"Śmiercionośny koktajl chemiczny". Cała prawda o hodowlanym łososiu

Choć łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb, to hodowlanego powinniśmy unikać jak ognia. Eksperci ostrzegają przed substancjami znajdującymi się w rybie. Bo łosoś hodowlany jest narażony na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku.

Im łosoś jest młodszy, tym zdrowszy
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

W łososiu znajdziemy bardzo dużą ilość tłuszczów omega-3, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednak wielu norweskich ekspertów podkreśla, że w przypadku łososia hodowlanego więcej jest tam kwasów omega-6, ponieważ ryba karmiona jest m.in. paszą czy mączką. Większe stężenie kwasów tłuszczowych w organizmie łososia nie jest dla nas korzystne. Ponieważ dieta przeciętnego Europejczyka obfituje w kwasy tłuszczowe omega-6, nie jesteśmy w stanie tego zrównoważyć, gdy spożywamy łososia.

Zobacz też: Łosoś bio, hodowlany i dziki. Który jest najzdrowszy?

Zdaniem Kurta Oddekalva, norweskiego działacza na rzecz ochrony środowiska, hodowla łososia jest katastrofą. Zarówno z punktu widzenia ochrony środowiska, jak i ludzkiego zdrowa. Łososie są narażone na działanie związków występujących w zanieczyszczonym środowisku, m.in. pestycydów, dioksyn i wielu bakterii. W filmie "Fillet Oh Fish" Nicolas Daniel zwraca również uwagę, że "przez intensywne rolnictwo i globalne zanieczyszczenie mięso ryb, które spożywamy, zamieniło się w śmiercionośny koktajl chemiczny". Wiele testów żywności pokazuje, że łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie.

Miąższ łososia hodowlanego jest "dziwnie" kruchy i często rozpada się pod naciskiem. Zawartość składników odżywczych, także budzi wątpliwości. W przypadku dzikiego łososia znajdziemy od 5 do 7 proc. tłuszczu, podczas gdy w hodowlanych od 14,5 do 34 proc.. Na zawartość tłuszczu ma wpływ pasza podawana rybie.

Aby kupić dobrego i zdrowego łososia, należy zwrócić uwagę na wielkość ryby. Im łosoś jest młodszy, tym mięso będzie mniej zanieczyszczone i bardziej delikatne. Jasna, matowa, twarda, bez przebarwień i zanieczyszczeń skóra też świadczy o dobrym produkcie. Mięso powinno uginać się pod naciskiem palca, a skrzela ryby najlepiej, aby były intensywnie czerwone.

W pastach łososiowych ciężko jest doszukać się mięsa. Chcąc zjeść łososia najlepiej kupić całą rybę, którą później należy pokroić i można ewentualnie zamrozić. Najlepiej zaopatrzyć się w łososia z Alaski. W rybie znajdziemy dużą ilość tłuszczów omega-3 i niską zawartość zanieczyszczeń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?