Schabowy, ale inaczej. Ta marynata zmieni smak całego dania
Kotlety schabowe to jedno z najczęściej serwowanych dań na polskich stołach. Jeżeli szukasz przepisu na delikatne i soczyste schabowe, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik z nietypowym dodatkiem w panierce.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Idealnie miękkie i soczyste kotlety schabowe przygotujesz w bardzo prosty sposób, wystarczy odrobina majonezu. Marynata z dodatkiem majonezu sprawi, że mięso będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Przepis na kotlety schabowe. Potrzebne składniki:
- 400 g schabu (na 4 kotlety)
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka i natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przepis na kotlety schabowe. Sposób przygotowania:
- plastry schabu rozbij tłuczkiem
- przygotuj marynatę majonezową - w misce rozbij jajko dodaj majonez, sól, pieprz, koperek, pietruszkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj
- schabowe włóż do marynaty, dokładnie je oblej jajeczną masą i wstaw do lodówki na 4 godziny
- po tym czasie schabowe obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złociste
- podawaj z ulubionymi dodatkami
Źródło artykułu: o2pl