Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karolina Woźniak | 

Idealna na weekend. Prosty przepis na domową włoską pizzę

3

Nadchodzący weekend to idealna okazja zrobienie domowej włoskiej pizzy. Cienkie ciasto i grubsze brzege - lekko chrupiące, ale jakie pyszne. Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.

Prosty przepis na włoską pizzę
Prosty przepis na włoską pizzę (pixabay, o2, pixabay, o2)

Pizzerie we Włoszech po raz pierwszy pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. W XIX wieku jeden z kucharzy zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Władczyni najbardziej zasmakowała ta z mozarellą - stąd wzięła się nazwa jednej z najpopularniejszych pizz. Mowa oczywiście o "marghericie".

Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pyszną włoską pizzę - jej wykonanie nie zajmie dużo czasu. Najważniejsze jest ciasto, które najlepiej wyrobić z samego rana i zostawić do wieczora. Jeśli jednak nie masz na to czasu to pozostaw wyrobione ciasto na ok. 2 godziny. Dzięki temu pizza będzie znacznie lepsza.

Prosty przepis na domową włoską pizzę. Potrzebne składniki

  • 300 g mąki typu "00" (ewentualnie typu 550)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Prosty przepis na domową włoską pizzę. Sposób przygotowania

  • Pokrusz drożdże na kawałki
  • Dolej do nich 2-3 łyżki ciepłej wody, ale nie gorącej
  • Mieszaj do momentu aż drożdże się rozpuszczą
  • Wsyp do miski 300 g mąki
  • Dodaj sól, dolej wodę i oliwę z oliwek
  • Dolej zaczyn i powoli zagniataj ciasto
  • Wyłóż zagniecioną kulkę na stolnicę
  • Podsyp je lekko mąką i wyrabiaj aż będzie gładkie i sprężyste
  • Obsyp ciasto mąką, włóż do miski i zakryj czystą ściereczką
  • Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej na min. 6 godzin
  • Po tym czasie ustaw piekarnik na najwyższą temperaturę
  • Poczekaj aż piekarnik będzie rozgrzany
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnij w dłoniach i uformuj okrąg
  • Pamiętaj, żeby brzegi były grubsze niż środek
  • Placek cienko posmaruj sosem pomidorowym
  • Na wierzch wyłóż ulubione składniki
  • Kiedy piekarnik będzie odpowiednio nagrzany, włóż do niego pizzę
  • Przy temperaturze 260-280 stopni Celsjusza piecz pizzę przez ok. 5 minut, przy niższej temperaturze przez ok. 7-9 minut

Przepis na sos pomidorowy. Potrzebne składniki

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przepis na sos pomidorowy. Sposób przygotowania

  • Na patelni rozgrzej oliwę i wkrój czosnek
  • Dolej passatę
  • Dodaj sól, cukier i oregano
  • Gotuj sos przez ok. 30 minut co chwilę mieszając

Dodatki na pizzę wedle uznania - jeśli chcecie zrobić klasyczną margheritę potrzebna będzie mozzarella i świeża bazylia, a do pizzy diavola najlepiej dodać pikantne salami.

Jeśli masz ochotę na deser po pizzy polecamy prosty przepis na chlebek bananowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić