Olga Mazur| 

Jeśli jadasz sushi, lepiej przestań. Są dwa ważne powody

45

Jest coraz popularniejsze, jednak wcale nie tak zdrowe, jak wcześniej sądzono. Eksperci przestrzegają przed skutkami jedzenia sushi zarówno na środowisko jak i ludzki organizm.

Jeśli jadasz sushi, lepiej przestań. Są dwa ważne powody
(Pixabay.com)

*Populację tuńczyków dotknął kryzys. *Chodzi o dwa gatunki: tuńczyk błękitnopłetwy (serwowany zwykle w luksusowych restauracjach) oraz tuńczyk żółtopłetwy (spotykamy w licznych sushi-barach). Popyt na sushi doprowadził je na skraj zagłady.

Obecnie mamy tylko 2-3 procent populacji, jaka istniała 200 lat temu - twierdzą prof. Daniel Pauly i dr Dirk Zeller z Uniwersytetu w Vancouver w Kanadzie w rozmowie z independent.co.uk.

Sushi jest także przereklamowane pod względem zdrowia. Ryby, które w nim zjadamy, są pełne morskich śmieci – rozdrobnionych kawałków plastiku. Do tego tuńczyki mają w sobie też rtęć, a nawet polichlorowane bifenyle, związki chemiczne mogące powodować raka.

Czy zatem mamy zupełnie zrezygnować z ryb? Nie, ale lepiej przerzucić się na anchois i sardynki. Może są mniej efektowne, jednak potencjalne zdrowsze i nie grozi im wyginięcie.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić