Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Schabowy, ale inaczej. Ta marynata zmieni smak całego dania

6
Podziel się:

Kotlety schabowe to jedno z najczęściej serwowanych dań na polskich stołach. Jeżeli szukasz przepisu na delikatne i soczyste schabowe, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik z nietypowym dodatkiem w panierce.

Schabowy, ale inaczej. Ta marynata zmieni smak całego dania
Kotlety schabowe to jedno z najczęściej serwowanych dań na polskich stołach. (Pixabay)

Idealnie miękkie i soczyste kotlety schabowe przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy odrobina majonezu. Marynata z dodatkiem majonezu sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki:

  • 400 g schabu (na 4 kotlety)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka i natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania:

  • plastry schabu rozbij tłuczkiem
  • przygotuj marynatę majonezową - w misce rozbij jajko dodaj majonez, sól, pieprz, koperek, pietruszkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj
  • schabowe włóż do marynaty, dokładnie je oblej jajeczną masą i wstaw do lodówki na 4 godziny
  • po tym czasie schabowe obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste
  • podawaj z ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Ciasto leśny mech. Przepis na pyszny deser
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
tomek
rok temu
Po takim obiadku jak zona zrobi to jednak perla najlepsza. Zawsze w niedziele mamy schabowe na obiad i zonka robi najlepsze.
Oliwia
rok temu
Idealny schabowy! Co niedzielę podaję takie mężowy z perłą prosto z lodówki. Cały tydzień czeka na to danie.
Mr.Genzo
2 lata temu
Schabowego tylko na smalcu się smaży. Na oleju to podróbka. Nie ten smak.
Krysia
2 lata temu
Jeśli szukacie dobrych przepisów na szybkie zupy to polecam książkę Zupy w mig. Rewelacyjne przepisy na zupy odchudzające
Tensam
2 lata temu
Przepis mojego ojca.:Kotlet schabowy połóż na gorącą patelnię bez tłuszczu bo go nigdy nie miał.Obsmaż z obu stron.Podawaj z pól litra wódki.Smacznego.
Kuchcik
2 lata temu
Schabowy na smalcu jest lepszy, nadaje lepszego smaku mięsu, ma wyższą temperaturę kopcenia. Podczas smażenia na olej roślinnym uwalniają się substancje chemiczne, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów oraz chorób serca.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić