Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Rosół idealny? Wystarczy, że dodasz ten jeden tajemniczy składnik

23
Podziel się:

Rosół to jedna z ulubionych polskich zup. Istnieje wiele wariantów ma przygotowanie tej tradycyjnej zupy. Spróbuj także tego przepisu z dodatkiem jednego tajemniczego składnika, który sprawi, że rosół będzie jeszcze pyszniejszy i bardzo rozgrzewający.

Rosół idealny? Wystarczy, że dodasz ten jeden tajemniczy składnik
Rosół z dodatkiem imbiru jest jeszcze pyszniejszy i bardzo rozgrzewający. (Pexels)

Niewiele gospodyń domowych wie, że do rosołu można dodać kawałek świeżego imbiru. Dzięki temu tradycyjny rosół nabierze ciekawszego smaku, będzie bardziej rozgrzewający, lekko pikantny, a jednocześnie świeżo cytrynowy. Warto dodawać imbir do różnych potraw, gdyż zawiera on wiele cennych właściwości o działaniu leczniczym.

Przepis na rosół z imbirem. Potrzebne składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 szponder wołowy
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler z nacią
  • 1 cebula
  • 1 por
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka lubczyku

Przepis na rosół z imbirem. Sposób przygotowania:

  • mięso dokładnie oczyść i włóż do garnka, zalej wodą ok. 2,5 litra i gotuj przez jakiś czas
  • w międzyczasie zbieraj szumowinę
  • obierz marchew, pietruszkę, seler, pora i cebulę i podsmaż na suchej patelni do zrumienienia
  • warzywa wrzuć do mięsa, następnie dodaj liście selera, ziele angielskie, liście laurowe i obrany imbir
  • gotuj wszystko przez kolejne ok. 2 godz na małym ogniu bez przykrywki, pod koniec dopraw rosół solą, pieprzem i dodaj lubczyk
  • rosół podawaj z makaronem, możesz także posypać pietruszką
Zobacz także: Tofucznica – jajecznica bez jajek
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(23)
annkaja
6 miesięcy temu
Rosół gotuję w małej ilości wody przez około 4 godziny, na kurczaki i porcjach wołowych, dużo warzyw do tego, dolewam w trakcie zimna wodę co jakis czas. Rosół wychodzi pyszny,klarowny, do tego zawsze makaron nitki lubelli, idealny makaron do rosołu.
Kartofel
12 miesięcy temu
Z magi jest najlepszy
piting
rok temu
Sama woda jest ważna aby nie była z kranu z przyłączem.
8787
rok temu
Zgoda. To samo, ale połowa marchewki żeby rosół nie był słodki, koniecznie bez ziela i liści laurowych bo te się daje do barszczy, a nie rosołów. Porcję rosołową z "dmuchanych" kurczaków smaczniej zastąpić porcją ze starej kury (nioski) bądź z kaczki czy indyka
Stary_Moher
rok temu
Rosół bez lubczyku to nie rosół a z imbirem to już tragedia.
Xp123
rok temu
I włosy nietoperza
Kucharz
rok temu
Taki rosół jadł Budka w dzieciństwie teraz są efekty łysienie w kosmicznym tempie
Achim
rok temu
Do rosołku dodać radiski z 5 szt na pół przekroić
Ewa
rok temu
Wszystkim wielbicielom rosołu i innych zup polecam Zupomanie Moniki Honory na Facebooku. Nie tyle że smaczne ma te zupy, ale dodatkowo lecznicze, można też sporo kilogramów na nich stracić, bez jojo.
Agnieszka 66 ...
rok temu
Bez imbiru,ziela angielsiego,liscia laurowegoz opaloną cebulą, mniejsza ilością marchwi...i bedzie polski rosolek .Na makaron zielona pietruszka.Nie psujmy czegoś co przez wieki robine bylo w Polsce.Imbiru, ziela angielsiego i liści laurowych nie bylo.
Nika
rok temu
Polecam dodać gałązke zielonego koperku, zwłaszcza gdy nie mamy świeżego lubczyku! Smacznego!
Tadzio
rok temu
Co za brednie
sylwanka 70
rok temu
fujjjjjj🥵🥵rosół to ma być rosół - kurza stopa jaki imbir ?! nasza narodowa potrawa nie będzie chińskim daniem ....
Gonia
rok temu
Jak moja mama gotowała pyszne potrawy to jak wracałam z pracy toz 50 metrów pr/ed domem wiedziałam co na obiad tak pachniało teraz nic nie pachnie ws/ystko na jedno kopyto
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić