Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Zwiększa ryzyko groźnego raka. Ta grupa nie powinna go jeść

12
Podziel się:

Rak piersi jest chorobą śmiertelną, dlatego warto wiedzieć, jakie czynniki mogą przyczynić się do jej rozwoju i jak można zmniejszyć jej ryzyko. Wyniki najnowszych badań wykazały, że niektóre produkty nabiałowe mogą podnieść prawdopodobieństwo nowotworu piersi, a inne mogą nas przed nim uchronić.

Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi
Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi

Wpływ jedzenia nabiału na rozwój rak piersi. Najnowsze badania

Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Wnioski płynące z tej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie ”Current Developments in Nutrition".

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Susan McCann odkrył, że kobiety jedzące duże ilości twarogu i sera cheddar są bardziej narażone na rozwój nowotworu piersi. Jak się jednak okazuje, stała obecność jogurtu w codziennej diecie może zmniejszać ryzyko tego niebezpiecznego nowotworu.

Zdaniem naukowców, te sprzeczności wynikają z faktu, że poszczególne produkty różnią się między sobą zawartością elementów odżywczych. Analiza dotyczyła badań prowadzonych przez 11 lat i obejmowała 1237 zdrowych kobiet i 1941 pacjentek borykających się z nowotworem piersi. Wszystkie uczestniczki wypełniły kwestionariusze opisujące sposób odżywiania, dzięki czemu badacze uzyskali szczegółowe informacje o zawartości nabiału w diecie badanych kobiet.

Zespół naukowy wziął również pod uwagę takie czynniki ryzyka jak wiek, menopauza, uwarunkowania genetyczne oraz BMI. Z badań wynika, że kobiety spożywające znaczne ilości jogurtu były o 39 proc. mniej narażone na raka piersi. Z kolei częste jedzenie serów podnosi ryzyko tego choroby o 53 proc. Dotyczy to właśnie głównie twarogu i serów typu cheddar.

Naukowcy są przekonani, że stała obecność niektórych rodzajów nabiału w jadłospisie wpływa na rozwój raka piersi u kobiet, jednak konieczne jest wykonanie kolejnych badań.

"Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby" – podsumowała Chreistine Ambroson, jedna z autorek badania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
badać się bar...
6 miesięcy temu
ja opowiem moją historię ku przestodze aby słuchać jakie ciało nam wysyła sygnały u mnie było tak, swędzenie skóry szyi poprzedzało moją diagnozę o złośliwym nowotworze piersi i mimo iż zgłaszałam to lekarzom bagatelizowali ten fakt a wręcz byli zdziwieni , dopiero po usunięciu nowotworu swędzenie ustało. wspierałam się też olejkami CBD za radą pielegniarki na onkologii w poznaniu na garbarach i kupiłam olej CBD 5 % decarboxylated Konopnej Farmacji w Poznaniu podaje adres dlatego że warto kupić takie rzeczy z sprawdzonych źródeł podejrzewam że też można zamówić coraz więcej jest punktów gdzie można zamiast olejku kupić wodę znam taki już przypadek :( 25 kropel dziennie tak mi poradziła ta pielęgniarka ... i wierzę że dzięki CBD temu zero przerzutów bo ma takie właściwości blokujące !!! Tylko dzięki własnej dociekliwości i zrobionym badaniom prywatnie zdiagnozowano nowotwór w początkowym stadium.Lekarz nawet protestował i nie chciał mi zrobić punkcji gdyż uważał że to za mała zmiana. A więc obserwujmy własne ciało ono wskazuje nam że dzieje się coś złego.
Zżdzich
8 miesięcy temu
Nabiał zwiększa ryzyko raka piersi, ale tylko w przypadkach nie przestrzegania koszerności.
zdumiona
8 miesięcy temu
tytul artykulu jest gramatycznie fascynujacy... ale jedzenie raka brzmi makabrycznie.
Zoska
8 miesięcy temu
Twaróg to pestka to co robi się na zapleczu w hipermarketach stare sery ,splesniale przeciera się na nowo owija się folia i robi się promocje .ludzie nie wiedzą co jedzą Stare mięso daje się do kiełbas otwórzcie oczy co jecie.Najgorzrsze są masarnie w markietach co sami produkują wędliny, szynki i parówki.Nic nie może się popsuć niech to prezesik żre.
Bbb
8 miesięcy temu
Należy dodać nabiału nafaszerowanego różnymi szkodliwymi substancjami plus to co zawierają spaliny z samochodów osobowych wnoszące się w powietrzu. To zwiększa ryzyko raka.
ViiteLIll
8 miesięcy temu
a glutation? dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Gość
8 miesięcy temu
Żywność ponapychana jest chemią do granic wytrzymałości 😡
SZPILA
8 miesięcy temu
Życie też jest śmiertelne - najwyższa pora przestać straszyć śmiercią tych co mają raka piersi - straszenie wpływa na psychikę i to jest śmiertelne kiedy umiera się że strachu . Z ukłucia igłą w palec też można umrzeć.Stojąc na przystanku może wjechać w nas auto itd...umiera się od chemia pakowanej w organizm od złej diagnozy lekarza DOŚĆ STRACHÓW
gość
8 miesięcy temu
A gdzie się podział Covid ? Na żadnym kanale nie ma podanych wyników testów itd,może już go niema . A może jest tak jak podawano,że rząd stracił kontrolę na Covidem i juz nie"tyka" tego tematu?
z ukosa
8 miesięcy temu
a która grupa nie powinna tego jeść o czym tu "się napocono"? grupa, która ma piersi, czy grupa, która ma penisy? czy grupa, która ma jedno i drugie?
Joanna
8 miesięcy temu
W tych badaniach nie wspominano w ogóle o twarogu. Ryzyko raka piersi podnosiły - i to nieznacznie - American cheese, cream cheese i cheddar.
Joanna
8 miesięcy temu
W tych badaniach w ogóle nie wymieniano twarogu. Ryzyko raka piersi nieznacznie podnosiły wg nich "American cheese", "cream cheese" (serek z mleka i śmietany do smarowania pieczywa) i cheddar. Natomiast znacząco podnosiło ryzyko tego raka spożycie mleka. Artykuł (tytuł "Usual Consumption of Specific Dairy Foods Is Associated with Breast Cancer in the Roswell Park Cancer Institute Data Bank and BioRepository") można przeczytać za darmo na stronie czasopisma Current Developments in Nutrition.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić