Kamil Karnowski
Kamil Karnowski| 
aktualizacja 

Żurek wielkanocny - przepis. Jak zrobić żurek na zakwasie? Przepis na zakwas

2

Domowy żurek to chyba najbardziej tradycyjne danie wielkanocne, a ten przygotowany samodzielnie zawsze smakuje najlepiej. Dziś przygotowaliśmy dla was przepis na żurek na zakwasie.

Żurek wielkanocny - przepis. Jak zrobić żurek na zakwasie? Przepis na zakwas
(PAP)

Jak zrobić zakwas? To bardzo proste, ale wymaga czasu. Dobry, dojrzały zakwas powstaje miesiącami, ale taki, który nada się do żurku wielkanocnego, przygotujesz nawet w pięć dni. Nie zabiera to wiele czasu, ale wymaga konsekwencji. Codziennie, dwa razy dziennie będzie trzeba ten zakwas "dokarmiać".

Domowy zakwas. Idealny do chleba i żurku

Przygotuj czysty 1-litrowy słoik, mąkę żytnią typ 2000 i mąkę pszenną typ 450
Do słoja wsyp 60g mąki żytniej i wlej 60g wody. Dokładnie wymieszaj przykryj, ale nie szczelnie i odstaw w ciepłe miejsce
Po 12 godzinach wsyp 30g mąki żytniej i 30g wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryte w ciepłym miejscu
Po kolejnych 12 godzinach wsyp 15g mąki żytniej, 15g mąki pszennej i 30g wody. Wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu
Ten krok powtarzaj co 12 godzin i 5. dnia tworzenia się zakwasu, będzie można wykorzystać go do żurku

Żurek wielkanocny - przepis. Potrzebne składniki:

  • 1,5 l bulionu lub wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g kiełbasy białej surowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 500g zakwasu
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz czarny
  • jajka na twardo do podania

Żurek wielkanocny - przepis. Sposób przygotowania

  • Białą kiełbasę nakłuj widelcem i parz w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku. Nie gotuj zbyt "burzliwie"
  • Po 20 minutach wyjmij kiełbasę i odłóż ją do wystudzenia
  • Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek pokrojony w kostkę
  • Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę
  • Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek oraz majeranek i smaż jeszcze 1 minutę na małym ogniu
  • Ostudzoną kiełbasę pokrój w plastry
  • Do gotującego się wywaru dodaj podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę
  • Po około 15 minutach (kiedy ziemniaki zmiękną) dodaj zakwas, chrzan i śmietankę.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Szukasz więcej przepisów przydatnych do przygotowania tradycyjnych wielkanocnych posiłków? Polecamy przepis na domowy majonez.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić