Przepis. Nadworny kucharz zdradził, co najbardziej lubi jeść Książę Filip

27

Darren McGrady przez 15 lat był szefem kuchni brytyjskiej rodziny królewskiej. Zdradził, jakie danie najbardziej lubi książę Filip. Nie takiego dania spodziewalibyście się po członku "royalsów".

Przepis. Nadworny kucharz zdradził, co najbardziej lubi jeść Książę Filip
Nadworny kucharz zdradził przepis na ulubione danie księcia Filipa. (Getty Images)

Darren McGardy w królewskiej kuchni spędził 15 lat. Gotował dla królowej i księcia Filipa, księżnej Diany i księcia Karola oraz ich synów Williama i Harrego. Z księciem Filipem zdążył nawiązać zaskakująco bliski kontakt. Panowie darzyli się sympatią, bo jak się okazuje, mąż królowej Elżbiety II bardzo lubi gotować. McGardy zdradził też, że książę Filip dużo bardziej lubił "dobrze zjeść" niż jego żona. Co ciekawe, jego ulubione danie to kulebiak z łososiem, który pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Przepis na kulebiaka z łososiem. Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 350 g filetu z łososia
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 100 g pieczarek brunatnych
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • cebula
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Zobacz także: Former Royal Chef Reveals Prince Philip's Fave Meal And The Funniest Moments With The Duke

Przepis na kulebiaka z łososiem. Wykonanie:

  • Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z niego wodę
  • Suszone grzyby zalej gorącą wodą, by zmiękły
  • W wodzie po grzybach ugotuj ryż
  • Łososia umyj, osusz i połóż na folii aluminiowej, skrop cytryną, dopraw pieprzem, solą, zawiń folią i upiecz w 200 stopniach przez 20 minut
  • Gotowego i ostudzonego łososia pokrój na mniejsze kawałki, dodaj koperek i pozostałą część soku z cytryny, wymieszaj i odstaw
  • Do ugotowanego wcześniej ryżu dodaj śmietanę, surowe jajka, gałkę muszkatołową, wymieszaj
  • Pieczarki i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj suszone grzyby, szpinak i smaż jeszcze 5 min
  • Ugotowane jaka obierz, posiekaj, dodaj do przestudzonych grzybów ze szpinakiem
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż ciasto francuskie
  • Na środku ciasta połóż 1/2 przygotowanego ryżu, na warstwę ryżu połóż łososia, a na koniec pozostałą część ryż
  • Pozostałe części ciasta zawiń do środka
  • Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • Piecz 30 min w 200 stopniach
Zobacz także: Wielkanocny, tradycyjny kulebiak
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić