1160 zł za kilogram! Takimi cenami kuszą przed Świętami polskie gwiazdy

298

Święta Bożego Narodzenia za pasem. Wiele lokali z tej okazji oferuje gotowe świąteczne dania, które wystarczy tylko podgrzać i wyłożyć na talerz. Za wygodę jednak się płaci i to słono. Zupa grzybowa za 70 zł kapusta z grzybami za 79 zł oraz makowiec za 130 zł. Sprawdziliśmy, gdzie jest najdrożej. Ceny tych produktów i dań wbijają w fotel.

1160 zł za kilogram! Takimi cenami kuszą przed Świętami polskie gwiazdy
Sprawdziliśmy, ile kosztują świąteczne przysmaki w lokalach polskich gwiazd (AKPA)

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Tym, którzy nie przepadają za gotowaniem lub nie mają na to czasu, pomocne mogą okazać się restauracje i sklepy, które oferują gotowe potrawy.

W świątecznym menu znajdziemy m.in. zupy, ryby, dania mięsne, sałatki i ciasta. Sprawdziliśmy, gdzie świąteczne oferty osiągnęły astronomiczne ceny. Dla klientów tych lokali zdecydowanie będą to święta na bogato.

Kapusta z grzybami za 79 zł i grzyby za 1160 zł

Delikatesy u Fukiera Magdy Gessler mają bogatą ofertą świąteczną. Tanio nie jest. Pierogi z kapustą i podgrzybkami kosztują 42 zł za 6 sztuk. Za ulubioną kapustę z grzybami i pigwą Magdy Gessler 900 ml trzeba zapłacić 79 zł. Zupa czysta grzybowa kosztuje 70 zł za 900 ml.

Za podgrzybki suszone krojone 25 g w delikatesach gwiazdy TVN trzeba zapłacić aż 17 zł, czyli 680 zł za kilogram. Za 25 gramów kapeluszy borowików należy zapłacić aż 29 zł, czyli aż 1160 złotych za kilogram takich grzybów. Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi w sklepie Magdy Gessler kosztuje 85 zł za kilogram, a pieczona kaczka po polsku z antonówką ok. 2,2 kg 140 zł.

W delikatesach prowadzącej "Kuchenne Rewolucje" można znaleźć także gotowe zestawy świąteczne. Wśród najdroższych znalazł się "Zestaw Świąteczna uczta" w cenie 456,30 zł. Zestaw zawiera m.in. jeden pasztet z dziczyzny i grzybów 500 g, barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie 900 ml, uszka z borowikami 10 sztuk, śledź sherry po polsku z antonówką, śmietaną i musztardą 300 g, karp faszerowany po żydowsku 300 g czy makowiec na bogato z orzechami 1,2 kg.

Makowiec za 130 zł

Na produkty z cukierni Magdy Gessler Słodki Słony również trzeba wydać krocie. Kilogram makowca kosztuje tam aż 130 zł. Sernik krakowski 0,85 kg - 80 zł. Najdroższe w cukierni gwiazdy TVN są torty. Za 2,5-kilogramowy tort piernikowy trzeba zapłacić 350 zł, w takiej samej cenie można kupić także tort makowy o wadze 3 kg.

W ofercie świątecznej znajdziemy także dania na słono. Barszcz czerwony w słoiku 900 ml kosztuje 50 zł, śledzie z cebulą w oleju - 55 zł, pierogi z kapustą i grzybami- 6 sztuk można kupić za 49 zł, a rybę po grecku za 75 zł.

Karp za 150 zł

Popularna aktorka serialu "Na Wspólnej" Anna Korcz prowadzi kawiarnię połączoną ze sklepem. W jej świątecznej ofercie znalazł się m.in. karp smażony, który kosztuje 13 zł za 100 g, czyli 130 zł za kilogram. Karp w galarecie jest jeszcze droższy - kosztuje 150 zł za kg. Gwiazda "Na Wspólnej" oferuje także śledzia w słodko pikantnej salsie za 150 zł za kg.

Sprawdziliśmy także, ile kosztują jajka, które tak często dodajemy do różnych ciast i potraw świątecznych. Unikatowe jaja, które w środku mają... jadalne złoto przykuły naszą szczególną uwagę. Dlaczego? Gdyż kosztują aż 240 zł za 12 sztuk, czyli 20 zł za sztukę. Te prawdopodobnie najdroższe jajka w Polsce można zamówić przez platformę Wolt.

"Pierwsze na świecie jajko biodynamiczne z jadalnym złotem, gdzie kury są karmione według faz księżyca i słuchają muzyki. Poprzez technologie Aurum Ovo jadalne złoto wnika do środka jajka" - czytamy w opisie.

Zobacz także: Rekordowo droga Wigilia. Seniorzy o świątecznych zakupach i konieczności zaciskania pasa
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić