senatorka obawia się Trumpa. Pocieszają ją słowa Jana Pawła II
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić