Karolina Woźniak| 

Idealna na weekend. Prosty przepis na domową włoską pizzę

3

Nadchodzący weekend to idealna okazja zrobienie domowej włoskiej pizzy. Cienkie ciasto i grubsze brzege - lekko chrupiące, ale jakie pyszne. Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.

Prosty przepis na włoską pizzę
Prosty przepis na włoską pizzę (pixabay, o2, pixabay, o2)

Pizzerie we Włoszech po raz pierwszy pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. W XIX wieku jeden z kucharzy zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Władczyni najbardziej zasmakowała ta z mozarellą - stąd wzięła się nazwa jednej z najpopularniejszych pizz. Mowa oczywiście o "marghericie".

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszną włoską pizzę - jej wykonanie nie zajmie dużo czasu. Najważniejsze jest ciasto, które najlepiej wyrobić z samego rana i zostawić do wieczora. Jeśli jednak nie masz na to czasu to pozostaw wyrobione ciasto na ok. 2 godziny. Dzięki temu pizza będzie znacznie lepsza.

Prosty przepis na domową włoską pizzę. Potrzebne składniki

  • 300 g mąki typu "00" (ewentualnie typu 550)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Prosty przepis na domową włoską pizzę. Sposób przygotowania

  • Pokrusz drożdże na kawałki
  • Dolej do nich 2-3 łyżki ciepłej wody, ale nie gorącej
  • Mieszaj do momentu aż drożdże się rozpuszczą
  • Wsyp do miski 300 g mąki
  • Dodaj sól, dolej wodę i oliwę z oliwek
  • Dolej zaczyn i powoli zagniataj ciasto
  • Wyłóż zagniecioną kulkę na stolnicę
  • Podsyp je lekko mąką i wyrabiaj aż będzie gładkie i sprężyste
  • Obsyp ciasto mąką, włóż do miski i zakryj czystą ściereczką
  • Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej na min. 6 godzin
  • Po tym czasie ustaw piekarnik na najwyższą temperaturę
  • Poczekaj aż piekarnik będzie rozgrzany
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnij w dłoniach i uformuj okrąg
  • Pamiętaj, żeby brzegi były grubsze niż środek
  • Placek cienko posmaruj sosem pomidorowym
  • Na wierzch wyłóż ulubione składniki
  • Kiedy piekarnik będzie odpowiednio nagrzany, włóż do niego pizzę
  • Przy temperaturze 260-280 stopni Celsjusza piecz pizzę przez ok. 5 minut, przy niższej temperaturze przez ok. 7-9 minut

Przepis na sos pomidorowy. Potrzebne składniki

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przepis na sos pomidorowy. Sposób przygotowania

  • Na patelni rozgrzej oliwę i wkrój czosnek
  • Dolej passatę
  • Dodaj sól, cukier i oregano
  • Gotuj sos przez ok. 30 minut co chwilę mieszając

Dodatki na pizzę wedle uznania - jeśli chcecie zrobić klasyczną margheritę potrzebna będzie mozzarella i świeża bazylia, a do pizzy diavola najlepiej dodać pikantne salami.

Jeśli masz ochotę na deser po pizzy polecamy prosty przepis na chlebek bananowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić