Zwiększa ryzyko groźnego raka. Ta grupa nie powinna go jeść

Rak piersi jest chorobą śmiertelną, dlatego warto wiedzieć, jakie czynniki mogą przyczynić się do jej rozwoju i jak można zmniejszyć jej ryzyko. Wyniki najnowszych badań wykazały, że niektóre produkty nabiałowe mogą podnieść prawdopodobieństwo nowotworu piersi, a inne mogą nas przed nim uchronić.

Niektóry rodzaj nabiału może powodować raka piersi

Wpływ jedzenia nabiału na rozwój rak piersi. Najnowsze badania

Naukowcy z Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania produktów mlecznych na występowanie raka piersi u kobiet. Wnioski płynące z tej analizy zostały opublikowane w czasopiśmie ”Current Developments in Nutrition".

Zespół badawczy pod kierownictwem dr Susan McCann odkrył, że kobiety jedzące duże ilości twarogu i sera cheddar są bardziej narażone na rozwój nowotworu piersi. Jak się jednak okazuje, stała obecność jogurtu w codziennej diecie może zmniejszać ryzyko tego niebezpiecznego nowotworu.

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Zdaniem naukowców, te sprzeczności wynikają z faktu, że poszczególne produkty różnią się między sobą zawartością elementów odżywczych. Analiza dotyczyła badań prowadzonych przez 11 lat i obejmowała 1237 zdrowych kobiet i 1941 pacjentek borykających się z nowotworem piersi. Wszystkie uczestniczki wypełniły kwestionariusze opisujące sposób odżywiania, dzięki czemu badacze uzyskali szczegółowe informacje o zawartości nabiału w diecie badanych kobiet.

Zespół naukowy wziął również pod uwagę takie czynniki ryzyka jak wiek, menopauza, uwarunkowania genetyczne oraz BMI. Z badań wynika, że kobiety spożywające znaczne ilości jogurtu były o 39 proc. mniej narażone na raka piersi. Z kolei częste jedzenie serów podnosi ryzyko tego choroby o 53 proc. Dotyczy to właśnie głównie twarogu i serów typu cheddar.

Naukowcy są przekonani, że stała obecność niektórych rodzajów nabiału w jadłospisie wpływa na rozwój raka piersi u kobiet, jednak konieczne jest wykonanie kolejnych badań.

"Mamy nadzieję, że dalsze badania pozwolą nam na pełniejsze zrozumienie, jakie produkty żywnościowe warto włączyć do jadłospisu, aby zmniejszyć ryzyko tej choroby" – podsumowała Chreistine Ambroson, jedna z autorek badania.

Wybrane dla Ciebie
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Tajemniczy wulkan Pustyni Danakilskiej. Dotarł tam Polak
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie