o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Kamil Karnowski
|

Przepis na domowy rosół. Ta sztuczka sprawi, że będzie niepowtarzalny

17
Podziel się

Rosół to nieodłączny element polskich niedzielnych obiadów. Najlepiej smakuje taki, który przyrządzisz samodzielnie w domu. Na jego podstawie można później ugotować pyszną pomidorową lub ogórkową zupę.

Rosół z makaronem. Domowy przepis
Rosół z makaronem. Domowy przepis (Domena publiczna)
bEazeWHp

Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Choć, by powstała, musi minąć trochę czasu, to jednak od gotującej go osoby wymaga niewielkiego zaangażowania i nakładu czasu. Jest też sztuczka naszych babć, o której warto pamiętać, by rosół był niepowtarzalny.

Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki

  • 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki - korzenie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
  • Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
  • Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
  • Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
  • Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
  • Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
  • Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem
  • Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
bEazeWHr

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bEazeWHS
KOMENTARZE
(17)
mamcia
rok temu
Brakuje podstawowej przyprawy, bez której rosół nie smakuje jak rosół - lubczyku.
ble
rok temu
Tym systemowym cwaniakom wcale nie zależy na jakości treści, którą piszą, ani na waszym zdaniu. Specjalnie sadzą takie drażniące dyrdymały, żeby nas wkurzyć. Zależy im tylko na liczbie komentarzy.
Jatoja
rok temu
Jeżeli rosół gotuje się na gazie nigdy nie będzie smakował tak dobrze jak ten gotowany na tradycyjnej kuchni z ogniem.
bEazeWHT
Peter
rok temu
Ale odkrycie ten przepis to prosta wersja przepisu
Junior
rok temu
Znam prostszy i szybszy sposób. Wystarczy woda, kostka rosołowa, magi do smaku i oczywiście makaron🙂
Jola
rok temu
Tak jest jak facet chce coś napisac ,a w życiu rosołu nie gotował .Ja bym Panu za te wypociny grosza nie dała ,a wręcz przeciwnie musiałby Pan jeszcze na łamach tego portalu przeprosić za taki beznadziejny przepis wszystkie gospodynie domowe ,które na co dzień gotują naprawdę smakowity rosołek 🤗. Pozdrawiam cieplutko.
Beti3227
rok temu
Rosół to się robi na bazie trzech gatunków mięs.
Amanda
rok temu
Tytuł się nie zgadza... reszta się zgadza. A już myślałam że zrobię rosołek pyszniejszy niz zwykle...
Kobe
rok temu
Piszecie bzdury. O jakiej sztuczce tu mowa ? Czy nikt nie czyta tych "rewelacji" przed opublikowaniem. Przypomina rewelację z gatunku pisowskich.
Quorthon
rok temu
Jaka patologia 😂
jnka
rok temu
hahaha, a na zdjeciu rosół z kostki....fuj....i do tego gimbus podał niekompletny przepis...sztuczka? fakt, że nie odróżnia prawdziwego rosołu od byle jakiej polewki
Rosolak
rok temu
Mój rosół jest najlepszy na swiecie a receptury nie zdradzę:)
Pablo
rok temu
A ja zawsze dodaje natkę pietruszki i kopru na koniec gotowania
bEazeWHL
Kucharzyca
rok temu
Moja koleżanka dodała smalcu by był tłusty rosół, mówiła że bardzo dobry był Hahaha.Miesko na rosół wrzuca się do wrzątku, by nie tracić białka. Potem warzywa,ziele, liść, żabek czosnku, lubczyk, i przypalona cebulką, mały ogień i wsio. Żaden przepis babci tylko mój. :)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić