Jeśli masz zjeść tylko jeden owoc, to ten będzie najlepszy
Jedzenie owoców ma zdecydowanie więcej zalet niż wad, ale specjaliści żywienia są zgodni, że jeden owoc wybija się ponad resztę. Jego właściwości sprawiają, że naprawdę zasługuje na często nadużywane miano "super food".
Najlepsze z najlepszych są borówki. Tak zadecydowali eksperci odżywiania w ankiecie przeprowadzonej przez australijski serwis Byrdie poświęcony zdrowiu i urodzie. Te niepozorne owoce napakowane są kilkunastoma rodzajami antyoksydantów i związkami przeciwzapalnymi, dzięki czemu wspomagają nasz układ krwionośny, mózg i przyspieszają regenerację mięśni po wysiłku. Ale to tylko początek ich zalet dla naszego organizmu.
Borówki są doskonałe przy odchudzaniu. W przeciwieństwie do innych owoców nie mają dużo cukrów, za to są bogate w błonnik, mają mało kalorii i regulują poziom cukru we krwi. Ponadto pomagają pamięć, poprawiają nastrój i obniżają poziom „złego" cholesterolu.
Sezon na borówki zaczyna się na wiosnę i trwa do późnej jesieni. To świetny moment, żeby skorzystać z ich właściwości oraz zrobić zapasy na zimę i zapewnić sobie zdrowie cały rok.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.