Wigilijne potrawy już zaplanowane. A co do picia? Zobacz, jak dobrać wino do ryby i sernika
Podpowiadamy, co serwować do świątecznych potraw, żeby nie skończyło się wyłącznie na napojach gazowanych.
Jakie wino wybrać do ryby? Stara zasada mówi, że do ryb powinno się serwować białe wino. Przygotowując wigilijną kolację, należy zakładać, że każdy z gości wypije około 200 mililitrów wina. Warto o tym pamiętać, zastanawiając się, ile butelek kupić.
Wino powinno być wytrawne. Chociaż wiele osób preferuje słodkie napoje, to nie powinniśmy ich łączyć z karpiem. Klasycznie można postawić na burgundzkie wino Chabilis – uważa koneser win, Wiktor Żelazny. Obecnie modne są też wina z Nowego Świata albo z Nowej Zelandii. Znawcy win podkreślają jednak, że nie trzeba trzymać się żelaznej zasady, a po prostu wybrać to wino, o którym wiemy, że nam smakuje.
Zobacz także: Jak wybrać świeżą, dobrą rybę
*Co wybrać do picia przez kolejne dni świąt? *Jeżeli pozostajemy przy winie, można dobierać w zależności od mięsa serwowanego na świątecznym stole. W przypadku mięs białych, powinniśmy zdecydować się również na białe wino. W przypadku mięs czerwonych dobrze sprawdza się cięższe wino, np. pochodzące z Hiszpanii Dehesa la Granja.
Zgodnie z logiką, słodkie wina dopiero na deser. Eksperci polecają tokaj. Kompozycja jego aromatów świetnie pasuje np. do sernika. Jeżeli ktoś woli makowca, warto spróbować hiszpańskie Sherry Care – czytamy w Newseeku. Wieczorem doskonale sprawdzi się za to popularny grzaniec.
Co dla tych, którzy nie piją alkoholu? Nie są skazani na święta z napojami gazowanymi. Polska kuchnia słynie z tradycji kompotów z suszonych owoców. Klasycznie przygotowuje się go z jabłek, śliwek i gruszek. Czasem używa się daktyli. Dla niektórych składniki mają znaczenie symboliczne - mają zapewnić pokój, powodzenie oraz długie i dostatnie życie.
*Spróbujcie mieszanek świątecznych herbat. *Firmy sprowadzające herbaty z całego świata przygotowują w grudniu specjalne smaki. Są wzbogacane o rodzynki, skórki pomarańczy, cynamon, a nawet płatki róży. Czasem znajdziemy w nich dodatkowo goździki, tarninę, aronię, jarzębinę czy kawałki jabłka.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.