Wróć na
Kamil Karnowski
|

Przepis na domowy majonez. Idealny do jajek, kanapek i sałatki na Wielkanoc

11
Podziel się

Wielkanoc 2020 pod znakiem pandemii koronawirusa. Wiele osób deklaruje, że nawet nie będzie w tym czasie odwiedzać rodziny. Jak przygotować domowy majonez w czasie, gdy robienie zakupów jest utrudnione? Tekst powstał w ramach akcji #Zostań w domu z o2.

Przepis na domowy majonez. Sprawdzi się na wielkanoc
Przepis na domowy majonez. Sprawdzi się na wielkanoc (PAP)

Domowy majonez - prosty przepis. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne i każdy powinien mieć je wśród domowych zapasów. Domowy majonez można zrobić w blenderze, w mikserze, ale także bez blendera, czyli ręcznie.

Domowy majonez. Potrzebne składniki

  • 1 całe jajko
  • 200 ml oleju roślinnego
  • łyżka octu spirytusowego lub winnego (pamiętaj, że każdy ocet nada majonezowi inny smak, a do majonezu klasycznego idealny będzie ocet spirytusowy)
  • łyżeczka musztardy, najlepiej sarepskiej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Domowy majonez. Sposób przygotowania w blenderze

  • Do wysokiego naczynia wbij jajko i dodaj wszystkie pozostałe składniki
  • Włóż blender na dno naczynia i włącz na wysokie obroty
  • Gdy zobaczysz, że majonez zaczyna się ubijać, powoli wyciągaj blender ku górze, aż majonez "wchłonie" cały olej
  • Gotowe

Domowy majonez. Sposób przygotowania w mikserze lub ręcznie

  • Do miski wbij jajko i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju
  • Zacznij miksować lub ubijać ręcznie
  • Bardzo powoli, małym strumieniem dodawaj olej do ubijanej masy
  • Możesz przestać dodawać olej, gdy majonez uzyska odpowiednią konsystencję
  • Gotowe

Majonez najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce. Będzie miał wtedy mniej octowy smak. Taki majonez nie zawiera sztucznych konserwantów. Może być przechowywany w lodówce, np. w słoiku, ale pamiętaj, że data jego przydatności będzie krótsza od majonezu kupionego w sklepie.

Taki majonez idealnie nadaje się do sałatki jarzynowej, którą wielu Polaków przygotowuje na Wielkanoc, ale także do jajek i kanapek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

KOMENTARZE
(11)
Ania
2 miesiące temu
Przedtem sparz jajko ( przelej wrzątkiem, kiedy jest w skorupce ) Salmonella nie ma urlopu z powodu koronawirusa.
remi
2 miesiące temu
Dobra teraz tylko trzeba porozmawiać z mamą, aby udostępniła mi kuchnie :)
po.
2 miesiące temu
wszystko co najlepsze
mixer
2 miesiące temu
" Przepis na domowy majonez.Zrobisz go bez wychodzenia z domu" Mam kilka przepisów na majonez ale takiego aby nie wychodzić z domu to nie mam Idiotyczny tytuł,idiotyczna odpowiedź.
Kol
2 miesiące temu
Ja dodaję zamiast octu łyżeczkę soku z cytryny lub limonki i łyżkę miodu
Najnowsze komentarze (11)
Mojka
2 miesiące temu
Ja mam przepis na majonez Spodlaski :)
Wroc2019
2 miesiące temu
Tak bezwzględnie trzeba sparzyć całe jajko, to chroni was przed salomonella. Ponadto taki majonez jest zdrowszy nawet dla cukrzykow
polonez
2 miesiące temu
Przecież trzeba wyjść z domu po produkty na ten majonez .
Kol
2 miesiące temu
Ja dodaję zamiast octu łyżeczkę soku z cytryny lub limonki i łyżkę miodu
mixer
2 miesiące temu
" Przepis na domowy majonez.Zrobisz go bez wychodzenia z domu" Mam kilka przepisów na majonez ale takiego aby nie wychodzić z domu to nie mam Idiotyczny tytuł,idiotyczna odpowiedź.
Daro
2 miesiące temu
Ciekawe kogo bedzie interesowaly jajka. Polecsm dokument ns Discovery- wirus. O mutscji Ptasiej grypy z SARS. NIGDU NIE ZJEM JAJKA.
alejak•pl
2 miesiące temu
A ja zapraszam przepis o dobrym chrzanie.
Ania
2 miesiące temu
Przedtem sparz jajko ( przelej wrzątkiem, kiedy jest w skorupce ) Salmonella nie ma urlopu z powodu koronawirusa.
remi
2 miesiące temu
Dobra teraz tylko trzeba porozmawiać z mamą, aby udostępniła mi kuchnie :)
mazda
2 miesiące temu
myślę że się zrozumieliśmy... jasno i w temacie
po.
2 miesiące temu
wszystko co najlepsze
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić