Zwiększa ryzyko groźnego raka. Ta grupa nie powinna go jeść

16

Rak piersi jest chorobą śmiertelną, dlatego warto wiedzieć, jakie czynniki mogą przyczynić się do jej rozwoju i jak można zmniejszyć jej ryzyko. Wyniki najnowszych badań wykazały, że niektóre produkty nabiałowe mogą podnieść prawdopodobieństwo nowotworu piersi, a inne mogą nas przed nim uchronić.

Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi
Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi

Wpływ jedzenia nabiału na rozwój rak piersi. Najnowsze badania

Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Wnioski płynące z tej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie ”Current Developments in Nutrition".

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Susan McCann odkrył, że kobiety jedzące duże ilości twarogu i sera cheddar są bardziej narażone na rozwój nowotworu piersi. Jak się jednak okazuje, stała obecność jogurtu w codziennej diecie może zmniejszać ryzyko tego niebezpiecznego nowotworu.

Zdaniem naukowców, te sprzeczności wynikają z faktu, że poszczególne produkty różnią się między sobą zawartością elementów odżywczych. Analiza dotyczyła badań prowadzonych przez 11 lat i obejmowała 1237 zdrowych kobiet i 1941 pacjentek borykających się z nowotworem piersi. Wszystkie uczestniczki wypełniły kwestionariusze opisujące sposób odżywiania, dzięki czemu badacze uzyskali szczegółowe informacje o zawartości nabiału w diecie badanych kobiet.

Zespół naukowy wziął również pod uwagę takie czynniki ryzyka jak wiek, menopauza, uwarunkowania genetyczne oraz BMI. Z badań wynika, że kobiety spożywające znaczne ilości jogurtu były o 39 proc. mniej narażone na raka piersi. Z kolei częste jedzenie serów podnosi ryzyko tego choroby o 53 proc. Dotyczy to właśnie głównie twarogu i serów typu cheddar.

Naukowcy są przekonani, że stała obecność niektórych rodzajów nabiału w jadłospisie wpływa na rozwój raka piersi u kobiet, jednak konieczne jest wykonanie kolejnych badań.

"Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby" – podsumowała Chreistine Ambroson, jedna z autorek badania.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić