Karolina Woźniak| 

Prosty przepis na przepyszny deser z trzech składników

13

Flapjack to klasyczny brytyjski przysmak. Batonik z płatków owsianych, który w Wielkiej Brytanii jest szalenie popularny, już teraz może zagościć w waszym domu. Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.

Flapjack to klasyczny brytyjski przysmak. Robi się go bardzo krótko i potrzeba jedynie 3 składników
Flapjack to klasyczny brytyjski przysmak. Robi się go bardzo krótko i potrzeba jedynie 3 składników (Getty Images, Portland Press Herald / Contributor)

Podczas siedzenia w domu większość osób ma ochotę na jakieś słodkości. Wychodzenie do sklepu może być dla niektórych osób zbyt ryzykowne. Poniżej znajdziecie przepis na szybki deser składający się z zaledwie 3 składników, które większość z pewnością znajdzie w swojej kuchni. Sam proces robienia tego przysmaku nie zajmie więcej niż 30 minut - łącznie z pieczeniem.

Prosty przepis na flapjack. Potrzebne składniki:

  • 200g masła
  • 6 łyżek złocistego syropu (jeśli nie masz go w domu to poniżej znajdziesz przepis, jak go wykonać) lub miodu
  • 330g płatków owsianych

Prosty przepis na flapjack. Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  • Wyciągnij blachę do pieczenia i wysmaruj ją masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia
  • W misce rozpuść masło z miodem lub złocistym syropem i starannie wymieszaj
  • Do oddzielnej miski przesyp płatki owsiane i wlej roztopione wcześniej masło z syropem
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Mieszankę rozprowadź na blaszce do pieczenia
  • Piecz w piekarniku przez 20-25 minut
  • Po upieczeniu wystaw na blat i poczekaj aż wszystko wystygnie
  • Kiedy deser już wystygnie śmiało możesz go pokroić

Przepis na złocisty syrop

Tzw. złocisty syrop jest przygotowywany na bazie cukru, wody i soku z cytryny.

Przepis na złocisty syrop. Potrzebne składniki:

Krok pierwszy:

  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody.

Krok drugi:

  • Szklanka cukru
  • Pół dużej cytryny
  • 1,5 szklanki przegotowanej wody

Przepis na złocisty syrop. Sposób przygotowania:

  • Cukier i wodę dokładnie wymieszaj w małym garnuszku z grubym dnem
  • Pozostaw mieszaninę na małym ogniu i poczekaj aż woda odparuje - nie mieszaj
  • Po chwili roztwór zacznie nabierać złotawej barwy
  • Dolewamy do niego wrzątek z kroku drugiego
  • Do mieszaniny dodajemy plastry cytryny i resztę cukru
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu
  • Obserwuj syrop i nie dopuść do przypalenia przez około 30-40 minut
  • Gotowy syrop ściągnij z ognia i pozwól mu ostygnąć
  • Przelej mieszaninę do butelek lub słoiczków

Złocistym syropem możemy polać chlebek bananowy, który świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako deser po obiedzie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić