o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ABA
|

Meksykańskie pierogi. Doskonały i oryginalny obiad

10
Podziel się

Pierogi meksykańskie są bardzo pożywne i wyraziste w smaku. Można je jeść na ciepło lub na zimno z dowolnymi sosami i surówkami. Wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Meksykańskie pierogi. Doskonały i oryginalny obiad
Meksykańskie pierogi. Doskonały i oryginalny obiad (Pixabay)
bDAsdGPp

Meksykańskie pierogi będą doskonałą alternatywą dla znanych w Polsce pierogów z mięsem lub serem. Ciasto drożdżowe jest nadziewane typowo meksykańskimi składnikami - kukurydzą, papryką i mięsem - najczęściej wołowym. Można je podawać z dowolnym sosem meksykańskim.

Meksykańskie pierogi. Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki
  • 400 g drożdży
  • 2 żółtka jajek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • posiekana cebula
  • 1 posiekana papryka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 łyżka ketchupu
  • 200 g sera żółtego, startego
  • przyprawa gyros
bDAsdGPr

Meksykańskie pierogi. Sposób przygotowania:



  • mieszamy drożdże, 1 łyżkę mąki i śmietany, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • dodajemy wszystkie pozostałe składniki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
  • pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa i
  • kurczaka smażymy na oleju na złocisty kolor
  • posiekane pieczarki podsmażamy razem z cebulą
  • do wystudzonego mięsa dodajemy ketchup, starty ser żółty, pieczarki z cebulą, posiekaną paprykę i kukurydzę
  • wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą
  • wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
  • pierogi smarujemy roztrzepanym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C 
  • pieczemy około 25 minut


Gotowe, smacznego! Mięso z kurczaka możesz zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowym. Możesz dodać także inne posiekane warzywa do farszu. Koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaków z ciasta francuskiego.

bDAsdGPx
Zobacz także: Zobacz też: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDAsdGPS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Byly kucharz
1 tyg. temu
Drogi Panie redaktorze czy w dzisiejszych czasach pisanie artykułu polega na kopiuj/wklej? I to do jakiejś strony z kawałkami a nie przepisami? Jest nie realne zeby w przepisie bylo potrzebne 400g drożdży! No chyba ze w przepisie bylo 4dkg i drogi Pan nie wie ze 1dkg = 10 g Przykra sprawa...
Jaga
1 tyg. temu
Przy takiej ilości drożdży na pewno czeka nas zaskoczenie...
Zaza
1 tyg. temu
Rewolucyjne, meksykańskie pierogi z drożdży. Ponoć bardzo pożywne, puchnie się po nich jak na drożdżach;)
bDAsdGPT
Ela
1 tyg. temu
Dlaczego Pan redaktor nic nie pisze? Przecież ewidentnie przepis z kosmosu. Kazdy kto ma minimalne pojecie o pieczeniu, wie, że na 1 kg maki daje się 10 dkg czyli 100 gram drożdży. Proszę o komentarz autora tekstu.
Axel
1 tyg. temu
Panie redaktorze, ten meksykański akcent, to chyba tylko ta kupa drożdży, kukurydza i papryka. Reszta to przepis na mazowiecko-poleskie sójki. W sabatniku (piecu chlebowym) przy okazji wypieku chleba moja babcia i ciotki to robiły, jeno częściej z kapustą i grzybami. Sos meksykański i inne ostrości były zbędne. Dobre i na zimno i na ciepło.
Najnowsze komentarze (10)
nick
2 dni temu
400g droższy ?? 🤣🤣🤣🤣 powodzenia
Tadeusz
4 dni temu
Drożdże dodaje się w ilości 3-5% wagi mąki
Stermik
7 dni temu
Mąka i drożdże w proporcji 1:0,4 to dobry stosunek do zrobienia samogonu. Wystarczy dodać 10l wody i wymieszać.
Dana
1 tyg. temu
Panie redaktorze, na zdjęciu nie są pierogi pieczone w piekarniku, ewidentnie na głębokim tłuszczu
Ela
1 tyg. temu
Dlaczego Pan redaktor nic nie pisze? Przecież ewidentnie przepis z kosmosu. Kazdy kto ma minimalne pojecie o pieczeniu, wie, że na 1 kg maki daje się 10 dkg czyli 100 gram drożdży. Proszę o komentarz autora tekstu.
Jaga
1 tyg. temu
Przy takiej ilości drożdży na pewno czeka nas zaskoczenie...
Axel
1 tyg. temu
Panie redaktorze, ten meksykański akcent, to chyba tylko ta kupa drożdży, kukurydza i papryka. Reszta to przepis na mazowiecko-poleskie sójki. W sabatniku (piecu chlebowym) przy okazji wypieku chleba moja babcia i ciotki to robiły, jeno częściej z kapustą i grzybami. Sos meksykański i inne ostrości były zbędne. Dobre i na zimno i na ciepło.
Zaza
1 tyg. temu
Rewolucyjne, meksykańskie pierogi z drożdży. Ponoć bardzo pożywne, puchnie się po nich jak na drożdżach;)
bDAsdGPL
Wlasnie
1 tyg. temu
WYRAZISTE W SMAKU.. WSZYSTKO WPAPLAJA NA OSTRO.ZADNYCH INNYCH DODATKOWY ,POZA WSZCZEKLE OSTRA PAPRYKA. I FANATYKI NA MAKE KUKURYDZANA .. MUSZISZ SPECJALNIE ZGOSZICZ U NICH W RESTAURACJI ,BO WCZISNA KUKURYDZANA MAKI WE WSZYSTKIM I NA OSTRO ,ZE Z PIERWSZYM KESEM ,BENDZE OSTATNIE KESEK. A BYLEM BARDZO GLODNY I TAK KONCZYLO SIE JEDZENIE.
Byly kucharz
1 tyg. temu
Drogi Panie redaktorze czy w dzisiejszych czasach pisanie artykułu polega na kopiuj/wklej? I to do jakiejś strony z kawałkami a nie przepisami? Jest nie realne zeby w przepisie bylo potrzebne 400g drożdży! No chyba ze w przepisie bylo 4dkg i drogi Pan nie wie ze 1dkg = 10 g Przykra sprawa...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić