o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Kamil Karnowski
|

Przepis na domowy rosół. Ta sztuczka sprawi, że będzie niepowtarzalny

17
Podziel się

Rosół to nieodłączny element polskich niedzielnych obiadów. Najlepiej smakuje taki, który przyrządzisz samodzielnie w domu. Na jego podstawie można później ugotować pyszną pomidorową lub ogórkową zupę.

Rosół z makaronem. Domowy przepis
Rosół z makaronem. Domowy przepis (Domena publiczna)
bDAklymt

Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Choć, by powstała, musi minąć trochę czasu, to jednak od gotującej go osoby wymaga niewielkiego zaangażowania i nakładu czasu. Jest też sztuczka naszych babć, o której warto pamiętać, by rosół był niepowtarzalny.

Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki

  • 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki - korzenie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
  • Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
  • Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
  • Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
  • Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
  • Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
  • Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem
  • Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
bDAklymv

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bDAklymW
KOMENTARZE
(17)
Eva
9 miesięcy temu
To jest normalny, tradycyjny od wielu lat rosół. Nigdy nie będzie taki, jak dawniej tj. z wiejskiej kury, bo mięso miało inny smak; nie było naszpikowane wspomagaczami. Ważne jest 5 podstawowych warzyw: marchew, pietruszka, por, seler. Przypalona cebula daje specyficzny aromat, a z łupiną dodatkowo otrzymujemy ładny kolor. Każdy wie, kto malował jajka w jej łupinach. Kiedyś w polskiej kuchni nikt nie słyszał o kurkumie Posiłkowano się tym, co wyrosło w ogródku, a i tak zupy ( w tym i rosół) miały inny smak. Kto lubił, dodawał lubczyk. Jeszcze mała uwaga: po 1,5 godziny gotowania mięsa kupionego w sklepie, otrzymamy miazgę mięsną. To mięso się rozleci i będzie nieapetyczna. To nie wiejskie kurczaki, które trzeba był tyle gotować.Warzywa też tyle nie wytrzymają.
Beti3227
9 miesięcy temu
Rosół to się robi na bazie trzech gatunków mięs.
jnka
9 miesięcy temu
hahaha, a na zdjeciu rosół z kostki....fuj....i do tego gimbus podał niekompletny przepis...sztuczka? fakt, że nie odróżnia prawdziwego rosołu od byle jakiej polewki
bDAklymX
Jola
9 miesięcy temu
Tak jest jak facet chce coś napisac ,a w życiu rosołu nie gotował .Ja bym Panu za te wypociny grosza nie dała ,a wręcz przeciwnie musiałby Pan jeszcze na łamach tego portalu przeprosić za taki beznadziejny przepis wszystkie gospodynie domowe ,które na co dzień gotują naprawdę smakowity rosołek 🤗. Pozdrawiam cieplutko.
ble
9 miesięcy temu
Tym systemowym cwaniakom wcale nie zależy na jakości treści, którą piszą, ani na waszym zdaniu. Specjalnie sadzą takie drażniące dyrdymały, żeby nas wkurzyć. Zależy im tylko na liczbie komentarzy.
Najnowsze komentarze (17)
mamcia
9 miesięcy temu
Brakuje podstawowej przyprawy, bez której rosół nie smakuje jak rosół - lubczyku.
ble
9 miesięcy temu
Tym systemowym cwaniakom wcale nie zależy na jakości treści, którą piszą, ani na waszym zdaniu. Specjalnie sadzą takie drażniące dyrdymały, żeby nas wkurzyć. Zależy im tylko na liczbie komentarzy.
Jatoja
9 miesięcy temu
Jeżeli rosół gotuje się na gazie nigdy nie będzie smakował tak dobrze jak ten gotowany na tradycyjnej kuchni z ogniem.
Peter
9 miesięcy temu
Ale odkrycie ten przepis to prosta wersja przepisu
Junior
9 miesięcy temu
Znam prostszy i szybszy sposób. Wystarczy woda, kostka rosołowa, magi do smaku i oczywiście makaron🙂
Jola
9 miesięcy temu
Tak jest jak facet chce coś napisac ,a w życiu rosołu nie gotował .Ja bym Panu za te wypociny grosza nie dała ,a wręcz przeciwnie musiałby Pan jeszcze na łamach tego portalu przeprosić za taki beznadziejny przepis wszystkie gospodynie domowe ,które na co dzień gotują naprawdę smakowity rosołek 🤗. Pozdrawiam cieplutko.
Beti3227
9 miesięcy temu
Rosół to się robi na bazie trzech gatunków mięs.
Amanda
9 miesięcy temu
Tytuł się nie zgadza... reszta się zgadza. A już myślałam że zrobię rosołek pyszniejszy niz zwykle...
bDAklymP
Kobe
9 miesięcy temu
Piszecie bzdury. O jakiej sztuczce tu mowa ? Czy nikt nie czyta tych "rewelacji" przed opublikowaniem. Przypomina rewelację z gatunku pisowskich.
Quorthon
9 miesięcy temu
Jaka patologia 😂
jnka
9 miesięcy temu
hahaha, a na zdjeciu rosół z kostki....fuj....i do tego gimbus podał niekompletny przepis...sztuczka? fakt, że nie odróżnia prawdziwego rosołu od byle jakiej polewki
Rosolak
9 miesięcy temu
Mój rosół jest najlepszy na swiecie a receptury nie zdradzę:)
Pablo
9 miesięcy temu
A ja zawsze dodaje natkę pietruszki i kopru na koniec gotowania
Kucharzyca
9 miesięcy temu
Moja koleżanka dodała smalcu by był tłusty rosół, mówiła że bardzo dobry był Hahaha.Miesko na rosół wrzuca się do wrzątku, by nie tracić białka. Potem warzywa,ziele, liść, żabek czosnku, lubczyk, i przypalona cebulką, mały ogień i wsio. Żaden przepis babci tylko mój. :)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić