Nadzwyczajny smak. To cudo rośnie w polskich lasach i sadach

Żółciak siarkowy to pospolity grzyb, nazywany również "grzybem-kurczakiem". Jego pierwsze owocniki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Rosną aż do września. Grzyb ten jest jadalny, jednak tylko wtedy, gdy zostanie poddany odpowiedniej obróbce.

Żółciak siarkowy w polskich lasach. Można go jeść?Żółciak siarkowy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | MAREK BAZAK

Żółciak siarkowy to grzyb, który na pierwszy rzut oka może wyglądać na trującego. Jego charakterystyczny kolor i struktura sprawiają, że wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że w rzeczywistości grzyb ten jest jadalny.

Jak wygląda żółciak siarkowy?

Żółciak siarkowy to charakterystyczny żółtopomarańczowy grzyb o dużych rozmiarach. Jest to grzyb chorobotwórczy, który najczęściej znajduje się na starych i osłabionych drzewach. Jego owocniki są mięsiste i składają się z przyrośniętych bokiem do drzewa kapeluszy. Najczęściej są one ułożone dachówkowato, czyli jeden na drugim. Miąższ żółciaka siarkowego jest natomiast gąbczasty, miękki oraz soczysty. Nie bez powodu grzybiarze nazywają go "kurczakiem z lasu".

Gdzie rosną żółciaki siarkowe?

Żółciaki siarkowe rosną zazwyczaj na drzewach liściastych: wierzbach, akacjach, topolach czy dębach. Często pojawiają się też na drzewach owocowych, np. jabłoniach, orzechach lub czereśniach. Spotkamy je przy drogach, w sadach, w ogrodach i parkach. Rzadziej znajdziemy je natomiast na drzewach liściastych.

Żółciak siarkowy. Czy można go jeść?

Żółciak siarkowy jest grzybem jadalnym, ale tylko i wyłącznie po odpowiedniej obróbce termicznej. Surowy grzyb jest bowiem trujący. Niesmaczne będą również niektóre starsze owocniki żółciaka siarkowego, które bywają twarde i niedobre w smaku.

Aby móc zjeść żółciaka siarkowego, należy przez co najmniej 15-20 minut obgotowywać grzyba. Uzyskaną spod niego wodę należy z kolei wylać. Dopiero później można go smażyć, dusić czy marynować. Według wielu grzybiarzy, ze względu na swoją gąbczastą i delikatną strukturę, przypomina on w smaku kurczaka.

Grzyb ten wyróżnia się także małą zawartością kalorii. W 100 gramach zawiera 375 kcal, dlatego spróbować mogą go nawet osoby na ścisłej diecie niskokalorycznej.

Najdziwniejsze grzyby, które można znaleźć

Wybrane dla Ciebie
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Skandaliczne słowa Rosjanina. "Musimy zniszczyć Berlin"
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Igrzyska 2026. Polski minister ostro o występie Rosjan
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Zdemaskowali Putina. Zdradziła go choinka i długopisy
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
Lekarze w Anglii chcą podwyżek. Rozpoczęli strajk. "Nieodpowiedzialne"
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
60-lecie Bunkra Sztuki w Krakowie. Na kamienicy pojawił się niezwykły mural
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Było o włos od tragedii. Kierowca zrobił to tuż przed tunelem
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Poszła po ryby na święta. Zapłaciła ogromne pieniądze
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
Jak zrobić zupę grzybową? Z tego przepisu smakuje obłędnie
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
"Żelazna Kopuła" w nowej wersji? Brytyjczycy mają plan
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja
Kenijczycy walczyli dla Rosji w Ukrainie. Jest decyzja