Zapycha żyły cholesterolem. Krótka droga do miażdżycy i udaru

12

Ser świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do makaronu, pizzy, sałatki i wielu innych potraw. Niestety jedzenie serów może być szkodliwe dla zdrowia i podnosić stężenie cholesterolu we krwi. Dowiedz się, których serów powinieneś szczególnie unikać.

Najgorszy ser
Najgorszy ser (Getty Images)

Tych rodzajów sera lepiej unikaj

Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ograniczyć spożywanie potraw zawierających znaczne ilości tłuszczów nasyconych. Do tych produktów możemy zaliczyć m.in. tłuste mięso, smażone potrawy oraz sery.

Ser zawiera sporo składników odżywczych, takich jak białko, wapń, cynk, witamina A, witamina B12. Regularne spożywanie serów jest polecane wegetarianom. Jednak nie każdy rodzaj sera sprzyja naszemu zdrowiu.

Powinniśmy je ograniczyć szczególnie, kiedy borykamy się ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu w organizmie. Cholesterol gromadzi się w ściankach naczyń krwionośnych, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca oraz udaru niedokrwiennego mózgu.

Najwięcej niebezpiecznych tłuszczy trans zawierają cheddar, parmezan, ser halloumi, a także mascarpone i serki śmietankowe. Tego rodzaju są bardzo popularne w kuchni greckiej i włoskiej. Lepszym wyborem będzie ser feta lub twaróg, które zawierają znacznie mniej szkodliwych tłuszczy. Poza tym są bogatym źródłem i witaminy D.

Zamiast mascarpone, lepiej sięgnąć po ricottę, a cheddar warto zastąpić goudą, która wykazuje właściwości probiotyczne.

Należy jednak pamiętać, że każdy rodzaj sera zawiera sporo soli i tłuszczu, więc każdy z nich należy jeść z umiarem.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić